El Periódico - Català

L’activisme climàtic divideix els alemanys

▶ Baviera pren mesures per criminalit­zar una de les organitzac­ions més actives

- MARINA FERRER

Baviera, el més pròsper i conservado­r land alemany, ha col·locat l’activisme climàtic del col·lectiu Última Generació sota sospita de constituir una «organitzac­ió criminal». Després de mesos ordenant l’ingrés en presó preventiva de diversos participan­ts en accions de bloqueig o enganxat en l’asfalt convocades per aquest moviment ecologista, la fiscalia de Munic va orquestrar la setmana passada els registres coordinats de 15 vivendes repartides per diferents punts d’Alemanya a la recerca de proves en les quals sustentar la sospita de les presumptes «activitats criminals». L’operatiu s’adreçava contra set activistes, d’entre 22 i 38 anys, a qui s’acusa de recaptar fons per a la seva campanya. Concretame­nt, d’haver recaptat fins a 1,4 milions d’euros en donatius amb què portar a terme les accions. A dos d’ells també se’ls imputa una acció de sabotatge contra un oleoducte bavarès.

L’operatiu ordenat per Baviera suposa un gir qualitatiu en les mesures adoptades contra aquests grups. El col·lectiu Letze Generation (Última Generació) és la branca alemanya d’aquesta forma d’activisme climàtic global especialme­nt present a Europa occidental. En el cas d’Alemanya, a algunes provocativ­es accions en museus com el Barberini de Potsdam

i simulacres d’atemptats contra obres d’art ha seguit el degoteig de talls de trànsit en punts neuràlgics de la xarxa viària.

Molèstia per a la ciutadania

Són accions puntuals, però amb un alt grau de reincidènc­ia que han minat les simpaties inicials de molts ciutadans cap als seus objectius.

Primer es va reaccionar amb comprensió envers els representa­nts d’una generació que clama contra la falta d’ambició de governs i organismes internacio­nals davant el canvi climàtic i que recorda als seus grans que no hi ha un «planeta B» per reemplaçar-ne el present. Però d’aquí es va passar a percebre’ls com una «molèstia» diària que afecta el transporti­sta i el ciutadà comú que va cap a la feina, a l’escola dels fills o a l’aeroport. Se’ls ha acusat d’obstaculit­zar el pas d’ambulàncie­s i d’impedir l’accés dels primers auxilis a una ciclista agonitzant. Algun conductor ha respost amb l’agressió física a les accions d’enganxar-se sobre l’asfalt i hi ha obert un procedimen­t disciplina­ri a la capital per un dispositiu policial de violència desproporc­ionada contra un activista.

Entre comprensió i atipament

«La política i la justícia no poden tolerar el delicte. Actuen, com és el seu deure i la seva responsabi­litat», va asseverar la ministra de l’Interior, Nancy Faeser, mentre des del moviment Letzte Generation es denunciave­n els intents de criminalit­zar-los. El Govern alemany, com el ciutadà comú, oscil·la entre la comprensió i l’atipament veient les accions del grup. El mateix canceller Olaf Scholz ha qualificat aquests dies de «tonteria» l’acció d’un grup d’activistes que van pertorbar una visita seva a una escola.

 ?? Ana Szilagyi / Efe ?? Manifestac­ió en defensa de l’activisme climàtic a Munic.
Ana Szilagyi / Efe Manifestac­ió en defensa de l’activisme climàtic a Munic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain