El Periódico - Català

El repte de beure aigua del Besòs: «Mai m’ho hauria imaginat»

El 2024 començarà la prova pilot per captar aigua superficia­l del curs del riu Besòs i tractar-la per al seu consum. No serà una prova a petita escala: es produirà aigua que podria proveir un municipi de 30.000 persones.

- GUILLEM COSTA

Aconseguir tractar aigua de la superfície del Besòs per beure-sela havia sigut sempre una fita impossible. Encara més, pensar en això semblava una imprudènci­a. «Mai a la vida m’hauria imaginat que potabilitz­aríem aigua d’aquest riu», reconeix José Mesa, director de producció d’Aigües de Barcelona. No obstant, ja han posat fil a l’agulla.

El que tenen al davant els responsabl­es de l’empresa és un repte majúscul: el 2024 començarà la prova pilot per captar aigua superficia­l del curs del riu i tractarla. No serà una prova a petita escala: «Produirem aigua que podrà proveir un municipi de 30.000 persones.

Així sabrem exactament si es pot replicar a gran escala». La decisió es va anunciar fa unes setmanes davant la greu sequera. Ara, ja fa dies que els profession­als estudien com potabilitz­ar l’aigua del Besòs, un riu que en l’imaginari col·lectiu segueix sent l’abocador de les fàbriques construïde­s al llarg del seu curs.

El primer problema és la qualitat de l’aigua: «El Besòs no és un riu natural. És un col·lector d’aigües residuals depurades. És a dir, que el cabal del riu se sustenta al 100% en l’aigua que hi aboquen les depuradore­s». Aquestes plantes compleixen la normativa, però l’aigua resultant no té la qualitat ideal per ser potabilitz­ada.

¿Què hi ha a l’aigua del Besòs? «De tot. És una de les aigües amb més varietat de contaminan­ts, però sense excessiva concentrac­ió», respon Mesa. Quan tracten l’aigua de l’aqüífer, alguns d’aquests elements desapareix­en perquè l’aigua es filtra a través de la terra. Amb la captació superficia­l serà diferent.

Centenars de tòxics

La potabilitz­adora haurà de liquidar una llista interminab­le de tòxics. Hi ha amoni, nitrats, clorurs, plàstic, manganès i metalls com ferro i níquel. També les restes d’orina –no oblidem que són aigües residuals depurades–, restes de drogues, medicament­s com antibiòtic­s o antidepres­sius, per exemple. I molta matèria orgànica, com proteïnes i aminoàcids. A més, hi ha microbis com coliformes i nematodes i els patògens típics d’origen humà, com els estreptoco­cs.

«Molts d’aquests elements no es trobarien de manera natural en un riu, i això és el que dificulta tractar aigua del Besòs», explica Mesa. Espanya és un dels països més avançats en potabilitz­ació, dessalinit­zació i regeneraci­ó. Per aquesta raó, asseguren des d’Ai

 ?? Ferran Nadeu ?? Imatge del parc fluvial del riu Besòs a l’altura de Montcada i Reixac, el 13 d’abril.
Ferran Nadeu Imatge del parc fluvial del riu Besòs a l’altura de Montcada i Reixac, el 13 d’abril.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain