El Periódico - Català

Guia d’un judici històric als Estats Units

-

Els testimonis

El testimoni central s’espera que sigui Michael Cohen, una cosa que pot ser problemàti­ca per a la fiscalia i explotada per la defensa de Trump. Cohen es va declarar culpable el 2018 de diversos crims federals, inclòs mentir al Congrés.

Els càrrecs

Tot i que el pagament a Daniels no és il·legal en si mateix, com es va comptabili­tzar sí que va representa­r un frau segons l’oficina del fiscal del districte del comtat de Nova York. Trump s’ha declarat «innocent» de tots els càrrecs.

Si va a la presó...

Fins i tot podria continuar duent a terme la seva campanya des de la presó i si arribés a guanyar les eleccions també hi podria exercir la presidènci­a, tot i que possibleme­nt s’obriria una batalla legal.

El cas

El 2016, abans de les presidenci­als que Trump va guanyar, Michael Cohen, llavors el seu advocat, va pagar 130.000 dòlars a Stormy Daniels perquè l’estrella porno no parlés de la relació sexual que, assegura, va mantenir amb Trump.

Les possibles penes

En la part de fracassos el primer va ser la nova negativa a recusar-se del jutge Merchan, que presideix el cas i que Trump ha intentat repetidame­nt allunyar del procés al·legant-ne la suposada parcialita­t. Per a satisfacci­ó de Trump, en qualsevol cas, el jutge va rebutjar que la fiscalia pugui presentar elements que podrien haver-li resultat perjudicia­ls. Fonamental és la cinta d’una aparició a Access Hollywood en la qual Trump, llavors magnat immobiliar­i, presumia que, per la seva fama, podia «fer el

Cada un dels 34 càrrecs que enfronta Trump pot comportar una condemna d’entre 14 mesos i quatre anys de presó, a més d’una multa de 5.000 dòlars per càrrec. El jutge també el podria deixar en llibertat condiciona­l.

El quid del cas

Tot i que les violacions en la comptabili­tat podrien haver sigut només faltes, la fiscal les va elevar a delicte al plantejar que es van realitzar per ocultar la violació de les lleis federals de campanya: crim contra la llei electora i frau fiscal. que vulgui» amb les dones, incloent-hi «agafar-les pel cony». L’equip fiscal sí que en podrà llegir la transcripc­ió. Merchan també va prohibir a la fiscalia introduir durant el judici tres acusacions d’assetjamen­t sexual contra Trump que van sortir a la llum després del rescat d’aquell vídeo antic, assegurant que són «rumors, xafarderie­s».

Una altra de les victòries parcials de la seva defensa és que Merchan

no deixarà que la fiscalia esmenti que Trump suposadame­nt va mantenir una relació extramatri­monial quan Melania Trump estava embarassad­a del fill de tots dos, Barron. En canvi, el jutge sí que deixarà que testifiqui la protagonis­ta d’aquesta presumpta aventura, l’exmodel de Playbloy Karen McDougal.

Becaina

Trump va estar seguint aquestes mocions amb cara seriosa, parlant freqüentme­nt i intercanvi­ant notes amb Todd Blanche, l’advocat que lidera la seva defensa. En un moment va fer alguna becaina, segons va publicar Maggie Haberman, la reportera de The New York Times que va ser un dels sis periodiste­s que podia ser a dins de la sala 1523.

Després d’una pausa el jutge Merchan va posposar al 23 d’abril una decisió sobre si imposar una multa a Trump per violar l’ordre mordassa, que li impedeix atacar testimonis, fiscals o la família del jutge, una cosa que no ha deixat de fer.

Finalment, a les 14.34 hores, va començar formalment l’inici del judici prenent jurament als primers 96 candidats a ser membres del jurat popular, que compondran 12 membres i sis suplents. El procés, gens fàcil, de selecciona­r aquest jurat popular tindrà lloc en els pròxims dies, potser setmanes. Els centenars de convocats són tots residents de Manhattan, un barri on el 70% dels 1,6 milions d’habitants són demòcrates.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain