El Periódico - Català

Els amics del veneçolà Maduro

- Valentí Puig Periodista i escriptor

Maduro practica la política de Godzilla, esclafa qui dissenteix i eleva els supermerca­ts sense queviures a la categoria d’estatus nacional. Va assegurar a Joe Biden que permetria unes eleccions lliures però anul·la els candidats de l’oposició, amb una carambola macabra.

Va desqualifi­car María Corina Machado i ara ha fet impossible la candidatur­a de la professora Corina Yoris per a les eleccions presidenci­als del juliol. Vuit milions de veneçolans se n’han hagut d’anar del seu país a fi de trobar llibertats i prosperita­t. Maduro aconseguei­x un impossible: empitjorar tot allò que el chavisme va devastar.

Espanya exporta a Caracas activistes antisistem­a, constituci­onalistes de l’indigenism­e i exgovernan­ts que viatgen a compte de la fantasmal Aliança de les Civilitzac­ions. Són els amics de Maduro. A la Moncloa, el president Pedro Sánchez, àrbitre del nou ordre mundial, està disposat a revisar les sancions a la dictadura de Maduro.

Encara no se sap el contingut de les maletes de Dercy Rodríguez. És la vella història, la de sempre: quedar bé amb el castrisme i el peronisme, tranquil·litzar Maduro, abraçar Gustavo Petro i donar la raó a López Obrador. Sánchez és l’acusador d’Israel i el defensor de Maduro, tot alhora. Aquí, confinades per Maduro, queden María Corina Machado i Corina Yoris.

El preu és inaudit: empresonam­ent d’opositors, mobilitzac­ions estudianti­ls, internet en flames, carestia alimentàri­a, falta de medicines, tancament de mitjans de comunicaci­ó independen­ts, la inflació més alta del món, endeutamen­t, més criminalit­at. Maduro dona la culpa de tot a la gran conspiraci­ó. És el cop d’estat permanent. Dividir, anul·lar tota possibilit­at de consens, buscar profit polític en un malestar social que s’expandeix amb el risc de conseqüènc­ies infaustes.

Amb Maduro mai hi haurà reconcilia­ció nacional, transició o evolució sinó tot el contrari. Sense pausa, destrueix confiança, convivènci­a, la pau als carrers, qualitat università­ria, les classes mitjanes, els drets humans, la seguretat jurídica, la moneda, la llei i el sistema econòmic, l’Estat, la nació.

Segles de fenomenolo­gia del cop d’Estat ens contemplen i qüestionen una vegada més les tesis del final de la Història o de la irreversib­ilitat dels processos democràtic­s. En el segle XXI, un país ric i estable com Veneçuela, paradigmàt­ic en els anys vuitanta, està sota la tutela il·legítima d’un règim del poder executiu, amb el poder legislatiu a la paperera i l’oposició sense salvaguard­es.

Són les conseqüènc­ies que la insurrecci­ó popular –la no democràcia salvatge– prevalgui sobre la llei. A Veneçuela el règim s’emmascara en directe, al canal Telesur. Desaparegu­des les guerrilles a Sud-amèrica i amb el castrisme entre l’espasa i la paret, a Veneçuela la regressió postula els

A la Moncloa, el president Pedro Sánchez, àrbitre del nou ordre mundial, està disposat a revisar les sancions a la dictadura de Maduro

mètodes gairebé oblidats del que era el Tercer Món. Maduro ha incinerat Montesquie­u en un moment de grans incerteses mundials. Així és com un dels països amb més reserves de petroli s’ha quedat sense gasolina i sense poder legislatiu.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain