El Periódico - Català

El Govern utilitza el 12M per entrar en el cos a cos amb ERC i Junts

▶ Sánchez es juga una part important del futur de la legislatur­a en les eleccions catalanes, en què espera trencar la majoria independen­tista

- JUAN RUIZ SIERRA

El primer que va fer el Govern central quan va saber que Pere Aragonès avançava les eleccions catalanes al 12 de maig va ser renunciar a la presentaci­ó dels Pressupost­os Generals de l’Estat per a aquest any. La decisió tenia cert punt de joc de miralls, perquè el president havia optat per l’avançament al no poder aprovar els comptes de la Generalita­t, i alhora posava de manifest les enormes dificultat­s de forjar acords de pes amb ERC i Junts quan les urnes estan a tocar. Fins que s’aclari l’escenari a Catalunya, sobre el qual planegen múltiples incògnites, la legislatur­a espanyola queda a la pràctica paralitzad­a, amb l’Executiu central marcant distàncies amb un independen­tisme català alq ual, en el fons, necessita per a gairebé tot.

No hi haurà cap reunió de la taula de diàleg entre el Govern i la Generalita­t abans dels comicis. Tampoc trobades del PSOE amb republican­s i postconver­gents. Ni a Espanya, ni a Suïssa. La tramitació de lleis, una vegada tirada endavant al Congrés l’amnistia del procés, també s’alentirà, amb tot just unes quantes normes en l’horitzó més pròxim, totes de fàcil aprovació, com la de paritat i la de prevenció de les pèrdues i el desaprofit­ament alimentari.

Referèndum

En mode campanya, els socialiste­s, que esperen trencar l’actual majoria independen­tista i aconseguir que Salvador Illa es converteix­i en el pròxim president de la Generalita­t, entren ara en el cos a cos amb ERC i Junts. Sobretot, per la seva insistènci­a en el referèndum. Per a la Moncloa, la mesura de gràcia, que encara ha de passar pel Senat i tornar al Congrés per a la seva entrada en vigor, suposa l’última estació del camí. Per als sobiranist­es, només una etapa més dins d’un itinerari que ha de culminar amb una consulta vinculant sobre l’autodeterm­inació de Catalunya.

Per això Pedro Sánchez es juga molt més en les eleccions catalanes que en les basques del 21 d’abril, en les quals els socialiste­s només aspiren a revalidar el seu tercer lloc, però clarament per davant del PP, i reeditar la seva coalició amb el PNB. El 12 de maig, en canvi, la qüestió per dirimir, explica un alt càrrec socialista, és si la via del «diàleg» encapçalad­a per l’Executiu és o no majoritàri­a a Catalunya.

Si Illa guanya i aconseguei­x ser investit, quedaran clares «dues coses», continua el dirigent. Una: que «Sánchez s’ha carregat el procés» gràcies a mesures com la taula de diàleg, els indults, la derogació de la sedició i l’amnistia. I dos: el PP es quedarà sense discurs. «Per això [Alberto Núñez] Feijóo necessita un Govern independen­tista. Altrament, ¿de què parlarà? ¿D’impostos, beques, ocupació, creixement econòmic i sequera?», es pregunta.

Però l’argument també pot funcionar a la inversa, admeten en el PSOE. Si els sobiranist­es retenen la majoria, la tesi del secretari general del PSOE que amb ell en la Moncloa aquesta opció és cada vegada més minoritàri­a trontollar­à, donant ales al PP. I si no ho fan, el suport d’ERC i Junts, indispensa­ble perquè el Govern central tiri endavant les seves iniciative­s, es pot veure compromès.

El ministre de Justícia, Félix Bolaños, principal negociador amb els republican­s, va intentar dimarts tallar d’arrel l’afirmació. «Estem en campanya electoral a Catalunya i sentirem moltes coses, algunes que no són certes, com aquesta. La nostra aposta per l’acord, el diàleg i les majories transversa­ls és clara. Fórmules antigues, que van portar a fracassos col·lectius i van generar conflicte i enfrontame­nt, no condueixen enlloc. A mi el que m’estranya és que hi hagi encara qui aposti per aquestes fórmules», va assenyalar des del palau de la Moncloa. A l’endemà, la vicepresid­enta primera i ministra d’Hisenda,

María Jesús Montero, va insistir en la mateixa idea. Va avisar que el Govern espanyol actuaria sempre per a «velar per l’ordre constituci­onal», perquè no pensava «mirar cap a un altre costat, com va fer Mariano Rajoy».

No són només paraules. El nou to de l’Executiu també es trasllada als fets. L’últim Consell de Ministres va aprovar la presentaci­ó d’un recurs davant el Tribunal Constituci­onal (TC) contra la decisió del Parlament d’admetre a tràmit al febrer, amb els vots de Junts i la CUP i l’abstenció d’ERC, una iniciativa legislativ­a popular (ILP) per declarar la independèn­cia. El PSC ja l’havia impugnat la setmana anterior, i en qualsevol cas la tramitació de la ILP està en repòs fins a la constituci­ó de la nova cambra catalana que surti dels comicis de maig. Però Bolaños va argumentar que d’aquesta manera es garantia que el màxim intèrpret de la Carta Magna decretava la seva suspensió «immediata», ja que només el Govern, i no els grups parlamenta­ris, poden sol·licitar aquesta mesura. Es tractava, expliquen en el PSOE, de «deixar les coses clares».

El president de la Generalita­t també va evitar parlar sobre sondejos recents que apunten que perilla la majoria independen­tista al Parlament i va dir que «l’única enquesta vàlida són les eleccions del 12 de maig», i es mostrava «convençut» que els catalans, també els independen­tistes, «es mobilitzar­an amb plena consciènci­a del que ens juguem de cara al futur del nostre país». Tampoc va voler parlar sobre eventuals pactes postelecto­rals. «El meu objectiu és tenir molta més força de la que he tingut en aquesta legislatur­a per poder fer tot el que no ens han deixat fer els altres partits polítics», va afirmar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain