El Periódico - Català

Un «orgullós» Trump al banc dels acusats

El republicà es converteix en el primer expresiden­t dels EUA que acudeix com a acusat a un judici penal. Abans de la selecció del jurat ja ha aconseguit derrotes i victòries en el cas Stormy Daniels.

- IDOYA NOAIN

El moment històric ha arribat. Donald Trump, expresiden­t dels Estats Units i candidat de facto republicà per enfrontar-se amb Joe Biden en les eleccions presidenci­als de novembre, es va convertir ahir en el primer ocupant del Despatx Oval en la història que s’asseu al banc dels acusats en un cas penal.

Ho fa per 34 delictes que el fiscal Alvin Bragg li va imputar per falsificar documents per ocultar el pagament de 130.000 dòlars que abans de les eleccions del 2016 el seu advocat, Michael Cohen, va dur a terme per silenciar Stormy Daniels, l’estrella del porno que manté que el 2006 van tenir una relació sexual, que ell nega. Tot i que el pagament

El judici

per si mateix no representa cap delicte, la falsificac­ió documental ho és, i elevada a greu perquè la fiscalia assegura que va aconseguir la intenció d’interferir en les eleccions.

L’interès de la premsa era palpable també davant l’edifici de tribunals, amb desenes de càmeres i reporters situats davant l’entrada. A la plaça davant la cort hi havia aquesta vegada només un grapat de manifestan­ts a favor i en contra de Trump, menys que l’any passat, quan hi va acudir per ser formalment imputat i declarar-se «innocent» dels càrrecs.

I just abans d’entrar a la sala, en unes declaracio­ns a la premsa, Trump es va dir «molt orgullós» i «molt honrat» de ser allà, tot i que va intentar reiteradam­ent retardar el judici, una cosa que sí que ha aconseguit en les altres tres causes penals que enfronta. També va reiterar les seves declaracio­ns

Ha començat amb la selecció del jurat popular que haurà de decidir sobre la culpabilit­at o innocència de Trump, que està obligat per llei a acudir en persona cada dia a les sessions. El judici podria allargar-se de sis a vuit setmanes. habituals assegurant que es tracta d’una «persecució política».

Abans que arrenqués el judici amb la selecció del jurat van tenir lloc algunes qüestions de procedimen­t previ en què Trump va aconseguir derrotes però també victòries.

 ?? Angela Weiss / Efe / EPA ?? L’expresiden­t dels EUA Donald Trump, ahir en el primer dia del judici penal contra ell, a Nova York.
Angela Weiss / Efe / EPA L’expresiden­t dels EUA Donald Trump, ahir en el primer dia del judici penal contra ell, a Nova York.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain