El Periódico - Català

Junqueras, retorn a la presó

- Joaquim Coll

Realment, ¡quines coses que passen! Després de l’amnistia, que el ministre Félix Bolaños ha repetit moltes vegades que obria el camí de la concòrdia, la pau social i la superació dels errors del passat, Carles Puigdemont afirma desafiador des de França que torna per culminar la secessió que va deixar a mitges el 2017. Per la seva banda, Oriol Junqueras, tan procliu al martirolog­i, es declara disposat a tornar a la presó per aconseguir la independèn­cia. Tots dos transmeten senyals de derrota anticipada. Ni l’un ni l’altre han après res del passat, però mentre el primer juga a ser el llest, el republicà insisteix en el rol de beneit. Fa sis anys i mig, Puigdemont va fugir en el maleter d’un cotxe amb destí a

Bèlgica, on les coses no li han anat malament del tot. Ha aconseguit ser eurodiputa­t, que cap jutge europeu el volgués extradir i, finalment, venent els seus set vots a Pedro Sánchez, ha obtingut una amnistia que ni en els seus millors somnis creia possible. Junqueras, en canvi, va fer tres anys i mig de presó, no va poder anar a Brussel·les, ha perdut tots els recursos davant la justícia, i a data d’avui continua inhabilita­t. Per això, a diferència de l’expresiden­t escapat, encara no pot ser candidat en unes eleccions.

Malgrat tot, Junqueras insisteix a tornar a la presó, la qual cosa indica que el més probable és que, si les forces separatist­es sumessin majoria i reprengues­sin el procés, tornaria a cometre els mateixos errors que en el passat. A Puigdemont, en canvi, això d’estar-se entre reixes és un sacrifici que no li passa pel cap, i tornarà a Espanya quan l’amnistia sigui efectiva de veritat. Se la jugaria només per a la investidur­a, si guanyés, que ell anomena «restitució», com si no hagués canviat res des del 2017. Amb aquests elements, el votant independen­tista que pensa amb el cap deu estar desolat. No és estrany que molts desitgin en el seu fur intern que guanyi Salvador Illa, a veure si per fi algú s’encarrega de la gestió, de les coses de menjar. I en un racó es queda Puigdemont, fent de «fresc»; i en un altre, Junqueras, acariciant un altre martiri carcerari.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain