El Periódico - Català

Illa rebutja abaixar impostos perquè la pressió fiscal és inferior a l’europea

El candidat socialista defensa un consorci tributari entre la Generalita­t i l’Estat

- SARA GONZÁLEZ

Va reconèixer que era conscient que part de l’auditori del Círculo Ecuestre esperava una resposta diferent, però el líder i candidat del PSC, Salvador Illa, va verbalitza­r i va reiterar que rebutja una baixada d’impostos com la que en els últims dies ha defensat Foment sota la denúncia que Catalunya és un «infern fiscal». No es tracta, va venir a dir, d’un caprici ideològic, sinó d’ajustar-se a les recomanaci­ons europees. «La nostra pressió fiscal es troba tres punts per sota de la mitjana europea», va argumentar, i a més va recordar que en els últims anys les institucio­ns han fet un «esforç» per injectar fons públics a l’economia per fer front a l’impacte de la pandèmia i a la guerra a Ucraïna. «Es va fer bé i encara sort que es va fer», va afirmar mirant de convèncer els que arrufen les celles davant de l’escenari de no abaixar impostos. Com a màxim, va apuntar Illa, està disposat a atendre peticions i dur a terme ajustos tècnics en algunes figures impositive­s», però sempre tenint en compte l’àmbit europeu.

També va insistir en la importànci­a de posar fi a la «competènci­a fiscal deslleial», el conegut com a dúmping fiscal entre territoris, una de les propostes que emmarca en el model de finançamen­t que defensa. «S’ha de desterrar d’Espanya i d’Europa», va sostenir el líder del PSC.

Dins del nou sistema de finançamen­t, va tornar a ressaltar la seva aposta pel consorci tributari entre la Generalita­t i l’Estat que recull l’Estatut, un organisme que fins i tot ha defensat que «pot recaptar tots els impostos» si així es pacta amb el Govern central. També el principi d’ordinalita­t, tornant a incidir en el fet que qualsevol president autonòmic pot entendre que cal «corregir» que Catalunya sigui la tercera autonomia a aportar recursos i la 14a a rebre.

Més agre va ser el to contra els partits independen­tistes, malgrat que no descarta pactes postelecto­rals amb cap d’aquests. Després que el candidat de Junts, Carles Puigdemont, amenacés de retirar el suport al Govern de Pedro Sánchez si Illa li arrabassa la presidènci­a amb una jugada com la que li va fer Jaume Collboni a Xavier

El candidat socialista es compromet a combatre el dúmping fiscal entre comunitats

Trias a Barcelona per emportar-se l’alcaldia, el líder del PSC li va recordar que ell va guanyar les eleccions de fa tres anys, però que es va quedar sense ser president per un pacte dels independen­tistes. «Vaig guanyar les últimes eleccions, van pactar, i és legítim, i no em vaig queixar ni un segon», va etzibar, i va afegir que fins i tot van firmar un «cordó sanitari» en contra del PSC que després va saltar pels aires perquè tots dos han pactat amb els socialiste­s. Amb els blocs trencats, Illa manté que no imposarà vetos a ningú, amb l’excepció dels ultres de Vox i Aliança Catalana.

No obstant, va advertir que la «baralla constant» que ha marcat la relació entre ERC i Junts en aquesta legislatur­a fa presagiar que un nou Govern format pels dos partits suposarà la «destrucció mútua assegurada» de Catalunya.

 ?? Foment / Europa Press ?? Carles Puigdemont i Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, ahir a Perpinyà.
Foment / Europa Press Carles Puigdemont i Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, ahir a Perpinyà.
 ?? Gerard Artigas / ACN ?? El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en un col·loqui al Círculo Ecuestre.
Gerard Artigas / ACN El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en un col·loqui al Círculo Ecuestre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain