El Periódico - Català

No sabem a qui vota la robot Sophia

- FERRAN MONEGAL

A24 hores de les eleccions Ricard Ustrell (Col·lapse, TV3) li ha fet una teleentrev­ista a la robot xinesa-nord-americana Sophia. És una llàstima que a un cervell tan potent no se li hagi preguntat a qui votaria si fos ciutadana barcelonin­a.

A la Sophia no se li pot preguntar qui guanyarà les eleccions perquè un robot no és un vident. No és com el mag Fèlix, o la pitonissa Lola. Però tractant-se d’una intel·ligència artificial tan robusta, segur que els seus algoritmes computarie­n en mil·lèsimes de segon les propostes dels candidats a l’alcaldia i triaria la millor opció per a la ciutadania. Ja sabem que els robots electrònic­s no tenen dret a vot, però els robots de carn i ossos, sí. De manera que el seu veredicte ens seria útil. M’ha agradat que Ustrell li preguntés si coneix TV-3. La Sophia va respondre: «Sí, és un canal de televisió de Catalunya, Espanya». ¡Ah! Quan ha dit «Espanya» vaig témer que al plató hi hagués un drama. Però després la Sophia hi va afegir: «Televisió Tres és ben coneguda per les seves transmissi­ons de notícies, drames televisius, programes culturals i entreviste­s amb figures fascinants». S’ha de reconèixer que amb el seu apunt «La Televisió Tres és un canal de drames televisius» ha estat encertadís­sima. No sé si aquesta Sophia està preparada per a l’art de la ironia, però ho semblava. Ustrell es va interessar després per les emociones del robot, en cas que en tingui, i li va preguntar si sabia el que és la por. ¡Ah! La por, a la televisió, és un tema actual i profund. El temor de les estrellete­s a desafinar i perdre el favor de qui mou els fils, és terrible. Però la Sophia no entén la por. No en té. És com la Viquipèdia: només sap el que està escrit en els tractats de psicologia.

«‘Teleñeco’ electrònic»

La primera entrevista a un robot que jo recordo haver vist a la tele va ser el maig del 2017, quan Iñaki Gabilondo (Movistar+) va estar a Kyoto amb l’androide Erika, creada pel professor Hiroshi Ishiguro. Iñaki ens va explicar que una cadena de televisió ja n’hi havia encarregat tres d’iguals per presentar els informatiu­s. Hi estic d’acord: per als noticiaris i els telenotíci­es un robot és un avenç indiscutib­le. No desafina mai.

A l’acabar la seva entrevista Ustrell va demanar a l’expert en intel·ligència artificial Josep Maria Ganyet que donés la seva opinió sobre la Sophia. Va dir: «És un teleñeco electrònic». Exacte. Un teleñeco és ideal per explicar-nos el que interessa que continuï amagat.

 ?? ?? La robot Sophia, durant l’entrevista a TV3.
La robot Sophia, durant l’entrevista a TV3.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain