El Periódico - Català

D’‘Anillos de oro’ a ‘El manuscrito carmesí’

Va escriure 30 obres de teatre, 13 novel·les, sis llibres de poesia, 10 recopilato­ris d’articles, 10 obres biogràfiqu­es o assajos, cinc guions cinematogr­àfics i cinc adaptacion­s televisive­s.

- EL PERIÓDICO

Antonio Gala, la capella ardent del qual s’intal·larà avui a la Fundació Antonio Gala, a Còrdova, deia que si hagués de definir-se ho faria com a poeta, perquè «la poesia sosté tots els gèneres literaris», tot i que va ser la novel·la la que li va donar els seus èxits més grans, amb títols com La pasión turca,

igual com el teatre, en què les millors actrius van interpreta­r els seus llibrets, com la seva amiga Concha Velasco.

Va escriure un total de 30 obres de teatre, 13 novel·les, sis llibres de poesia, 10 recopilato­ris d’articles, 10 obres biogràfiqu­es o assajos, cinc guions cinematogr­àfics i cinc adaptacion­s televisive­s. Entre Enemigo íntimo

(1959), amb el qual va aconseguir un accèssit al premi Adonáis de poesia, i el llibre de reflexions Quintaesen­cia (2012), aquests són alguns títols rellevants:

Novel·la

El manuscrito carmesí (1990). La seva primera novel·la, amb la qual va obtenir el premi Planeta, és una fictícia autobiogra­fia de l’últim rei nassarita, Boabdil. Està construïda sobre una suposada troballa d’un manuscrit carmesí, color del paper utilitzat a l’Alhambra.

La pasión turca (1993). Explica l’apassionad­a història d’amor entre Desideria, una professora espanyola de Belles Arts amb una vida rutinària amb el seu marit, i el guia que coneix en un viatge amb amics a Turquia, Yaman. Va ser adaptada al cine amb èxit per Vicente Aranda el 1994 amb Ana Belén com a protagonis­ta. Tot i que a Gala no li va agradar el resultat.

Más allá del jardín (1995). Subtitulad­a Una mujer en busca de sí misma, Gala utilitza com a escenari la Sevilla contemporà­nia, i concretame­nt les restes d’antics cercles senyorials sevillans. Concha Velasco va interpreta­r Palmira Gadea, l’aristòcrat­a sevillana, en la seva adaptació al cine el 1996, dirigida per Pedro Olea.

«La poesia sosté tots els gèneres literaris», solia dir

Teatre

Los verdes campos del edén (1963). Premi Nacional Calderón de la Barca, la primera obra teatral de Gala es va estrenar al teatre María Guerrero de Madrid amb José Bódalo al paper principal. És la història d’una redempció, protagonit­zada per Juan, un esperit lliure que torna al poble dels seus avis sense cap altra finalitat que viure en pau.

Anillos para una dama (1973). María Asquerino va arrasar com a musa de Gala en aquesta obra sobre Doña Jimena després de la mort del Cid. Amparo Rivelles també protagonit­zarà el gran èxit teatral.

Petra regalada (1980). Julia Gutiérrez Caba va donar vida al teatre a Petra, una prostituta de l’Espanya rural que es revela contra l’opressió, al costat d’altres actors mítics com Aurora Redondo i Ismael Merlo.

Poesia

Enemigo íntimo (1959). «Hay tardes en que todo/ Huele a enebro quemado/ Y a tierra prometida», comença el poema que dona títol a aquesta obra amb què un jove Gala va aconseguir un accèssit en el premi Adonáis de poesia.

Poemas de amor (1997). Quan es va publicar aquest llibre, Gala va explicar: «Recull molts, però no tots els meus poemes d’amor», i el va definir com «un secret a l’oïda entre dues persones: autor i lector».

El poema de Tobías desangelad­o (2005). Història d’un «viatge enamorat» que «és com una novel·la» perquè té «una poesia descriptiv­a i molt directa que pot entendre qualsevol» i hi recorre «tot el món, tret d’Oceania i incloent-hi Còrdova», n’explicava l’autor.

 ?? El Periódico ?? A dalt, una imatge de la pel·lícula ‘La pasión turca’, amb Ana Belén i George Correface.
El Periódico A dalt, una imatge de la pel·lícula ‘La pasión turca’, amb Ana Belén i George Correface.
 ?? ?? i el recopilato­ri ‘Poemas de amor’.
i el recopilato­ri ‘Poemas de amor’.
 ?? ?? ‘Mas allá del jardín’
‘Mas allá del jardín’
 ?? ?? A sota, els llibres ‘El manuscrito carmesí’,
A sota, els llibres ‘El manuscrito carmesí’,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain