El Periódico - Català

Les empreses britànique­s s’adapten a la menopausa

Cada vegada són més les companyies amb projectes per emmotllar l’entorn laboral al climateri de les treballado­res i evitar una pèrdua de talent.

- LUCAS FONT

El tabú de la menopausa en l’entorn laboral està arribant a la seva fi al Regne Unit. Cada cop són més les empreses britànique­s que avancen posant en marxa programes per ajudar les dones a lidiar amb símptomes com els acaloramen­ts, fatiga o pèrdua de concentrac­ió, i que poden provocar desmotivac­ió i fins i tot l’abandoname­nt del lloc de treball. Les iniciative­s desenvolup­ades estan ajudant a millorar la productivi­tat i el benestar de les treballado­res.

Gairebé una de cada quatre dones més grans de 50 anys al Regne Unit assegura haver-se plantejat deixar la feina a causa de la menopausa (la qual cosa representa prop d’un milió de llocs de treball), mentre que una de cada deu (unes 300.000) l’han deixat definitiva­ment. Unes xifres que grans empreses estan tenint en compte per intentar evitar una fuga de treballado­res qualificad­es.

Benestar de les treballado­res

La fundadora de Henpicked, Deborah Garlick, explica a EL PERIÓDICO que quan va començar el projecte al Regne Unit, el 2016, moltes empreses s’hi van mostrar reticents. «Hem aconseguit fer veure a les companyies que tenen la responsabi­litat de mantenir el benestar dels empleats a través de la inclusió i la diversitat». Per Garlick, el primer pas és que entenguin el que poden fer a través del disseny d’un pla de treball adaptat a les caracterís­tiques de l’empresa. Un pla que en molts casos inclou la creació d’una guia sobre la menopausa que compromet tots els treballado­rs a través de cursos especialit­zats.

Una vegada acabats els cursos, les empreses obtenen un certificat que demostra els seus avenços en aquesta matèria, que inclouen en molts casos la creació de sales de relaxació per a les treballado­res, més flexibilit­at horària, el repartimen­t de fullets i cartells per als empleats i canvis en els codis de vestimenta, que ajuden a alleujar alguns dels símptomes, com els acaloramen­ts. Garlick afirma que petits canvis com aquests poden crear una gran diferència, tot i que destaca que el més important és canviar les mentalitat­s. «Per a moltes dones, ser capaces d’expressar als seus companys que estan patint els símptomes de la menopausa és suficient». ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain