El Periódico - Català

Erdogan s’eternitza a Turquia després d’imposar-se en la segona volta

▶ El recompte preliminar dona la victòria al president turc per poc més de quatre punts d’avantatge sobre el socialdemò­crata Kemal Kiliçdarog­lu, que va reconèixer públicamen­t la seva derrota

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Recep Tayyip Erdogan es queda. Així ho va decidir ahir la societat turca a la segona volta de les presidenci­als. El president obté així cinc anys més de mandat gràcies a un avantatge de tres punts, segons l’escrutini no oficial. Per la seva banda, el líder opositor Kemal Kiliçdarog­lu, de 74 anys, veu en aquesta derrota el possible final de la seva carrera política. És la primera vegada que Turquia s’enfrontava a una segona volta a les presidenci­als, cosa que posava en risc el càrrec d’Erdogan després de més de 20 anys al poder i, alhora, deixa patent el declivi de la seva popularita­t.

Poc ha trigat el dirigent islamista a reclamar la seva victòria en els comicis. «Hem completat la segona volta de les eleccions presidenci­als i agraeixo als que han anat a les urnes pel futur dels seus fills», ha dit al barri d’Uskudar, a Istanbul. «De la mateixa manera en què us hem sigut lleials durant vint anys, ho serem durant cinc anys més», ha anunciat el visiblemen­t emocionat president. «Aquest amor no acaba aquí, com vam dir, aquest beneït camí no acaba aquí», ha afegit, abans d’entonar una cançó de comiat al seu rival: «Adeu, adeu, adeu Kemal».

Hores més tard, Kiliçdarog­lu ha admès la seva derrota i ha promès continuar la seva lluita des de l’oposició. «He lluitat pels vostres drets, he lluitat perquè pugueu viure en prosperita­t i continuaré lluitant», ha manifestat en una breu compareixe­nça a la seu del seu partit, el socialdemò­crata CHP, a Ankara. Kiliçdarog­lu també ha denunciat les difícils condicions de la campanya electoral, en la qual tots els mitjans públics i la majoria dels privats han donat prioritat al discurs del president sobre el relat de l’oposició.

 ?? Kemal Aslan / Reuters ?? Seguidors del president turc, Recep Tayyip Erdogan, ahir durant la segona volta de les votacions.
Kemal Aslan / Reuters Seguidors del president turc, Recep Tayyip Erdogan, ahir durant la segona volta de les votacions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain