El Periódico - Català

Sanitat treballa en una guia de descripció de psicofàrma­cs

- NIEVES SALINAS

¿Què es fa amb els resultats? L’objectiu de les proves és que el Departamen­t d’Educació i cada centre disposin d’informació precisa sobre el nivell de l’alumnat amb un instrument homogeni. «La prova ha de servir perquè cada escola pugui corregir els seus punts febles i potenciar els forts», assenyalen des de la conselleri­a.

6

¿Quan se sabran les notes? A partir de la segona quinzena de juny, els centres podran descarrega­r els informes de resultats a través de l’aplicació informàtic­a. Hi haurà un informe individual per alumne i un altre del centre, que inclou informació global de l’escola o institut i desglossad­a en els diferents grups. A més, cada centre rebrà un gràfic amb els resultats del seu alumnat en comparació amb els centres de la seva mateixa complexita­t i amb la mitjana catalana.

7

La ministra de Sanitat, Mónica García, va revelar ahir al Congrés que el Comissiona­t de Salut Mental treballa en una guia de descripció de psicofàrma­cs davant «el seu alarmant consum». Davant la Comissió Mixta per a l’Estudi dels Problemes de les Addiccions, va assenyalar: «Les addiccions no són un vici, ni de debilitat, ni de caràcter, són malalties. Cal oferir respostes científiqu­es i assistenci­als».

García va avançar que el Comissiona­t de Salut Mental treballa en una guia per prevenir l’addicció als psicofàrma­cs, ja que el seu consum està tenint «un augment de proporcion­s alarmants». L’objectiu és comptar amb «pautes clares per anar reduint i eliminant la medicació psicotròpi­ca quan ja no és necessària», va assenyalar.

El pla tractarà específica­ment la dificultat de discontinu­ar certs psicofàrma­cs a causa dels efectes d’abstinènci­a que poden generar, així com la necessitat d’una supervisió i un acompanyam­ent durant aquest procés. La titular de Sanitat va tornar a posar el focus en els determinan­ts socials de la salut mental, i va recordar que la prevalença en la presa d’antidepres­sius és vuit vegades superior entre les rendes més baixes. «La vida fa més mal en uns barris que en d’altres on hi ha menys recursos per prepararte psíquicame­nt davant els avatars propis de la vida», va concloure.

García es va aturar en el consum de tabac, com la segona substància més consumida, després de l’alcohol, i va recordar que el Govern central ha pres recentment mesures en la lluita contra el tabaquisme, com la de l’empaquetam­ent genèric o l’ampliació dels espais sense fum. Sobre el cànnabis medicinal, va recordar que el ministeri ha obtingut informes per atendre els pacients que tenen dolor, però respecte a l’ús recreatiu que han autoritzat altres països, va afirmar: «Això no ocupa el ministeri, que se centra en el terapèutic».

 ?? Elisenda Pons ?? A les proves de l’any passat hi va haver una caiguda en comprensió lectora.
Elisenda Pons A les proves de l’any passat hi va haver una caiguda en comprensió lectora.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain