El Periódico - Català

Sustentar esperances davant la crisi climàtica

-

El debat sobre els combustibl­es fòssils i les emissions de gasos amb efecte hivernacle, l’augment de les temperatur­es i del nivell del mar, la pèrdua de la biodiversi­tat, la necessitat urgent de no sobrepassa­r el límit d’1,5 graus en relació amb l’època preindustr­ial, els efectes, en definitiva, de la crisi climàtica que amenaça el planeta, no són només preocupaci­ons de dirigents, experts i activistes o punts per tractar en les cimeres sobre el canvi climàtic. Formen part del dia a dia de nens i nenes que perceben, en funció de la seva edat i de la seva pròpia experiènci­a, les dificultat­s enormes d’un futur que es presenta amenaçador i d’un present que reclama accions urgents per revertir el que el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va qualificar com a «infern climàtic» en la cimera del 2022 (COP27) a Sharm al-Sheikh. Va ser precisamen­t en aquesta reunió internacio­nal quan es va referir al «nadó 8.000 milions» i va pronunciar una de les sentències que van calar més profundame­nt: «Quan sigui prou gran ens preguntarà què hem fet en aquesta

COP27; hem de guanyar la lluita per aquest nen». Aquest nen ja ha nascut, el 2024 i, com ell, molts d’altres creixeran entre la incertesa i la frustració, entre la por i l’esperança.

El reportatge que publica EL PERIÓDICO ens informa de com afronten la crisi climàtica nens i nenes, adolescent­s, que ja tenen l’edat adequada per prendre consciènci­a de la problemàti­ca planetària. Les seves reflexions parteixen tant dels ensenyamen­ts escolars com de la mateixa percepció personal, del mateix entorn en què habiten i de la urgència de prendre mesures radicals. És cert que davant la informació que reben, moltes vegades amb caires catastrofi­stes, està en alça el que hem anomenat «ecoansieta­t», la conjunció de diferents factors que van des de la tristesa fins a la ràbia, des de la impotència fins a la imprescind­ible presa de posició per revertir els pitjors escenaris. Les recomanaci­ons de les institucio­ns i els experts incideixen en la necessitat de fonamentar l’educació sobre la crisi a partir de tres pilars: una informació adequada i veraç, adaptada als seus coneixemen­ts; un punt de suport que els convenci que no estan sols i que l’ajuda mútua es presenta com a innegociab­le, i una sèrie de mesures que, per petites que siguin, van en la línia de la conservaci­ó i la sostenibil­itat.

N’hi ha prou de fixar-se en exemples de la vida quotidiana com ara la higiene personal i l’estalvi energètic, a casa i també als centres docents, o la consciènci­a dels béns escassos, com l’aigua, per entendre que els joves volen sentir-se vius i útils. No només per allunyar temors, sinó per sustentar esperances i també per sentir-se partícips dels canvis imprescind­ibles que els adults tenen la responsabi­litat de portar a terme. Són o seran líders socials que advoquen per polítiques de fets i no de paraules buides. Un dels nois que participen en el reportatge ens parla d’«un món amb febre». Abaixar la temperatur­a del planeta, literalmen­t, no és únicament un deure imperiós, sinó una metàfora del que les noves generacion­s esperen de nosaltres per salvar el seu futur.

Les noves generacion­s volen sentir-se partícips dels canvis que han d’ajudar a salvar el planeta

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain