El Periódico - Català

El PP guanya a la Comunitat Valenciana

▶ Els populars obtenen una àmplia majoria i podran governar amb Vox

- ALFONS GARCÍA

Sí que hi havia pulsió de canvi. Una altra cosa és que no es veiés. O que no es volgués veure. És veritat que els ciutadans valoraven la tasca del Govern de Ximo Puig (això han dit les enquestes les últimes setmanes, una rere l’altra), però al votar han volgut castigar tot el que representa socialisme i podemisme. El més rellevant és que el cicle del Botànic va arribar ahir al final després de vuit anys i que el PP va obtenir una àmplia majoria, que hauria de donar la presidènci­a de la Generalita­t a Carlos Mazón, tot i que necessitar­à els suports de la ultradreta. Després d’aquests comicis, el Parlament valencià és menys multicolor, perquè perd dos partits. Serà cosa de quatre.

La clau, com semblava cantat, ha sigut Unides Podem, que no va arribar a la barrera del 5% i va quedar fora de les Corts. De la vicepresid­ència del Consell a força extraparla­mentària. No s’esperava després de les enquestes dels últims dies, però al final la ciutadania ha donat l’esquena a la formació més radical de l’esquerra. El projecte de Pablo Iglesias va quedar pels terres al País Valencià. S’haurà de veure com es recompon.

Per contra, el PP va sortir propulsat. Va conquistar la joia de la corona, com els mandataris de Génova no s’han cansat de repetir, i va imposar el discurs del canvi de cicle amb la mirada posada en la Moncloa i Pedro Sánchez.

El PP va doblar ahir els resultats de fa quatre anys, i va passar de 19 escons a 40, amb el 80% escrutat. Devora Ciutadans, que desapareix del Parlament valencià quatre anys després de gairebé avançar el PP amb els seus 18 diputats. Recupera així l’hegemonia que mantenia des del 1995 i que va perdre el 2019. No obstant, per a la majoria de la governabil­itat necessitar­à Vox, una aliança postelecto­ral sobre la qual el candidat popular no s’ha pronunciat en tota la campanya. La pregunta que deixa la nit és si amb aquesta distància (10 escons) de la majoria absoluta, Mazón pot intentar un Govern en minoria amb suports diferents per tirar projectes endavant o si pacta un Executiu de coalició amb la ultradreta.

El PSPV de Ximo Puig creix (passa de 27 a 32, segons la dada d’escrutini indicat), però no prou per mantenir la majoria de l’esquerra. Compromís i Unides Podem retrocedei­xen. Els valenciani­stes passen de 17 diputats a 14 i superen per poc la ultradreta. Aquesta era una de les claus dels comicis i s’ha resolt de manera desfavorab­le per al Botànic, que es desgasta a les urnes després de vuit anys de Govern. Joan Baldoví no aconseguei­x per a la coalició els resultats que va obtenir Mónica Oltra. Unides Podem s’enfonsa després d’un període de conflictes i distorsion­s sobre el projecte a l’esquerra del PSOE amb la irrupció del projecte de Yolanda Díaz. ■

 ?? Juan Carlos Cárdenas / Efe ?? El president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig, ahir a la nit.
Juan Carlos Cárdenas / Efe El president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig, ahir a la nit.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain