El Periódico - Català

Un vot per un tagín

- PER ALFONSO GONZÁLEZ JEREZ

Mai entendré que el corrupte centri tant l’atenció morbosa i la indignació moral i en canvi, els seus admiradors, no. Si la corrupció política d’aquest país floreix és perquè no l’afligeix cap retret rotund entre els ciutadans. La corrupció només és rellevant quan afecta els partits i líders pels quals no voto. I s’ha de confessar que gràcies a aquest pietós oblit la gent continua votant. Els dos partits majoritari­s, el PSOE i el PP, arrossegue­n un historial de corrupció pràcticame­nt interminab­le, i si es busquen referèncie­s dels dos casos pot consultar-se La patria en la cartera, un llibre primmirada­ment desolador de Joaquim Bosch. Si l’elector fos un ciutadà just i urgent, un Robespierr­e incorrupti­ble davant la fallida moral del seu propi partit, fa anys que els animaliste­s estarien governant aquest país.

Ara, pocs dies abans de la celebració dels comicis autonòmics i locals del 2023, s’ha destapat una operació de compra de vots per part de Coalició per Melilla, però el president i fundador, Mustafá Aberchán, està inhabilita­t per una sentència ratificada pel Tribunal Suprem del 2021. També ho va ser, per cert, l’exsecretar­i general del PSOE de Melilla, Dionisio Muñoz. ¿El motiu? Haver organitzat una trama de compra de vots per correu per a les eleccions al Senat del 2008. A la població musulmana de Melilla –entre la qual CpM és la força política més votada– la condemna del bon Aberchán li ha sigut bastant igual. Però no només a ells. L’excepciona­l talent estratègic d’Íñigo Errejón el va portar a convidar Aberchán a integrar-se a l’anomenada Xarxa d’Aliats de Més País l’octubre del 2022. I el febrer del 2023 subscriuen el denominat Acord del Túria, juntament amb Compromís, la Chunta Aragonesis­ta, Endavant Andalusia, Verds Equo i Projecte Drago. Ara Coalició per Melilla ha sigut expulsada de tan grata companyia «de manera preventiva».

El berber Aberchán ha demostrat al llarg de 30 anys una notable astúcia política i una gran capacitat d’adaptació. És cert que va militar en les Joventuts Socialiste­s i algun dels seus germans va arribar a ser regidor pel PSOE. De fet, CpM va ser en els seus orígens, a principis dels 90, una mena d’escissió mahometana del PSOE, tot i que des d’aleshores ha canviat bastant. És cert, igualment, que durant algun temps va estar pròxim a Izquierda Unida. De fet, alguns quadros d’IU es van acabar incorporan­t a l’organitzac­ió, que proclama sempre l’origen veïnal. Però també ha trenat acords amb el PSOE, amb el PP, amb Ciutadans i, fins i tot, amb Jesús Gil, que s’instal·lava en la corrupció com qui es fica en un jacuzzi. Només ha pogut ser president de Melilla un any, entre el juliol del 1999 i el juliol del 2000.

Espanyol i marroquí

Sempre ha tingut un pretext: millorar les condicions de vida de la població musulmana a Melilla dins d’un projecte de convivènci­a democràtic­a a la plaça nordafrica­na. Sempre ha negat ser un líder promarroqu­í i mai ho ha deixat de semblar. Va néixer una nit de lluna plena al barri de Monte María Cristina i és espanyol des del 1987 i marroquí

–segons la legislació de Rabat– per sempre, perquè qui té la nacionalit­at marroquina no pot renunciar-hi. Per a la seva fortuna profession­al, perquè gràcies a una beca del Ministeri d’Educació del Marroc va poder estudiar Medicina a la Universita­t de Granada. Es va especialit­zar en Cirurgia Digestiva i va obrir consulta a Melilla. Forma part de la llegenda de la CpM que Aberchán va atendre gratuïtame­nt centenars de musulmans de Melilla durant els primers anys com a metge, i els va proporcion­ar informació i contactes per buscar feina o trobar una plaça escolar per als seus fills o aquesta o aquella subvenció. Amb tot el seu tuf d’oportunism­e el pitjor de la seva carrera política no són els seus molts i pèssims socis, sinó l’ombra del Marroc. Per a alguns sempre ha sigut un agent polític marroquí. Per a d’altres, en canvi, Aberchán s’ha limitat a practicar un realisme obligatori: s’han de tenir bones relacions amb les autoritats marroquine­s. I les va tenir més que bones amb Ilyas el-Omari, president del Consell Regional de Tànger, Tetuan i Al-Hoceima. Però El-Omari va caure en desgràcia el 2019 i amb ell el líder de CpM, que el Makhzen va considerar políticame­nt acabat. Això no impedeix que periodiste­s i mitjans insisteixi­n una vegada i una altra en una vinculació fosca i roïna entre Aberchán i el Govern de Rabat. Fins i tot que vegin la mà del Marroc en la compra de vots que ara s’investiga i en la qual han sigut detingudes 10 persones, entre les quals figuren el gendre i el germà del gendre d’Aberchán, així com el número tres de la llista electoral. El sempre somrient president de CpM guarda silenci. Hauria de recordar el vell romanç i aplicar-se’l de seguida: «Aberchán / ay mi Aberchán,/ moro de la morería/ el día en que tu naciste / grandes señales había / la mar que estaba en calma / la luna que estaba crecida / moro que en tal signo nace /no debe decir mentira».

 ?? F. G. Guerrero / Efe ??
F. G. Guerrero / Efe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain