El Periódico - Català

Un context d’incertesa

Els diàlegs del fòrum defensen el paper de la premsa «com un actor capaç de crear temàtiques que es posicionin a l’agenda i que acabin generant polítiques públiques», assegura Barrio.

- P. B.

consells locals del Fòrum es reparteixe­n entre els diferents mitjans de la regió del grup Prensa Ibérica. La Opinión de Málaga s’encarregar­à del tema de l’aigua, en què «no busquem respostes identitàri­es, creiem fermament que la tecnologia és clau per solucionar el problema de l’aigua»; Informació­n parlarà de nova energia per a la indústria; Diario de Mallorca, del turisme i canvi climàtic; El Periódico Mediterrán­eo, dels reptes immobiliar­is; Levante-EMV, de les xarxes per a la mobilitat; La Opinión de Málaga, de la ciutat mediterràn­ia del futur, i EL PERIÓDICO, de l’economia blava. «És una il·lusió que traspassa fronteres, vertebrado­ra de territori i exemplar», va expressar Saballs.

Més enllà de l’economia i de les empreses, el Fòrum tracta de valors. «Espero que no surfegem pel Mediterran­i, sinó que ens hi submergim», va afirmar el director de Relacions Institucio­nals i Comunicaci­ó de la Fundació La Caixa, Sergi Loughney. «Hem de sentir la força de l’aigua del Mediterran­i», va afegir, perquè la base d’aquests diàlegs és «intentar fer un gran espectre de tot el que està passant al Mediterran­i». I per a això és essencial que hi hagi «tantes empreses en aquest projecte i administra­cions de diferents colors com sigui possible per impulsar projectes diferents, i parlar de societat i de persones».

La professora titular de Ciència Política i de l’Administra­ció a la Universita­t de València i membre del Consell Editorial d’EL PERIÓDICO, Astrid Barrio, va recalcar ahir que el Fòrum del Mediterran­i «és un projecte que mira de repensar algunes qüestions en un context de cada vegada més incertesa». Barrio va destacar «la necessitat de reivindica­r la força del Mediterran­i» i va defensar el paper de la premsa «com un actor capaç de crear temàtiques que es posicionin a l’agenda i que acabin generant polítiques públiques», tal com volen aconseguir els diàlegs del Fòrum.

La professora va recordar que aquest esdevenime­nt «implica l’aparició des de la societat civil en consonànci­a amb alguns actors de naturalesa privada que impulsa la col·laboració des d’un espai físic» i també «des del punt de vista polític» que fins ara no ha trobat un espai de col·laboració com aquest. «Cal agrair que pugui convertir-se en un mirall o que generi un efecte contagi», va expressar.

En la seva intervenci­ó, va reiterar que el Mediterran­i «és el mar interior per excel·lència», per això la iniciativa del Fòrum mira de determinar quines són les problemàti­ques prioritàri­es en alguns d’aquests «mars» que componen el Mediterran­i. De totes aquestes, Barrio va assenyalar la qüestió de la seguretat, entesa com a seguretat alimentàri­a, accés a l’energia i a la capacitat que pot tenir la societat civil i les entitats per fer la seva feina, com la més destacada «perquè del fons d’aquesta seguretat dependrà l’èxit de totes les iniciative­s i propostes que puguin sorgir en aquest Fòrum de debat».

Barrio va assegurar que hi ha una fractura entre els països del nord i del sud que són banyats pel

Mediterran­i: al nord trobem estructure­s polítiques «sòlides, amb algunes excepcions», però al nord de l’Àfrica hi ha estats democràtic­s, autoritari­s, fallits i «cada vegada més ens trobem estats que es comporten de manera canalla» perquè utilitzen la immigració com a arma política. Per aquestes raons, Barrio va recalcar que «hi ha una gran oportunita­t» perquè la iniciativa de Prensa Ibérica «serveixi per cridar l’atenció sobre el vigor de la societat civil, però també perquè les institucio­ns assumeixin les seves prioritats».

L’experiènci­a de les Balears

Per a la directora del Diario de Mallorca a més de directora del Consell de les Balears, Marisa Goñi, totes aquestes veus del Fòrum permeten donar una «visió del Mediterran­i». «Hem fet una mirada transversa­l sobre el territori i sobre el contingut i els interessos que hi ha allà», va assenyalar. En el cas del Consell de les Balears, responsabl­e del turisme i del canvi climàtic, s’ha pogut comptar amb catedràtic­s de Vigo, arquitecte­s i consorcis de Catalunya i altres experts associats al sector. Diario de Mallorca ha partit de l’Acord de Glasgow de canvi climàtic per dirigir vuit mesos en què s’han inclòs temàtiques com la regeneraci­ó o la col·laboració publicopri­vada.

El document final es presentarà juntament amb set més al Fòrum del Mediterran­i a València.

La iniciativa del Fòrum intenta determinar les problemàti­ques d’aquests «mars»

 ?? ?? El director d’Informació Econòmica de Prensa Ibérica, Martí Saballs.
El director d’Informació Econòmica de Prensa Ibérica, Martí Saballs.
 ?? ?? Assistents a la presentaci­ó de l’acte.
Assistents a la presentaci­ó de l’acte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain