El Periódico - Català

Un dels imputats tenia relació amb un narco italià

Els agents dels Mossos van trobar al domicili d’Albert B. uns documents sobre un suposat pla de blanqueig de diners.

- J. G. ALBALAT

la família va rebre l’última notícia del Pol, i el 23, quan els sospitosos van acudir a la policia?

La policia es va desplaçar a la vivenda, fins i tot amb patrulles de suport i la unitat científica. Al pujar al primer pis i darrere d’una porta sense tancar, els agents van trobar «abundants» taques de sang de la víctima, però no hi havia cap cadàver, segons l’atestat policial. Segons els investigad­ors, no hi va haver baralla i els agressors van atacar el Pol, una persona forta, per sorpresa. Els Mossos van descobrir que a la planta baixa hi havia hagut una plantació indoor de marihuana recentment recollida. Els tres sospitosos que s’havien personat a la comissaria van ser detinguts.

Els Mossos van iniciar la recerca d’una altra persona, Albert B., que també havia vist el cos del Pol a la casa i que tenia relació amb ciutadans italians relacionat­s amb el narcotràfi­c, segons els investigad­ors. Albert B. va fugir, però al cap de vuit mesos, va acudir a una comissaria, on va ser detingut. Els Mossos també el van vincular amb la desaparici­ó del Pol. El jutge el va enviar a la presó, tot i que, al cap d’un temps, va quedar en llibertat provisiona­l perquè es va apreciar que no hi havia risc de fuga.

Tots els ressorts policials es van posar en marxa per localitzar el jove. Era prioritari. La recerca va començar als voltants de la masia i es va anar ampliant. Els Mossos van emetre una ordre per localitzar el seu turisme. El cotxe va ser trobat a uns 25 quilòmetre­s, a prop de la Facultat d’Agrònoms de Lleida, a la carretera d’Osca. No hi havia signes que el vehicle hagués sigut forçat i a l’interior no hi havia ningú. Arran de la seva inspecció, es va comprovar que hi havia restes de sang, del Pol, a les alfombres, els pedals i a la part posterior. Un testimoni va identifica­r, al visionar una gravació d’unes càmeres, Albert B. com la persona que va ser als voltants en les dates en les quals va desaparèix­er el jove.

Ocultació del cos

Un amic del Pol va donar una pista a la policia sobre les desavinenc­es que ell tenia amb el seu «cap», que «l’empipava molt». Dies abans de la seva desaparici­ó, el jove va reconèixer en un missatge que ho estava passant «fatal». «Si em ratlla molt (el cap), li diré que em pagui tot el que em deu i em piraré a Coll (De Nargó) a viure i escalar cada dia». «És evident que ens trobem davant uns fets molt greus», escriuen els inspectors en un informe. La hipòtesi que es planteja és el possible assassinat, amb «ocultació del cos per dificultar la investigac­ió policial», vinculat a la plantació de marihuana.

La policia va tenir l’esperança que el mòbil del Pol el portés fins a ell. No es va trobar a la masia i, per tant, o el tenia el jove o els autors de la desaparici­ó. L’operadora de telefonia va informar els Mossos que els últims posicionam­ents indicaven que es trobava a Castelldan­s, a uns 10 quilòmetre­s de les Borges Blanques. Els investigad­ors constaten un desplaçame­nt del terminal durant el 22 d’octubre a la matinada. A partir d’aquí, s’acaba el senyal, a l’esgotar-se la bateria. La recerca en aquesta localitat va ser infructuos­a. Ni rastre del jove. Ara, l’esperança de la família del Pol és trobar noves pistes en les gestions amb Google Irlanda que contribuei­xin a aclarir el crim.

Els Mossos relacionen un dels investigat­s per l’assassinat del Pol a les Borges Blanques, Albert B., no només amb la plantació de marihuana que s’amagava a la casa on es va cometre el crim, sinó també amb la mort i desaparici­ó del jove. Segons el sumari a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, els agents han establert una connexió italiana en el tràfic de drogues al vincular-lo amb un clan de narcos d’aquest país. Albert B., després de ser buscat per la policia durant vuit mesos i entregar-se finalment a comissaria, va ingressar a la presó el 25 de juny del 2022, tot i que, posteriorm­ent, se’n va decretar la llibertat. El jutjat li va atribuir, al ser empresonat de manera indiciària, un delicte d’homicidi i un altre de tràfic de drogues.

Registre a Barcelona

Durant la recerca, el 22 de desembre del 2021, mesos després de la desaparici­ó del Pol, els Mossos van escorcolla­r la residència d’Albert B. a Barcelona. L’atestat policial assenyala que els agents van intervenir documentac­ió que, després d’analitzar-la, podria estar relacionad­a amb la plantació indoor de cultiu de marihuana en què Albert B. i un altre soci haurien invertit 35.000 euros cada un, amb uns guanys anuals nets de 55.000 euros. En el material trobat en aquest pis també es detallava tant un entramat empresaria­l com diferents opcions sobre títols d’immobles i societats estatals i d’Andorra. La policia assenyala que la finalitat era poder blanquejar els diners obtinguts de la plantació de marihuana i buscar altres finques per poder instal·larhi més plantacion­s.

Els Mossos van estirar el fil fins a vincular Albert B. amb la italiana Giulia C., detinguda l’abril del 2021 a la frontera franco-espanyola amb 18 quilos de marihuana i 7 de resina de cànnabis. La droga es mantenia oculta al vehicle en què viatjava i del qual era titular la mare d’Albert B. Giulia C., segons els informes policials, està relacionad­a amb el també italià Steven C. i el germà d’aquest, Adam, tots dos amb nombrosos antecedent­s per tràfic de drogues. Aquests dos germans es podrien correspond­re amb els «Steven i Adam» que apareixen a les anotacions dels documents analitzats.

Els investigad­ors van constatar que Albert B. havia viatjat diverses vegades a Itàlia. Els Mossos afirmen que aquests desplaçame­nts podrien tractar-se de trajectes per «fer gestions o negocis per introduir grans quantitats de marihuana a Itàlia». Els Mossos indiquen en els atestats que Albert B. no tenia llavors una feina coneguda i mantenia un alt nivell de vida, segons els seus familiars, extrem corroborat pels agents amb les dades del lloguer de vehicles de luxe i la roba de primeres marques trobada en l’escorcoll de la seva vivenda. Normalment pagava en metàl·lic. La policia no descarta la participac­ió d’aquest investigat en «una xarxa internacio­nal de distribuci­ó de droga».

Tres investigat­s van explicar a comissaria que havien vist el cadàver del Pol El cotxe del jove va aparèixer a 25 quilòmetre­s del lloc amb restes de sang

 ?? Mossos d’Esquadra ?? La casa de les Borges on devia morir el Pol, en una foto del sumari.
Mossos d’Esquadra La casa de les Borges on devia morir el Pol, en una foto del sumari.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain