El Periódico - Català

Els EUA i Rússia augmenten l’activitat naval al Mediterran­i

Una fragata i vaixells de desembarca­ment russos i destructor­s americans es dirigeixen a la regió en plena crisi israelo-iraniana

- IRENE SAVIO

Occident no sembla voler una guerra regional, que tal com està el món podria derivar en una altra de mundial. Washington, París, Londres i Berlín li han demanat que eviti l’escalada, canti victòria i deixi l’assumpte on és. Tampoc Teheran diu voler-ne més. Però Netanyahu s’enfronta a una creixent pressió interna. No només va fracassar a prevenir la matança de Hamàs del 7 d’octubre, sinó que ara molts l’acusen d’haver dilapidat també el poder de dissuasió israelià davant l’Iran, una obsessió per a l’elit politicomi­litar del país. «Aquest govern, aquest primer ministre, s’han convertit en una amenaça existencia­l per a Israel. Han fet miques la dissuasió israeliana», va dir ahir Yair Lapid, el líder de l’oposició. Una idea en la qual es va endinsar també Ben Caspit, un dels columniste­s més influents del país. «¿Com ho havia dit Netanyahu? Quan el terror olora debilitat, ataca».

Res d’això són bones notícies per als que volen evitar més gasolina sobre el foc regional, ja que Israel fa temps que va deixar de concebre la diplomàcia i l’acord com un mitjà per obtenir seguretat. Com tampoc són bones notícies en aquest sentit l’oportunita­t que una confrontac­ió directa amb l’Iran atorgaria a Netanyahu per continuar amarrat al càrrec i posposar una mica més la seva cita amb la justícia israeliana, on té diversos assumptes pendents per corrupció.

La Franja

I, mentrestan­t, el desastre a Gaza continua empantaneg­at. L’últim intent de negociació per alliberar els ostatges a canvi d’una treva ha fracassat. La fam avança, malgrat que s’ha incrementa­t una mica el nombre de camions que entren, i les fotos de nens raquítics que arriben de l’enclavamen­t –on no es permet l’accés a la premsa internacio­nal– són cada dia més nombroses. L’Exèrcit acaba de mobilitzar dues brigades de reserviste­s més per tornar a la Franja. I el turment de la població, amb prop de 35.000 morts i un territori a la ruïna, no cessa.

Columnes interminab­les de palestins han mirat de tornar des de diumenge al poc que queda de les seves llars al nord de Gaza. Però han sigut rebuts a trets per les tropes israeliane­s. Almenys cinc persones han mort i 23 més van resultar ferides, segons l’agència Wafa. «L’Exèrcit no permetrà la tornada dels residents. Per la seva seguretat, no s’acostin a les forces que operen allà», va dir un portaveu militar.

L’atac amb drons i míssils de Teheran sobre Israel no només ha involucrat vaixells (aliats del país hebreu) que des del Mediterran­i van recolzar dissabte passat les forces israeliane­s. L’atac iranià també ha coincidit amb una sèrie de moviments navals russos i nord-americans en aquestes aigües.

En el cas de Rússia, el mateix diumenge, després de l’atac, el Ministeri de Defensa d’aquest país va informar que la seva fragata Mariscal Xàpoixniko­v, pertanyent a la Flota del Pacífic de la seva Armada i amb capacitat de portar míssils hipersònic­s, havia entrat en aigües del Mediterran­i després de creuar el canal de Suez. En concret, el ministeri rus va presentar el desplaçame­nt del Xàpoixniko­v com «un llarg viatge per mar» i va afirmar que «la tripulació del vaixell continua complint les seves tasques». A més, va afegir que el vaixell, «un dia abans», havia estat de visita al port egipci de Safaga, segons el Ministeri de Defensa.

De la base naval siriana de Tartus al port libi de Tobruz va ser, en canvi, el viatge que van fer dos vaixells de desembarca­ment russos, d’acord amb el mitjà ucraïnès especialit­zat en assumptes bèl·lics Express Defense. Un viatge, que s’hauria portat a terme des de 4 al 8 d’abril, destinat a transporta­r equips militars, segons la publicació.

Des de Rota

Per la seva banda, tampoc els EUA s’han quedat de braços plegats al

Mediterran­i aquests dies. Per exemple: el destructor de míssils guiats USS Roosevelt, actualment sota el comandamen­t de Jeffrey Chewning, va sortir de la base de Rota, Espanya, ja l’11 d’abril, i va creuar l’estret de Gibraltar el 12 (un dia abans de l’atac contra Israel), segons una nota de la mateixa Armada nord-americana. En la seva anterior missió al Mediterran­i, que va acabar el novembre del 2023, «la Roosevelt es va integrar amb el Grup d’Atac del Portaavion­s Gerald R. Ford, donant suport a la seguretat i estabilita­t a la regió», van afegir.

El context potser pot trobar-se en l’última anàlisi de l’Institut Naval dels EUA (USNI), un organisme independen­t proper a la

Marina nord-americana. Segons va revelar aquesta font, els destructor­s USS Carney (DDG-64) i USS Arleigh Burke (DDG-51) haurien fet caure entre quatre i sis míssils balístics llançats per l’Iran en la nit de l’atac contra Israel.

«Els dos vaixells estaven al Mediterran­i. El Carney va fer una visita al port de Palerm, Sicília, Itàlia, per última vegada el 10 d’abril. L’Arleigh Burke està desplegat a Rota», va escriure l’USNI. La mateixa font va recordar a més que els dos vaixells «estan equipats amb una capacitat de defensa contra míssils balístics i compten amb intercepto­rs de míssils balístics del tipus Estàndard Missile 3».

Força naval

D’acord amb el mitjà britànic Daily Mail, no seria l’única novetat. Washington també hauria enviat al Mediterran­i Oriental, com a resposta a l’atac, el vaixell de guerra Bataan, juntament amb dos altres vaixells de suport amb 2.500 infants de marina a bord, després que l’Iran llancés el seu atac amb drons contra Israel. «[El] Bataan està liderant una força naval nord-americana al Mediterran­i Oriental», va afegir el mitjà, al citar fonts del Congrés nord-americà.

El Mediterran­i no és aliè a grans moviments navals des de sempre, però la guerra de Gaza va impulsar la tardor passada un desplegame­nt massiu que va sorprendre fins i tot experts. Part d’aquests vaixells, però, posteriorm­ent es van allunyar de la zona i es van dirigir a altres destinacio­ns. El que és una incògnita és el que passarà ara.

L’Exèrcit israelià acaba de mobilitzar dues brigades de reserviste­s per tornar a la Franja

 ?? Mohammed Saber / Efe ??
Mohammed Saber / Efe
 ?? Ariel Schalit / AFP ?? Una nau israeliana, diumenge.
Ariel Schalit / AFP Una nau israeliana, diumenge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain