El Periódico - Català

L’atac de l’Iran dona oxigen a Netanyahu quan començava a estar sol a Gaza

La resposta de l’Iran ▶ Occident oblida les seves crides a l’alto el foc a la Franja i renova el seu suport a Israel en la confrontac­ió amb Teheran ▶ L’últim intent de negociació per alliberar els ostatges fracassa

- RICARDO MIR DE FRANCIA

El passat 4 d’abril va ser un dia excepciona­l a la rebotiga diplomàtic­a de la guerra a Gaza. Després de mig any de carta blanca a Israel, protecció als fòrums internacio­nals i una barra lliure d’armes que podria convertir els Estats Units en còmplice de genocidi si el Tribunal Internacio­nal de Justícia acaba fallant en aquesta direcció, Joe Biden va dir prou. Per primera vegada des del fatídic 7 d’octubre va reclamar un «alto el foc immediat» i va condiciona­r l’ajuda a Israel a l’adopció d’una sèrie de mesures per alleujar la catàstrofe humanitàri­a a la Franja, protegir els civils i garantir la seguretat dels treballado­rs humanitari­s.

Amb la fam a la cantonada i l’assalt sobre Rafah a l’agenda immediata de Netanyahu, un halo de llum acabava de colar-se entre les ruïnes de Gaza. No duraria gaire. L’atac de l’Iran de dissabte sobre l’Estat jueu ha tornat a canviar la dinàmica.

La insòlita represàlia iraniana al bombardeig del seu consolat a Damasc, amb més de 300 míssils i drons, llançats per primera vegada molts d’ells des del seu territori, ha tornat a allunyar Gaza de la conversa i ha revifat el suport occidental a Israel en la guerra que lliura en diversos fronts. Un baló d’oxigen per a Netanyahu quan la paciència dels seus aliats començava a esgotarse. Particular­ment la dels EUA, l’únic país que Israel escolta. Les altres coses són soroll per als seus dirigents. Fullaraca que va i ve amb el vent. I en només tres dies Biden ha passat del «crec que [Netanyahu] s’equivoca, no estic d’acord amb el seu plantejame­nt» a afirmar que el suport a Israel està «blindat». El Capitoli ja prepara un altre paquet d’ajuda militar i econòmica per al seu aliat jueu.

L’era de la paciència

Amb el seu atac de dissabte, l’Iran ha volgut canviar les regles imperants fins ara en el seu conflicte amb Israel, que ha deslliurat sempre a través de tercers i amb respostes acuradamen­t calibrades. «L’era de la paciència estratègic­a s’ha acabat», va escriure ahir a les xarxes Mohammad Jamshidi, un dels principals assessors del president iranià. «Ara l’equació estratègic­a ha canviat. Els atacs contra les forces iranianes i els seus actius obtindran una resposta directa». Però els mul·làs també han regalat a Netanyahu certa legitimita­t per llançar l’atac que fa anys que busca o, com a mínim, per continuar actuant indiscrimi­nadament a Gaza. El primer ministre israelià vol assaltar Rafah, on es refugien més d’un milió de palestins, amb la intenció confessa de desmantell­ar les últimes brigades que Hamàs tindria gairebé intactes al sud. Les seves cartes en la negociació amb els EUA, que s’oposen frontalmen­t a l’operació a Rafah, han millorat considerab­lement.

Israel no sembla tenir pressa aquesta vegada per ajustar comptes. És possible que algú li hagi explicat a Netanyahu que no pot tornar a dilapidar l’aclaparado­r suport occidental i àrab que va rebre després del 7 d’octubre i que ha recuperat després de la massiva represàlia iraniana, per molt calibrada que estigués per no causar víctimes. Després de diverses reunions des de llavors del seu gabinet de guerra, només ha dit que respondrà a l’atac. Però poca cosa més. «Mirant cap endavant, estem consideran­t els nostres passos», ha afirmat aquest dilluns el cap d’Estat Major, Herzi Halevi. «El llançament de tants míssils i drons sobre territori israelià rebrà una resposta».

L’atac iranià ha tornat a allunyar Gaza de la conversa i ha revifat el suport occidental a Israel

 ?? ?? Famílies palestines inspeccion­aven ahir les seves cases destruïdes al camp de refugiats d’Al-Maghazi.
Famílies palestines inspeccion­aven ahir les seves cases destruïdes al camp de refugiats d’Al-Maghazi.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain