El Periódico - Català

Si Israel i l’Iran exploten, anirem tots al darrere

- César Carulla

Netanyahu sap que qualsevol incendi provoca una reacció en cadena. Per això, després d’adonarse que havia ficat la pota a l’atacar el comboi d’ajuda humanitàri­a del xef José Andrés, fet que va allunyar momentània­ment els EUA del seu posicionam­ent d’aliat inqüestion­able, es va disposar a atacar l’ambaixada iraniana per destapar el veritable enemic d’Israel i del mode de vida occidental.

La guerra de Gaza és la guerra entre Israel i l’Iran que paguen els civils de Gaza. Així mateix, el Líban, el Iemen, l’Azerbaidja­n i d’altres pateixen les conseqüènc­ies de

Era una eliminatòr­ia de Champions, jo què sé, un Olympique de Lió-Barça, i com que ell estava de correspons­al d’EL PERIÓDICO, a París, em va suggerir si em semblava bé que es desplacés a la ciutat francesa per ajudar l’enviat especial que cobria el partit. José Antonio Sorolla era un boig del futbol. Perdó, un boig del Barça. Evidentmen­t, per contagi, especialme­nt, amb Antonio Franco, Javier Batalla i el meu germà Carlos, tres dels seus companys d’estudis, feina i amistat.

Li vaig dir que sí, és clar, i vam quedar que escriuria una segona peça, una contracròn­ica, un text ambiental, bulliciós (bé, tractantse d’ell, no tan bulliciós) per completar les tres pàgines que havíem de publicar sobre el partit. El problema va ser que ell mai, mai, va estar acostumat a les presses. Odiava les presses. Ja us podeu imaginar si les presses venien imposades pel tancament de les pàgines del diari, que, ja en aquella època, era draconià.

Maleïdes connexions

El cas és que, en efecte, va acabar el partit a les tantes (com sempre) i la seva peça no arribava. Era ell, per a nosaltres un ésser únic i un profession­al espectacul­ar, així que vaig aguantar tant com vaig poder fins a dir-li «¿què?, José, ¿com ho tenim, això?» La peça ja estava escrita, però... li fallava la tecnologia, la connexió. «Jo no entenc com podeu treballar així, de pressa, corrents, sense poder reflexiona­r, sense pausa, sense calma, sense rellegir les

Sorolla: no aparèixer enlloc i ser imprescind­ible a tot arreu. Això, que va ser una de les seves moltes virtuts, ja no és apreciable en aquest món, en aquesta vida i, molt menys, en la nostra professió, que ha canviat tant i que ell odiava. El canvi, dic.

Sorolla era qui estava darrere de tots, començant pel gran, el monstruós, l’únic, el cap, el seu amic de l’ànima Antonio Franco. El món de Franco era, en molts moments, per viu, per passional, per rigorós, per exigent, inaguantab­le, tot s’ha de dir. I allà hi havia Sorolla per posar pausa, serenitat, un «d’acord, Antonio, així ho farem, però deixa-ho a les meves mans». ¡Uf!, allò era aigua beneïda.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain