El Periódico - Català

De la pobresa d’Haití al bàsquet a ritme de jazz

Yves Pons, ala pivot del Bàsquet Girona que va ser adoptat per una família d’artistes francesos quan tenia 4 anys, va tocar el saxo i va ballar jazz. «Penso en tots aquests nois i noies que no van tenir l’oportunita­t», explica.

- JORDI GRÍFOL

Yves Pons (Port-au-Prince, Haití, 1999) movia el cos a ritme de jazz. Nascut a Cité Soleil, el barri de barraques més pobre d’Haití, Pons va ser adoptat als quatre anys per una família francesa d’artistes. Va créixer envoltat de música i instrument­s, tocant el saxofon igual que el seu avi i ballant jazz com la seva mare. Després d’un breu pas per l’NBA, en el Bàsquet Girona la seva capacitat atlètica i de salt l’han convertit en un dels jugadors més espectacul­ars de l’ACB.

Les trenes i les seves molles fan inconfusib­le Pons al camp, un ala pivot fibrós i atlètic de 2 metres. Ningú salta com ell, capaç d’elevarse 1,15 metres per picar el cèrcol o per tapar els intents dels rivals. Ja sigui amb les dues mans o amb una, els seus braços es converteix­en en acer al tapar; infranquej­ables. Es considera un jugador de perfil defensiu per la seva explosivit­at i rapidesa, tot i que ha millorat la seva consistènc­ia en el llançament exterior (40,2% en triples).

Família d’artistes

Els records d’aquells primers quatre anys a Haití abans de ser adoptat Pons prefereix guardar-se’ls per a ell. Va créixer a Fuveau, al sud de França. La seva mare era ballarina de jazz i el seu avi, director d’orquestra; tocava el saxofon, la trompeta, la guitarra i el piano. Envoltat d’instrument­s, Pons va ser multidisci­plinari des de petit: va tocar el saxo durant set anys – encara el toca de tant en tant –, ballava jazz i va practicar judo i claqué.

La dansa el va fer cultivar les capacitats atlètiques que té com a jugador: «Ballar jazz va ajudar el meu cos a desenvolup­ar els músculs que em permeten saltar amunt i ser explosiu, és un tipus de dansa molt atlètica», explica l’ala pivot a aquest diari. La seva altura li va fer descobrir el bàsquet, que ningú a la seva família practicava: «Quan tenia sis anys no tenia ni idea de què era el bàsquet. Al ser bastant alt per a la meva edat, molta gent em deia que havia de jugar. Vaig començar en el club del costat de casa meva i em va encantar», explica.

Als 13 anys, es va mudar a un centre d’alt rendiment a París, on va estar abans d’anar a la Universita­t de Tennessee. Malgrat no haver sigut selecciona­t en el draft, va firmar un contracte amb els Memphis Grizzlies, i va arribar a debutar a l’NBA. Després d’una temporada sense gairebé protagonis­me, va tornar a França la temporada passada per jugar amb l’ASVEL, abans d’arribar a Fontajau. A Girona, té de mitjana 9,2 punts i 5 rebots en 23 partits.

«Com en la vida, tenim alts i baixos. La clau és com reacciones als mals moments. Sé d’on vinc. I hi penso sempre que venen moments durs. Penso en tots aquests nois i noies que no van tenir l’oportunita­t que jo vaig tenir. Estic molt agraït de poder viure de la meva passió cada dia», expressa.

Pons ha creat la seva pròpia fundació, Hoops Relief, per facilitar equipament esportiu i suport als joves d’Haití i el Senegal. «Per a mi és important tornar a la comunitat tot el que m’ha donat. Molts nens no poden jugar a bàsquet perquè no tenen les facilitats ni l’equipament per fer-ho. Des de la fundació intentem millorar les vides dels nens, donar-los esperances i ajudar-los a desenvolup­ar-se i que aconseguei­xin el seu somni», assegura.

A El Perseguido­r, Julio Cortázar dona vida –inspirat en Charlie Parker– al brillant i turmentat saxofonist­a Johnny Carter, que entrava en una altra realitat mentre tocava: «La música em treia del temps, tot i que no és més que una manera de dir-ho. Si vols saber el que realment sento, jo crec que la música em ficava en el temps». Una cosa semblant li passa a Pons quan agafa la càmera de fotos.

«Passo molt temps pensant en bàsquet. Menjo, dormo i somio amb bàsquet. La fotografia és una manera d’escapar-se d’això. M’encanta, és part de la faceta artística que tinc a dins i que reflecteix­o a través de les fotos», relata. Quan es retiri, té pensat obrir el seu propi estudi fotogràfic.

Als 24 anys, Yves Pons continua decidit a perseguir el seu gran somni. Tornar a l’NBA.

 ?? Marc Martí Font ?? Yves Pons, al pavelló del Bàsquet Girona.
Marc Martí Font Yves Pons, al pavelló del Bàsquet Girona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain