El Periódico - Català

Menjadors escolars sense macrocuine­s

- Gemma Martínez és directora adjunta d’EL PERIÓDICO

Som el que mengem, com tan bé diu la periodista i emprenedor­a Núria Coll. Nosaltres i la nostra tribu, la comunitat a la qual pertanyem, inclosos els integrants més petits, els nens. Per això és de vital importànci­a que el menjador escolar sigui tan saludable com sigui possible, sobretot perquè el 54% dels alumnes d’educació primària de Catalunya s’alimenten a l’escola.

Quatre grans empreses controlen el 70% dels menjadors a Espanya. Tres d’aquestes són grans multinacio­nals internacio­nals –Serunion (del grup francès Elior), Scolarest (de la britànica Compass) i la nord-americana Aramark– i una, Ausolan,

pertany al grup cooperatiu basc Mondragón. Al darrere d’aquests operadors principals destaquen també Mediterrán­ea, la francesa Sodexo, Clece (de Florentino Pérez) i ISS (Goldman Sachs). El menjar es pot elaborar a través d’un càtering –l’opció més habitual per part de les empreses més grans– o utilitzant cuina pròpia al centre, la possibilit­at més valorada per les famílies.

El domini d’aquestes grans companyies al conjunt de l’Estat contrasta amb el cas català, on tenen més pes pimes, cooperativ­es, empreses del tercer sector i famílies, gairebé sempre a través de fórmules de gestió indirecta. La presència de les grans empreses i les seves macrocuine­s és molt menor, com ha explicat Helena López.

Tot i així, les famílies, que són les que paguen el servei (6,91 euros per alumne i dia en els casos en què es queden tots els dies, i un 10%, més, fins als 7,60 euros, per als que facin ús del servei de forma esporàdica), reclamen a Educació tenir preferènci­a en la gestió dels menjadors. El Govern ho veu amb bons ulls. Sembla lògic que així sigui i que les famílies puguin vetllar per l’alimentaci­ó dels seus fills, que inevitable­ment serà de més qualitat lluny de les macrocuine­s i amb una gestió de proximitat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain