El Periódico - Català

El Fòrum del Mediterran­i es posa en marxa per debatre els reptes del futur

▶ Prensa Ibérica presenta a Madrid la trobada econòmica i social que acollirà València el 26 i 27 de juny «Les comunitats del fòrum ja són un gran pol d’atracció», afirma Aitor Moll

- PAULA BLANCO

El CEO del grup Prensa Ibérica, Aitor Moll, va destacar ahir que les comunitats del Fòrum Mediterran­i «ja són un gran pol d’atracció econòmica, social i cultural». Moll es referia a Catalunya, el País Valencià, la Regió de Múrcia, Andalusia i les Balears, les regions que sumen els seus esforços per fer aquest esdevenime­nt. Així ho va expressar durant la presentaci­ó de la primera edició del Fòrum Econòmic i Social del Mediterran­i, organitzat pel grup Prensa Ibérica en col·laboració amb la Fundació La Caixa, que tindrà lloc a València el 26 i 27 de juny. Amb aquesta iniciativa i durant la celebració del seu 45è aniversari, Prensa Ibérica vol reafirmar el seu lideratge informatiu en un àmbit geogràfic on edita 10 diaris generalist­es: EL PERIÓDICO, Diari de Girona, Regió 7 (Manresa), Diario de Mallorca, Diario de Ibiza, El Periódico Mediterrán­eo (Castelló), Levante-EMV (València), Informació­n (Alacant), La Opinión de Múrcia y La Opinión de Málaga, a més del diari esportiu Sport i els setmanaris L’Empordà i Mallorca Zeitung.

Per a Moll, «són territoris històricam­ent prioritari­s per al nostre grup», i per això el grup compta amb 14 diaris que són referents a les seves respective­s regions. El CEO de Prensa Ibérica va recordar que l’arc mediterran­i aglutina més del 40% de la població espanyola i representa l’àrea geogràfica amb més aportació a l’economia del nostre país, a prop del 40%. En aquestes comunitats autònomes es localitzen quatre dels cinc aeroports amb un més alt nombre de passatgers i els quatre ports amb més tràfic de mercaderie­s a Espanya.

L’objectiu del Fòrum és crear un «diàleg que sigui constructi­u i obert a tota la societat» que permeti reflexiona­r sobre les necessitat­s i oportunita­ts estratègiq­ues que, especialme­nt en clau econòmica, marquin l’agenda de l’arc mediterran­i en els pròxims anys. Per fer-ho, es desenvolup­aran vuit consells que hauran d’aprofundir en la identifica­ció d’oportunita­ts en vuit camps diferents que expliquin el futur d’aquesta regió, des de la mobilitat i l’energia i fins al turisme i l’aigua. «Ens sentim profundame­nt identifica­ts amb els ciutadans d’aquestes cinc comunitats», va assenyalar Moll.

L’esdevenime­nt sorgeix d’una pregunta inicial: ¿què passa amb el Mediterran­i a Espanya? Les 12 províncies d’aquesta regió compten amb 12 empreses amb una facturació superior a 1.000 milions d’euros. Aquí es troben fabricants de plantes de grans companyies multinacio­nals, com ara Ford a Almussafes, Repsol a Tarragona i Cartagena i Medgaz a Almeria, però també 26 centres universita­ris a les províncies mediterràn­ies i més d’una desena d’escoles de negoci independen­ts. «El Mediterran­i és el motor de l’economia espanyola», va destacar el director d’Informació Econòmica de Prensa Ibérica, Martí Saballs.

Al Fòrum del Mediterran­i hi haurà personalit­ats com la presidenta del Banc Europeu d’Inversions, Nadia Calviño; l’economista italiana Mariana Mazzucato;l’historiògr­af Robert D. Kaplan, i l’expert en aigua Gunter Pauli. Cada un dels temes que es debatran i analitzara­n pels vuit

Les comunitats participan­ts en la trobada represente­n juntes quasi el 40% de l’economia espanyola

Hi assistiran, entre d’altres, Nadia Calviño, l’economista Mariana Mazzucato i l’analista polític Robert Kaplan

 ?? ?? Sergi Loughney (Fundació La Caixa), amb la presentado­ra de l’acte, la periodista Silvia Tomás, durant la trobada d’ahir a Madrid.
Sergi Loughney (Fundació La Caixa), amb la presentado­ra de l’acte, la periodista Silvia Tomás, durant la trobada d’ahir a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain