El Periódico - Català

El 80% de municipis hauran de tenir un pla contra els focs

Protecció Civil dissenya un nou pla Infocat adaptat a la crisi climàtica, amb èmfasi en la sequera i les altes temperatur­es a Catalunya.

- GERMÁN GONZÁLEZ

el recurs?

— Qui millor sap planificar les existèncie­s del recurs és qui realitza l’activitat. El problema arriba quan es contamina aquest mecanisme amb discursos negacionis­tes. Hi ha gent que s’ho pot creure i això ho complica tot.

— ¿Consideren que tenen suport d’agricultor­s i ramaders?

— Els últims plans de conques hidrogràfi­ques tenen el seu suport. I en les comissions de desembassa­ment, en què participen els regants, gairebé sempre s’aconseguei­xen acords per unanimitat o grans majories. Les discrepànc­ies apareixen quan s’entremet el discurs polític.

— Si hi ha hagut mostres de negacionis­me en aquests sectors, ¿és per la intromissi­ó política, llavors?

— Sens dubte. En el Consell Nacional de l’Aigua es va pactar un equilibri entre usos ambientals i econòmics.

—¿Es pot limitar l’activitat als agricultor­s i ramaders per afavorir el medi ambient?

— Els agricultor­s saben que no poden explotar un terreny més del que l’espai permet i ho han fet durant segles. Els inconvenie­nts apareixen quan s’introdueix­en elements de distorsió.

— ¿A què es refereix?

— A missatges polítics o la irrupció de fons d’inversió sense arrelament al territori, per exemple. La nostra política ambiental va dirigida cap als agricultor­s i ramaders que viuen en l’espai on treballen, no cap als interessos de corporacio­ns internacio­nals que busquen beneficis ràpids i després se’n van a explotar un altre lloc.

— ¿I els agricultor­s arrelats veuen bé posar fi als regadius?

— El que necessitem són mesures perquè els regadius existents tinguin una perspectiv­a de futur raonable, millorant l’eficiència. Però no volem més regadius. I aquest punt de partida l’accepten.

Tots els municipis catalans estan en risc de patir incendis forestals. Així ho considera el Departamen­t d’Interior, que ha adaptat el pla Infocat als nous reptes que planteja la crisi climàtica. D’aquesta manera, el 80% dels ajuntament­s de Catalunya hauran de tenir obligatòri­ament aquest pla per si es declara un foc en zona forestal, mentre que per al 20% restant es tractarà d’una recomanaci­ó.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va assenyalar ahir la importànci­a de comptar amb aquest tipus de plans per actuar davant un incendi tenint en compte la sequera i les altes temperatur­es registrade­s durant bona part de l’any. Per aquesta raó, els dispositiu­s antiincend­is no es despleguen només a l’estiu, sinó que ja es mantenen actius gairebé tot l’any a causa de la manca de pluges i que els arbres i arbustos estan cada vegada més secs.

Noves tecnologie­s

Per aquesta raó existeix un nombre creixent d’ajuntament­s que hauran de tenir un pla d’aquest tipus. Si en l’anterior Infocat hi estaven inclosos 628 municipis, ara la xifra ascendeix a 757. Per la seva banda, per a 190 municipis serà recomanabl­e tenir aquest document. Alhora, Interior ajudarà els consistori­s perquè puguin elaborar-lo i aprovar-lo. Protecció Civil ha dissenyat el seu pla genèric en el qual millora la coordinaci­ó entre les forces d’emergència, a més d’aplicar les últimes tecnologie­s en l’anàlisi del risc per incendis. Per la seva banda, els Agents Rurals disposaran, en el seu pla Alfa, d’un nou nivell de perill extrem per incendi, l’alerta 4, pel qual podran impedir l’accés a 19 muntanyes protegides catalanes, entre altres mesures.

En la presentaci­ó de l’actualitza­ció de l’Infocat, el conseller Elena va assenyalar que és el primer pla de Protecció Civil adaptat al canvi climàtic, ja que intenta tenir en compte «els nous escenaris d’incendi forestal cada vegada més extrems». A més, va remarcar que el pla ordena tot el sistema d’emergència per a «prevenir i extingir els incendis» juntament amb deixar clara «la funció de tots els cossos operatius per millorarne la coordinaci­ó».

D’aquesta manera els cossos d’emergència seran «més precisos per limitar quines conseqüènc­ies tenen cada una de les situacions» relacionad­es amb una emergència per foc. El nou Infocat permet «predir el perill d’incendis i s’adapta a la nova realitat de canvi climàtic per determinar on és el perill, on s’ha d’estar preparat i on restringir activitats», va dir la directora general de Boscos, Anna Sanitjas.

«Aturem projectes que pretenen utilitzar massa aigua en un punt concret» «Els agricultor­s saben que no poden explotar un terreny més del que permet»

 ?? David Castro ?? Hugo Morán Fernández, secretari d’Estat de Medi Ambient, abans de l’entrevista a Madrid.
David Castro Hugo Morán Fernández, secretari d’Estat de Medi Ambient, abans de l’entrevista a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain