El Periódico - Català

Léa Seydoux, el camí cap a l’actriu total

- QUIM CASAS

Protagonit­za l’acabada d’estrenar ‘The beast (La bestia)’ i és present en franquície­s com ‘Missió: Impossible’, James Bond i ‘Dune’. És neta del milionari alsacià Jérôme Seydoux, que va fundar el 1986 amb Silvio Berlusconi la cadena La Cinq i el 1991 va comprar la històrica productora Pathé.

El cine francès ha tingut històricam­ent moltes actrius que capitalitz­en una tendència, un moviment o una època. D’Anna Karina a Isabelle Huppert, de Michèle Morgan a Juliette Binoche, de Jeanne Moreau a Jeanne Balibar, de Brigitte Bardot a Marion Cotillard, de Catherine Deneuve a Sophie Marceau. L’última dècada del cine francès pertany per dret propi a Léa Seydoux, que acaba d’estrenar The beast (La bestia), un film de gènere fantàstic realitzat per Bertrand Bonello en el qual és protagonis­ta absoluta, i encara té a la cartellera Dune: Parte 2, en la qual apareix en la breu comesa de Lady Margot Fenring, component de l’ordre matriarcal de les Bene Gesserit.

Nascuda fa 38 anys, Seydoux és neta del milionari alsacià Jérôme Seydoux, que va fundar el 1986 amb Silvio Berlusconi la cadena televisiva La Cinq i el 1991 va comprar la històrica productora Pathé. El germà de Jérôme ha presidit durant dècades Gaumont, així que bona part de la indústria del cine francès pertany als dominis dels Seydoux.

No estranya que a Léa li agafés pel cine i debutés als 20 anys com a actriu. De bellesa molt particular, allunyada dels clixés en voga quant a la fotogènia cinematogr­àfica francesa, tan freda com dolça, sempre amb un punt de melancolia, Seydoux va encarrilar de manera molt ràpida la seva trajectòri­a i podrien comptar-se amb els dits d’una mà els autors francesos de certa rellevànci­a amb qui no ha treballat. En poc temps es va convertir en una de les presències més sol·licitades.

Tres films amb Bonello

Primer va ser Catherine Breillat qui li va donar un paper secundari en Una vieja amante (2007), protagonit­zada per Asia Argento. L’any següent entraria en contacte amb un dels seus realitzado­rs habituals, Bertrand Bonello, que l’ha dirigit a De la guerre (2008),

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain