El Periódico - Català

Podem desapareix a Madrid i València i queda en la irrellevàn­cia

▶ Els morats només obtenen representa­ció en cinc de les 12 comunitats en joc

- ANA CABANILLAS

Podem passa a la irrellevàn­cia. Ni els sondejos més pessimiste­s podien augurar el balanç de danys de la formació, que ha passat de governar en sis territoris a aspirar a mantenir-se només a Navarra, amb alguna opció a Astúries. L’organitzac­ió

havia centrat tota la seva estratègia a sobreviure a Madrid i al País Valencià, però no ha complert cap dels objectius. Tampoc ha prevalgut a les Canàries, on governaven en coalició.

El partit no va aconseguir representa­ció en cinc dels 12 territoris que es van mesurar ahir diumenge a les urnes, i va caure en totes les places llevat d’Extremadur­a, La Rioja, Múrcia i Navarra. A més, perd dos terços dels seus representa­nts, i passa d’un total de 47 diputats autonòmics als 15 amb què es desperten aquest dilluns. Un «resultat molt dolent» que la direcció estatal de Podem va defugir valorar en la nit electoral. Van delegar aquesta compareixe­nça a la direcció autonòmica madrilenya, que va donar compte del fracàs.

Les batalles perdudes

La cúpula morada es va bolcar durant la campanya en un objectiu molt clar: resistir a Madrid. Les ministres Irene Montero i Ione Belarra van centrar la majoria dels seus actes a la capital, però ni tan sols aquesta empenta ha sigut suficient. Ni Alejandra Jacinto a la Comunitat ni Roberto Sotomayor a l’Ajuntament van aconseguir representa­ció. «No ha sigut un bon dia», va assegurar el candidat municipal a la seu de Podem, on va aprofitar per denunciar que «la democràcia està ferida de mort» perquè «hi ha mitjans en què no m’han tret mai». «Els ciutadans tenen dret a tenir una informació veraç i que no se’ns invisibili­tzi. El que ha passat amb el nostre espai polític és una vergonya», va destacar Sotomayor, que també va recordar que han quedat fora «per una dècima».

El resultat a Madrid suposa tot un cop per als morats, que veuen com desapareix­en a la mateixa ciutat que els va crear, un extrem que Pablo Iglesias va aconseguir evitar el 2021, quan va deixar el Consell de Ministres per enfrontar-se a Isabel Díaz Ayuso.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain