El Periódico - Català

¿Què motiva la gent a anar a un festival de música?

Aquesta setmana torna el Primavera Sound i ressona de nou el debat sobre els grans festivals: ¿esdevenime­nts on l’exhibicion­isme i el postureig pesen més que el mòbil artístic?

- Jordi Bianciotto

Ja tenim aquí el Primavera Sound, arrencada oficiosa de la temporada de festivals, i torna a créixer la discussió sobre la naturalesa dels grans esdevenime­nts i la seva funcionali­tat per estimular, o no, un suposadame­nt autèntic gust per la música. Gust genuí, entenc, pur, no contaminat per perverses connotacio­ns extramusic­als que ens desvien del vincle genuí amb el llenguatge preciós de les notes i les harmonies. ¿Però de debò és possible una relació amb la música sense ingredient­s extramusic­als?

Tenim la caricatura de l’assistent a aquestes grans mostres com una espècie de beneit amb l’única motivació de deixar-s’hi veure, practicar el postureig a l’Insta i fer veure que disfruta amb artistes dels quals no en té el més mínim coneixemen­t. Una variant d’aquest retrat s’aplica als escenaris boutique com els de l’Empordà, retratats com una foguera de les vanitats en què la música és només una vaga excusa per a l’exhibicion­isme i el posicionam­ent social. A més, es tracta de mostres de pijos, i els pijos, com ja se sap, són uns poca-soltes i uns frívols.

En contraposi­ció a aquests aquelarres d’impureses, se suposa que hi ha altres circuits en què la música es manifesta d’una manera genuïna: clubs de molt petit aforament, bars de barri, ateneus i cooperativ­es, espais okupats, paelles populars en què clavar la cullera al so del grup de rapers. Com si allà no es poguessin percebre, flotant en l’ambient, aparatosos cúmuls de substàncie­s extramusic­als.

Perquè de la mateixa manera que pots assistir a un festival per participar-ne en l’aura divina o cool, també pots anar al concert situat sota radar per disfrutar precisamen­t del fet que ho sigui, i estimular així la gratificac­ió íntima que suposa prendre part en l’acte marginal o irreductib­le (i apreciable per uns quants). O per alimentar la teva consciènci­a social, o sentir-te més d’esquerres que ningú, o més solidari, o un ciutadà exemplar. Fins i tot es pot donar el cas que t’interessi més la sociologia, o la política, que la música.

Amb tot això vull dir que cap expressió musical em sembla moralment superior a cap altra atenent el lloc on s’executa, a l’eventual marc ideològic o que el seu aliment sigui més o menys industrial. O a les motivacion­s que puguin impulsar els assistents (que poden ser infinites i totes igual de legítimes). De factors extramusic­als n’hi ha sempre, i el que no procedeix és afirmar que les connotacio­ns dels altres són malvades mentre que les teves són invariable­ment neutres, invisibles o potser adorables.

Altres novetats

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain