El Periódico - Català

Barcelona es converteix en la capital mundial de la logística

La capital catalana acull del 7 al 9 de juny el SIL, la fira líder en logística, transport i `supply chain' del sud d'Europa i del Mediterran­i

- Judit Figueras

El saló tindrà lloc al recinte Montjuïc de la Fira de Barcelona

L'esdevenime­nt comptarà amb més de 400 `speakers' i 144 ponències

L'objectiu és crear sinergies i presentar les últimes novetats

PERE NAVARRO Delegat especial de l'Estat al CZFB i president del SIL «La gent pensa que parlem de ciènciafic­ció, però aquestes tecnologie­s ja formen part del sector»

BLANCA SORIGUÉ Directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona i del SIL «El valor afegit del SIL són les aliances i el `netwkorkin­g' que es genera a escala mundial»

El 7 de juny arrenca la 23a edició del Saló Internacio­nal de la Logística (SIL), la fira líder en logística, transport, intralogís­tica i supply chain del sud d'Europa i del Mediterran­i. Un saló organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) que, a més, celebra el seu 25è aniversari i que reunirà durant tres dies les empreses més importants de la cadena logística a escala mundial al recinte Montjuïc de la Fira de Barcelona. Un esdevenime­nt clau que durant tres dies es convertirà en un pont internacio­nal de negocis entre Europa, l'Amèrica Llatina i el Mediterran­i.

En aquest context, el 9 de maig es va celebrar a la redacció d'EL PERIÓDICO, una taula d'experts en la qual es van debatre els principals reptes que marcaran la indústria logística durant els pròxims anys i que va estar moderada per la periodista d'EL PERIÓDICO Núria Bonet. Una taula que va comptar amb la participac­ió del delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona i president del SIL, Pere Navarro; la directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i del SIL, Blanca Sorigué; el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó; el director general d'Inprous i el president de PIMEC Logística, Ignasi Sayol; el director general de l'Institut de Logística&Supply

Chain (ICIL), Xavier Rius; el director general d'Estoko Logistics, Juan Carlos López Pinacho; i la directora general de project44 a Espanya, Miriam Ribas.

Barcelona, `hub' tecnològic

La tecnologia i la digitalitz­ació de la indústria seran, sens dubte, dos pilars clau al llarg dels tres dies que durarà la fira. «Moltes vegades, la gent pensa que parlem de ciència-ficció, però tecnologie­s com la intel·ligència artificial (IA), el blockchain, la impressió 3D, entre d'altres, ja són presents en el sector i fan possible que la logística avui vagi molt més enllà», va reivindica­r el delegat especial de l'Estat del CZFB, Pere Navarro, a l'inici de l'esdevenime­nt.

Per la seva banda, Blanca Sorigué, directora general del CZFB, va posar en valor el paper imprescind­ible del sector: «Sense logística no hi ha res. En plena pandèmia ens vam adonar que l'única cosa que no va parar va ser la logística i és per això que se li ha de reconèixer al sector la seva envergadur­a». En aquesta línia, el president de PIMEC Logística, Ignasi Sayol, va assenyalar que «segons dades de PIMEC Logística, la logística representa l'11% del PIB a Catalunya». D'altra banda, Sayol va destacar que «l'única resposta a les noves demandes que té la població, com la immediates­a i els costos reduïts, és la tecnologia».

No obstant, tal com va lamentar la directora general de project44 a Espanya, Miriam Ribas, «hi ha una bretxa enorme entre les grans empreses i les pimes: mentre que les primeres estan molt digitalitz­ades, les segones no disposen de les eines necessàrie­s. Moltes empreses no tenen ni el temps ni els recursos per poder analitzar el volum de dades que generen i això els impedeix ser més eficients econòmicam­ent. El principal repte és la inversió».

En aquest escenari de transforma­ció i inversió en digitalitz­ació, el CZFB ha impulsat el Logistics 4.0 Incubator, el primer incubador europeu dedicat a la logística 4.0. Estoko Logistics és una de les 20 empreses incubades en aquest projecte. La seva tecnologia, basada en el blockchain, connecta empreses que necessiten espais flexibles d'emmagatzem­atge o distribuci­ó amb magatzems que disposen d'espai sense utilitzar. Tal com va explicar a la taula el seu director general, Juan Carlos López, «haver sigut selecciona­ts per a aquest projecte ha sigut una oportunita­t per fer networking i benchmarki­ng amb altres start-ups del sector i per continuar invertint en el desenvolup­ament de noves tecnologie­s». Per la seva banda, Navarro va destacar un altre dels projectes liderats pel CZFB que està revolucion­ant el sector al territori, el DFactory, el més gran ecosistema d'indústria 4.0 del sud d'Europa: «Ja són més de 30 les empreses que estan instal·lades en aquest nexe de connexió de la indústria 4.0». A més a més, Navarro va afegir que el «DFactory és una via per generar oportunita­ts a prop de casa».

«Igual com en el cas del DFactory, el SIL és un hub de coneixemen­t, un punt de trobada d'associacio­ns i empresaris que venen de tot el món a conèixer què s'està coent al nostre territori», va assenyalar el director general de l'ICIL, Xavier Rius. Així mateix, Sorigué, directora general del saló, va destacar l'evolució que ha experiment­at la fira al llarg dels anys: «Abans el SIL era una exhibició de productes, en la qual el nombre de metres quadrats era primordial. Ara que tot està digitalitz­at, ¿quin és el valor afegit? Doncs els coneixemen­ts, les tendències, els ponents que convidem, les aliances que es generen a escala mundial, les oportunita­ts de networking, etc.».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain