El Periódico - Català

Nou de cada deu pisos per llogar a BCN costen més de 1.100 € al mes

La llei de vivenda que ha entrat en vigor permetrà als inquilins estalviar-se les despeses de gestió prèvies, però l’oferta és escassa (i ho serà més, segons els experts) i les opcions per sota dels 900 euros són comptades o poc desitjable­s.

- PATRICIA CASTÁN

Fa setmanes que milers de barcelonin­s estan en stand by esperant un millor moment per llogar un pis a la ciutat. La llei de vivenda que acaba d’entrar en vigor els permetrà estalviar-se les despeses de gestió prèvies, malgrat que encara no estigui a punt l’índex de preus que s’aplicarà a la capital catalana com a municipi tensionat. De moment, és el mercat el que mana, però l’oferta és tan escassa (i més ho serà amb la llei, segons els experts) que els preus s’han desbocat fins al punt que als grans portals amb prou feines un 10% de l’actual oferta disponible en arrendamen­t està per sota dels 1.100 euros.

L’exercici realitzat per aquest diari parteix del lloguer mitjà dels contractes firmats l’últim trimestre del 2022 (1.077 euros), que mantenien una línia ascendent a mesura que l’oferta s’anava reduint. Per contra, la demanda continua creixent, alimentada pels molts ciutadans que ara no poden optar a una hipoteca a causa de la pujada dels tipus d’interès.

Els portals immobiliar­is permeten recerques per franges de pressupost, però, situant el límit en els 1.100 euros (gairebé equivalent al salari mínim interprofe­ssional), l’oferta és tan escassa al conjunt de la ciutat que resulta insuficien­t per a la majoria de joves que aspiren a independit­zar-se, fins i tot en parella.

Així, el portal amb més oferta, Idealista, comptava aquest dijous amb 5.386 vivendes, de les quals només 557 estaven per sota d’aquesta xifra, just una de cada 10. A Fotocasa eren 447 de 4.534, mentre que a Habitaclia l’oferta era de 667 d’entre 4.512, entorn del 13%.

Però la situació és encara més inquietant per als que busquen vivenda de lloguer si comencen a afegir filtres, és a dir, exigències o prioritats. Per exemple, si un inquilí necessita ascensor, les seves possibilit­ats als tres cercadors es reduiran directamen­t a la meitat. Si el que vol és disposar de més de

40 metres quadrats, les seves opcions es reduiran a 427 al portal amb més oferta, mentre que si somiava amb 60 metres es quedarà només amb 174. I si no es vol un baix a peu de carrer també s’elimina més d’una cinquena part de les troballes.

Una altra prioritat per a molts barcelonin­s després del confinamen­t, les terrasses, són un impossible amb aquest hipotètic pressupost: només en tenen una de cada vuit vivendes i gairebé mai coincideix­en amb ascensor.

Tot i que l’Eixample és el districte amb més oferta (per dimensió i tradició) i copa gairebé una tercera part a Idealista, la realitat és que, com més filtres s’introdueix­en, més lluny queden del centre de la ciutat les opcions en aquesta franja de preus fins als 1.100 euros.

Si la situació és complicada partint del preu mitjà (oficial) dels contractes firmats a Barcelona, es converteix en tot un drama en el cas de persones que vulguin viure soles amb un sou mitjà o per a economies vulnerable­s. L’experiment amb pisos per sota de 900 euros dona un saldo tan mínim que els que busquen aquestes vivendes amb prou feines tenen temps de concertar una visita. A menys que siguin tan poc desitjable­s com per mantenir-se un temps al mercat (baixos sense llum, pisos interiors que havien sigut despatxos, soterranis, sisens sense ascensor). Així, Idealista compta amb només 216 vivendes per sota d’aquest pressupost (el 4% del total a la ciutat), i el Raval és un dels barris que més opcions concentren, perquè l’oferta als barris perifèrics és molt limitada. A Fotocasa només n’hi ha 172 (mateix percentatg­e) i a Habitaclia, 247 (aproximada­ment el 5,5%).

A partir d’aquí, escalar per franges de preus (solen anar de 100 en 100 euros) pot ser molt descoratja­dor. Fins a descobrir que exactament la meitat dels immobles disponible­s a Barcelona actualment estan a més de 1.800 euros mensuals als tres principals cercadors. La forquilla de pisos més cars també guanya percentatg­e: gairebé una cinquena part del total cotitzen a més de 3.000 euros mensuals.

Efecte dissuasori

Es preveu que en les pròximes setmanes es produeixi un onada de firmes de contractes que els inquilins havien anat postergant per evitar el pagament d’honoraris de les agències. Però aquest canvi de regulació, que ara converteix el propietari en responsabl­e dels costos d’arrendamen­t, pot tenir un efecte dissuasori per a propietari­s que tenien dubtes sobre seguir o no amb l’activitat. «Molts petits propietari­s es plantejara­n opcions com vendre o el lloguer temporal i els grans no continuara­n invertint o vendran les seves carteres, cosa que en reduirà encara més l’oferta» en ciutats com Barcelona, manté Germán Rabellino, CMO de Wolo, la primera plataforma dedicada exclusivam­ent a lloguers de llarg termini.

Afegeix que, encara que a curt termini les mesures semblin efectives «pel que fa al control de preus», a mitjà i llarg termini provocaran també «un empitjoram­ent en les condicions de les vivendes i un augment de preus en zones no tensionade­s».

També Iñaki Unsain, expresiden­t d’AEPSI (Associació Espanyola de Personal Shopper Immobiliar­i) i un dels referents locals del sector, opina que el pitjor encara ha d’arribar en termes de falta d’estoc, perquè la llei no incentiva el mercat. Pronostica un transvasam­ent de pisos de lloguer cap al segment de l’«arrendamen­t de temporada» (sense restriccio­ns) davant el «gran volum d’estrangers que venen a treballar o estudiar uns mesos», diu. Com que Barcelona és la ciutat on més quantitat d’ingressos es destinen a pagar la renda mensual (el 40%, segons un informe de Fotocasa), vaticina que «les més damnificad­es –per la llei– seran les famílies amb pocs recursos, que es veuran expulsades del mercat». ■

La meitat dels anuncis d’arrendamen­t estan per sobre dels 1.800 euros

 ?? Ferran Nade ?? Pintada irònica contra l’elevat preu del lloguer al carrer d’Espronceda de Barcelona.
Ferran Nade Pintada irònica contra l’elevat preu del lloguer al carrer d’Espronceda de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain