El Periódico - Català

El pla alemany antinazis que es llegeix a Espanya

El servei d’intel·ligència d’Alemanya plasma en un document el ‘REEB’, la seva estratègia contra l’extremisme d’ultradreta, que les forces de seguretat espanyoles segueixen amb atenció. Expulsar enemics de la Constituci­ó dels serveis públics és una de les

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

¿Pot un general retirat proposar, si més no de broma, que s’afuselli 26 milions dels seus compatriot­es? ¿O un policia en actiu celebrar públicamen­t –no en el seu àmbit privat– que es digui «felló» al president del Govern a les xarxes socials? ¿O un oficial de l’Exèrcit conduir les seves tropes al Valle de los Caídos per fer una picada d’ullet política durant una marxa d’entrenamen­t? A Espanya, sí; a Alemanya cada vegada és menys plantejabl­e.

«Expulsar enemics de la Constituci­ó del servei públic» és una de les mesures principals que es proposa el Ministeri de l’Interior d’Alemanya i el servei alemany d’intel·ligència interior, l’Oficina Federal de Protecció de la Constituci­ó, o BfV. Aquest objectiu es plasma en una nova estratègia nacional alemanya de lluita contra l’auge del fanatisme polític, i el seu resum es va presentar al febrer.

El pla, titulat Rechts Extremismu­s Entschloss­en Bekämpfen (Lluitar amb Decisió contra l’Extremisme de Dreta, o REEB), té dimensió alemanya... però s’ha convertit en una lectura compartida a Espanya entre agents de la Seguretat de l’Estat especialis­tes en radicalism­e, fanatisme supremacis­ta, bandes organitzad­es, ingerèncie­s estrangere­s, amenaces híbrides i campanyes de desinforma­ció i desestabil­ització.

A Alemanya l’extremisme de dreta s’ha convertit en font de 20.000 delictes a l’any, segons assenyala el REEB. A Espanya el problema no arriba ni de lluny a aquesta magnitud, però sí que ha donat lloc a dues operacions policials de relleu el 2023 –una a l’octubre de la Policia Nacional, amb la desarticul­ació del capítol espanyol de la xarxa nazi multinacio­nal Combat 18, i una altra al desembre de la Guàrdia Civil, amb detencions en 11 províncies de radicals de l’Ordre Militar dels Fills de Cortés i Pizarro– en les quals es van confiscar armes, munició i plans per atacar objectius.

Els neonazis espanyols tenen en comú amb els alemanys –i també amb altres europeus– freqüentar Midgard, la mateixa botiga en línia sueca d’utillatge ultra en la qual es creuen comandes de supremacis­tes escandinau­s, skinheads britànics, neofeixist­es grecs i italians i tota mena de seguidors de les autodenomi­nades «resistènci­es patriòtiqu­es». Entre els seus productes de propaganda i vestimenta no falten les al·lusions a la Falange.

Els autors de l’informe alemany identifiqu­en el nazisme i l’extrema dreta com «el màxim perill per a la nostra democràcia». I creuen que l’objectiu d’aquest tipus de fanatisme a Alemanya és «abolir la democràcia liberal» a base d’«idees, racistes i antiplural­istes» que portarien a «remodelar la nostra societat segons la seva ètnia».

El REEB avisa que les principals figures del neonazisme «volen guanyar influència en els debats polítics i accedir al corrent principal de la societat en els partits, els mitjans de comunicaci­ó i les seves empreses» i que «els seus primers objectius solen ser el poder judicial, la premsa lliure, el sector públic, les institucio­ns democràtiq­ues...».

No és gens casual que el text neixi a Alemanya, i no només per la puixança de moviments d’extrema dreta –amb suport o sense del Kremlin– en aquest país. És també pel pes de la seva història: cita «el fracàs de Weimar», en al·lusió a la república enderrocad­a el 1933, i l’«era nazi», punts als quals «la societat alemanya no ha de tornar». El pla parla d’una lluita conjunta d’entitats de l’Estat, però la que més assenyala per aplicar les mesures estratègiq­ues és la BfV, servei d’intel·ligència que depèn d’Interior.

Aquest informe és la primera constataci­ó pública d’un servei d’intel·ligència europeu sobre el retorn de l’amenaça de l’extrema dreta per a l’Estat des del final de la Segona Guerra Mundial.

Control de fronteres

El dossier del Ministeri de l’Interior alemany recomana augmentar els instrument­s legals de la república per restringir moviments a l’exterior d’extremiste­s. «L’odi de l’extrema dreta no pot importarse ni exportar-se des d’Alemanya», diu. I per això encomanda vigilar l’intercanvi intens i transfront­erer entre fanàtics, en concerts i esdevenime­nts d’arts marcials, així com trobades per a la formació en aquest tipus d’esports i tècniques de combat.

En aquest sentit, segons apunta aquest document, el Govern alemany es planteja prohibir aquesta primavera les armes semiautomà­tiques similars a les armes de guerra, com les que s’utilitzen en els jocs de guerra o Airsoft. Aquesta prohibició afectaria també les ballestes, i comportari­a una restricció severa de permisos per a camps de tir.

El pla alemany s’atura en els episodis de desinforma­ció. «Internet té una gran importànci­a per als processos de radicalitz­ació, el reclutamen­t i la mobilitzac­ió», diu, i ordena «combatre sistemàtic­ament els continguts penalment rellevants» que es pengin a les xarxes i webs.

Sobre les campanyes de desinforma­ció, la injecció de notícies falses i la inoculació als ciutadans d’insegureta­t, por o odi envers col·lectius, el document assegura que «els extremiste­s de dreta volen soscavar la confiança en l’estabilita­t i la capacitat del nostre Estat» i per aconseguir-ho «creen a internet comptes falsos, inventen històries basades en intel·ligència artificial». Fan arribar «deliberada­ment informació falsa o enganyosa al seu públic objectiu».

El pla alemany anuncia la creació d’una oficina federal d’alerta primerenca de campanyes de notícies falses, un propòsit que a Espanya es recull en treballs del Departamen­t de Seguretat Nacional.

Alemanya estudia prohibir aquesta primavera les armes semiautomà­tiques i les ballestes

Neonazis espanyols i germànics freqüenten una botiga ‘online’ sueca d’utillatge ultra

L’informe qualifica el nazisme i la ultradreta com el «màxim perill de la democràcia»

 ?? Fabrizio Bensch / Reuters ?? Seguidors del líder neonazi d’ultradreta Thomas Haller, en el seu funeral, el 2019, a Chemnitz, Alemanya.
Fabrizio Bensch / Reuters Seguidors del líder neonazi d’ultradreta Thomas Haller, en el seu funeral, el 2019, a Chemnitz, Alemanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain