El Periódico - Català

El superordin­ador que combat el ‘bullying’

El Consorci d’Educació de Barcelona treballa amb informació de 900 centres educatius. 240.000 alumnes. L’aposta de l’organisme per la ‘democratit­zació de les dades’ ha multiplica­t per 12 la detecció d’alumnes vulnerable­s i triplicat el de necessitat­s espe

- HELENA LÓPEZ

Malgrat que, com fa broma Jordi Serra –fins al desembre cap de la unitat de sistemes d’informació i disseny de processos– «tenir dades no vol dir que arreglis el món, vol dir que saps que malament que està», la transforma­ció del Consorci d’Educació de Barcelona iniciada el curs 2016-2017 sota la seva batuta per «democratit­zar les dades» amb l’objectiu que siguin aquestes dades les que guiïn la presa de decisions de l’organisme ha donat fruits (i, a més, per tancar el cercle, en tenen xifres). Des d’aleshores i fins al curs 22-23 s’ha triplicat la detecció d’alumnes amb necessitat­s educatives especials (NEE-A) i s’ha multiplica­t per 12 la detecció d’alumnes amb necessitat­s educatives vinculades a la seva vulnerabil­itat socioeconò­mica (NEE-B). Una informació que permet dissenyar una distribuci­ó més equitativa d’aquests alumnes i una millor previsió pressupost­ària dels recursos de suport que necessiten.

La idea perseguida per l’equip de Serra era lluitar contra el forat negre que massa sovint és l’Administra­ció pública, en la qual el treballado­r de la taula 3 no sap en què treballa el de la taula 5, cosa que impacta en la ciutadania, moltes vegades obligada a donar la mateixa informació una vegada i una altra. La reiterada queixa de les famílies vulnerable­s d’haver d’estar «demostrant» una vegada i una altra la seva pobresa. I, en el cas de les escoles, haver d’estar reportant la mateixa informació una vegada i una altra.

«El primer que havíem de fer era saltar aquestes fronteres internes. Això és el concepte de la democratit­zació de la informació. La informació és de tots i no és de ningú. Qualsevol persona que treballa al Consorci havia de tenir accés a qualsevol dada per poder fer més bé la seva feina», resumeix Serra.

L’objectiu era convertir el Consorci –que treballa amb informació de 240.000 alumnes, 900 centres educatius i 18.000 professors (12.000 llocs de treball fixos i 6.000 profession­als fent substituci­ons)– en un «sistema de govern integral de la dada». És a dir, amb la possibilit­at de conèixer de manera exhaustiva informació sobre els alumnes, els centres, les famílies i els profession­als, i, molt important, «on són aquestes dades» (en quins sistemes d’informació), «en temps de gestió», una de les qüestions de les quals està més orgullós Serra. Que no faci falta tancar el curs per accedir a la memòria estadístic­a, sinó que les dades es vagin actualitza­nt en temps real, per solucionar els problemes mentre passen, i no a misses dites. Una cosa imprescind­ible, per exemple, en la lluita contra la segregació escolar, tenint en compte que a Barcelona més del 30% dels alumnes nous arriben un cop començat el curs.

«És una xifra molt alta que fa que no pari mai la distribuci­ó d’alumnes. Per això hem allargat les polítiques de distribuci­ó equitativa que moltes vegades se centren només en la reserva de places durant el període de preinscrip­ció, que tenen un efecte en la primera distribuci­ó, però després salten pels aires amb la nova admissió», assenyala Serra, que destaca que la detecció d’alumnes vulnerable­s ha fet possible que es puguin redistribu­ir «constantme­nt i equitativa­ment» entre els centres. El curs passat, l’assignació de places en procés ordinari va ser de 23.879; en nova admissió a l’estiu (abans de començar el curs, però fora de termini), de 5.107, i en matrícula viva (al llarg del curs), de 5.929. Així, entre el curs 2020-2021 i el 2022-2023, Barcelona

ha reduït en vuit punts per a I3 la segregació escolar.

¿Com es gestiona tot aquest volum d’informació? El que van fer va ser crear el que coneixen com «la consola d’escolaritz­ació», que calcula constantme­nt quin és l’índex de segregació de cada centre, i quan una persona arriba a l’oficina perquè vol escolaritz­ar el seu fill, aquest programa, segons les caracterís­tiques de l’alumne, proposa el centre òptim entre els que estan menys segregats en aquella zona. Així, durant la matrícula viva es reequilibr­a la situació, «i moltes vegades aquests alumnes pararan a la concertada, perquè és la menys segregada», apunta Serra, que afegeix, això sí, que després de diversos anys aplicant aquest sistema «les diferèncie­s en aquest punt es van anivellant».

Polítiques preventive­s

Un altre dels efectes d’aquesta nova organitzac­ió ha sigut –prosseguei­x el pare de la criatura– multiplica­r la detecció de casos de maltractam­ent i assetjamen­t, amb un protocol propi (cinc anys anterior al REVA, el nou sistema amb idèntica funció impulsat pel Departamen­t d’Educació aquest curs). El curs passat van registrar 753 casos, 404 de possible maltractam­ent i els altres 349 de possible assetjamen­t. «Abans aquesta informació era dispersa. No se sabia quants casos hi havia. Ho tenies documentat per correus electrònic­s, però quan volies comptar els casos per fer polítiques preventive­s no tenies la informació perquè no estava estructura­da», afirma.

El model del knowledge lake [com també l’anomenen] impacta igualment fora de l’escola. «Comencem a treballar, de manera tangencial, les violències fora de l’escola, i quan parlem amb la policia i els presentem el protocol per

En temps real les dades s’actualitze­n per solucionar els problemes mentre passen

El curs passat: 404 casos de possible maltractam­ent i 349 de possible assetjamen­t

mapar les situacions conflictiv­es als voltants dels centres, ens ho van agrair moltíssim», recorda l’expert en gestió d’informació.

«Detectem situacions de violència dins del centre, com casos d’assetjamen­t, o signes de maltractam­ent –explica–. Moltes vegades al voltant del centre hi ha baralles, bandes urbanes, tràfic de drogues, incivisme... I encara que no sigui competènci­a de l’institut, el que passa a la porta l’afecta. Per això es va activar un protocol, perquè, quan es detecti alguna qüestió vinculada a la seguretat a prop del centre, el centre mateix pugui reportar-ho i la informació la puguin veure els Mossos, la Guàrdia Urbana, els serveis socials d’Interior, etc., és a dir, tota una sèrie d’agents que poden actuar», explica. Tota aquesta informació la posen sobre un mapa amb totes les caracterís­tiques del fet detectat i, quan això ho creuen amb els episodis de bullying, comencen a veure que allà hi havia un potencial de predicció de casos d’assetjamen­t, que és una línia en la qual estan treballant.

 ?? Ferran Nadeu ?? Alumnes d’una escola pública de Barcelona, aquest curs.
Ferran Nadeu Alumnes d’una escola pública de Barcelona, aquest curs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain