El Periódico - Català

El 12M paralitza les comissions d’investigac­ió del Congrés

▶ Les eleccions catalanes deixen en suspens sessions sobre temes com l’operació Catalunya, l’espionatge amb Pegasus i els atemptats del 17A

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

parat i mirant-se de reüll. L’última oportunita­t per veure’s va ser quan Aragonès va viatjar a Brussel·les al febrer per a un viatge institucio­nal davant les institucio­ns europees. Van explorar una trobada, però no va fructifica­r.

3

Illa-Puigdemont: una relació inexistent. Si es busca a l’hemeroteca no es troben fotos en les quals Puigdemont i Illa apareguin a soles protagonit­zant l’escena. Quan l’expresiden­t va marxar a Bèlgica, Illa era el secretari d’Organitzac­ió del PSC, més pendent d’exercir el control del partit entre bastidors, que de les relacions amb el llavors cap del Govern. Des d’aleshores, mai han parlat personalme­nt. Quan va caldre negociar la investidur­a de Sánchez, l’enviat va ser el secretari d’Organitzac­ió del PSOE, Santos Cerdán. Tot i que no hagin coincidit en persona, les seves formacions no han estat exemptes de pactes.

Això sí, el mateix Puigdemont va vetar Illa públicamen­t com a interlocut­or «vàlid per generar confiança» en les negociacio­ns després que Sánchez el situés com a referent a l’hora de consensuar quins passos fer amb Catalunya. Era el 5 d’octubre del 2023 i a les files de Junts encara coïa la jugada del PSC que va arrabassar l’alcaldia de Barcelona a Xavier Trias. També a mesura que els postconver­gents han buscat projectar-se com a «alternativ­a» a Aragonès han anat desdenyant la figura d’Illa, principal rival per a aquesta comesa.

Això no vol dir que no hi hagi hagut interlocut­ors del PSC amb Puigdemont en els últims anys. Tant l’expresiden­t José Montilla com l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, mantenen bons vincles amb Puigdemont i el seu entorn. Amb aquesta última, Junts va governar la Diputació de Barcelona entre el 2019 i el 2023, pacte que, per cert, es va teixir amb la intervenci­ó d’Illa. «Difícilmen­t s’acordarà gran cosa abans del 12 de maig», assenyala un diputat socialista sobre les negociacio­ns per posar en marxa les comissions d’investigac­ió del Congrés. PSOE, ERC i Junts havien iniciat un «intercanvi de cromos» per pactar els compareixe­nts de les comissions sobre l’operació Catalunya, sobre l’espionatge amb Pegasus i sobre els atemptats del 17A a Barcelona i Cambrils, però a poc més d’un mes que s’instal·lin les urnes resulta molt complex tancar acords. I, a més, durant la campanya electoral no es convocaran sessions per evitar influir. Fins a mitjans de maig, res.

Les tres comissions, fruit de les exigències de republican­s i postconver­gents per investir Pedro Sánchez, suposen un ímprobe esforç negociador. Fonts d’ERC resumeixen que cada formació voldrà «capitalitz­ar» aquests òrgans per als seus propis interessos. Bona prova d’això són les llistes de compareixe­nts que va registrar cada partit i les implicacio­ns que té.

Corrupció del PP i Pujol

El PSOE i Junts prioritzen la comissió sobre l’operació Catalunya. Els socialiste­s per posar el focus en la corrupció del govern de Mariano Rajoy i els postconver­gents per intentar salvar la família Pujol, incidint que les investigac­ions contra Jordi Pujol Ferrusola, fill de l’expresiden­t Jordi Pujol, es van iniciar arran de les investigac­ions il·legals de la policia patriòtica. ERC té més interès a indagar sobre l’espionatge amb Pegasus a dirigents catalans i per aquest motiu vol citar membres del Govern, inclòs Sánchez. La comissió dels atemptats del 17A i la implicació del CNI només preocupa Junts, mentre la resta considera que dona ales a una teoria conspirano­ica.

Les tres formacions es trobaven negociant els compareixe­nts quan fa dues setmanes el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va avançar les eleccions a Catalunya. Fonts socialiste­s admeten que s’ha estudiat deixar les comissions en suspens fins passada la cita amb les urnes i que, cada dia, és una opció que agafa més força. No obstant, les converses continuen obertes. Això sí, el PSOE vol un pacte global. «L’acord serà sobre les tres comissions o no serà», assevera el diputat implicat en les negociacio­ns.

A la dificultat de poder tancar una entesa a tres bandes s’afegeix també la decisió habitual que no se celebrin compareixe­nces durant la campanya electoral. És a dir, des del 26 d’abril i fins després de celebrats els comicis. A més, la llei que regula les compareixe­nces en les comissions d’investigac­ió estableix que s’ha d’avisar els citats amb 15 dies d’antelació. Per tant, s’hauria d’arribar a un acord i convocar una sessió de la comissió en la primera setmana d’abril, una cosa que fonts de diferents formacions descarten.

Compra de mascaretes

El calendari és més ajustat encara per a les dues comissions d’investigac­ió que s’han creat al Congrés i el Senat per investigar la compra de mascaretes durant la pandèmia. La setmana vinent, la Cambra Baixa celebrarà la primera sessió per conformar la Mesa i obrir el termini per presentar llistat de compareixe­nts. En aquest organisme, els socialiste­s pretenen indagar en casos com el que incumbeix a la parella sentimenta­l de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. El PP, amb la seva majoria absoluta al Senat, ha circumscri­t la comissió al cas Koldo. No obstant, si a les dues cambres volen respectar el període electoral, una cosa que no és obligatòri­a per llei, no celebraran cap sessió fins passat el 12 de maig.

 ?? El Periódico ?? El saló de sessions del Congrés dels Diputats.
El Periódico El saló de sessions del Congrés dels Diputats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain