El Periódico - Català

Un malalt de leucèmia se salva amb un fàrmac contra l’artritis

- EL PERIÓDICO

han reduït els seus nivells de toxicitat. ¿Pot ser un mètode de sortida del tabac?

— Evidentmen­t. Pot ser una solució terapèutic­a, una alternativ­a per als fumadors de llarga durada amb què anar disminuint els nivells de nicotina. Als meus amics fumadors que es passen al vapejador els recomano que la recàrrega la realitzi algú del seu entorn i parlo amb aquesta persona per convidar-los que vagin abaixant la dosi a poc a poc. Si veuen que vapegen més, que parin i, al cap d’un temps, la continuïn abaixant. Al final arribarà un dia en què els diguin que inhalen un producte sense nicotina. A més, és una manera de controlar el mono. Al vapejar es reprodueix­en alguns dels gestos i costums que es realitzen al fumar, per la qual cosa la sensació no és de deixarho radicalmen­t.

— ¿Es considera un defensor dels vapejadors?

L’anakinra, un inhibidor biològic d’ús hospitalar­i per al tractament de l’artritis i altres malalties inflamatòr­ies, ha permès a José Francisco Marín, un pacient murcià diagnostic­at de leucèmia crònica amb una rara mutació, sortir de la unitat de cures pal·liatives, on havia sigut desnonat per fracàs multiorgàn­ic, i fer front a un trasplanta­ment de medul·la òssia, que ha eliminat els signes de la malaltia, informa Efe.

Dos equips d’investigac­ió de l’Institut Murcià d’Investigac­ió Biosanitàr­ia (IMIB) han descobert un tractament pont per millorar les condicions clíniques de pacients amb una leucèmia rara i fenòmens inflamator­is, utilitzant un fàrmac per a l’artritis.

Marín, de 58 anys, va començar el 2011 a sentir els primers símptomes inflamator­is. Va ser el 2020 quan li van diagnostic­ar leucèmia mielomonoc­ítica crònica (CMML), una patologia rara que es pot associar a alguns problemes inflamator­is o immunes a molts òrgans i l’única teràpia curativa de la qual és el trasplanta­ment de medul·la òssia. En alguns casos el nivell d’inflamació és tal que resulta tòxic, i el pacient arriba en tan males condicions que fa inviable el trasplanta­ment.

«Els vapejadors poden ajudar els fumadors de llarga durada a abaixar els nivells de nicotina»

Episodis d’inflamació

 ?? Miguel Ángel Montesinos ?? L’investigad­or Miguel de la Guardia, al campus de Burjassot.
Miguel Ángel Montesinos L’investigad­or Miguel de la Guardia, al campus de Burjassot.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain