El Periódico - Català

Kaurismäki, un gran gos verd a Filmin

La plataforma presenta 24 títols, entre llargmetra­tges i curts, de l’influent director finlandès, autor de la recent i premiadíss­ima ‘Fallen leaves’

- QUIM CASAS

donant unes dades d’audiència boníssimes. A més, l’han portat al segle XXI modernitza­t, actualitza­t... Aquest concurs és un fenomen digne d’estudi.

— També posen èmfasi a potenciar l’entretenim­ent. Que no tot sigui divulgació... ¿Com es pot fer això sense que La 2 perdi la seva essència?

— El que cal aconseguir és això: no perdre l’essència. I fer divulgació, però fer-la de manera entretingu­da, fresca... Com el Late Xou amb Marc Giró, Ovejas eléctricas... De fet, els prime time que hem presentat segueixen aquesta filosofia. Es pot aconseguir divulgació i ser rigorosos, fent entretenim­ent. I rient. Prenent-se les coses una miqueta a la lleugera. Que no passa res. Que és molt sa.

— No per això perden qualitat. Perquè aquesta es pot demostrar de moltes maneres...

— Això està demostradí­ssim. Ja s’està fent. No estic fent una bogeria. Ja hi ha en el panorama audiovisua­l programes d’aquest tipus.

— Un altre repte és una sinergia amb el digital. ¿És la manera d’atrapar un públic tan esmunyedís com el jove?

— Sí. Cal utilitzar les xarxes socials com a plataforma perquè els teus productes els vegin un altre tipus de públic. És bàsic. I també cal ser conscients que tot i que llancem continguts perquè els espectador­s els vegin per La 2 –com si aquesta fos una pista d’enlairamen­t: tu llances l’avió i el que l’agafa l’agafa–, després aquest contingut queda fixat a RTVE Play . I també són espectador­s. L’important és que des del grup d’RTVE oferim continguts interessan­ts.

— Escolti, amb tot l’embolic que s’ha muntat amb Broncano, es podrien haver emportat a fer el late night de La 1 a Marc Giró, que està triomfant amb el seu, i s’haurien estalviat un dineral. ¿O els hauria donat un disgust que s’emportessi­n la seva estrella?

— Disgust, no. Marc Giró estava amb el seu Late Xou en la desconnexi­ó de Catalunya i d’allà va saltar a La 2. Jo estava en aquell moment en la direcció de programes de Catalunya i no em vaig emportar un disgust. Al contrari, va ser un orgull. És com quan els teus fills van a la universita­t. És meravellós, perquè és un creixement per a ells.

— Hauria sigut un bon fitxatge. També té un Ondas.

— Precisamen­t Late Xou va ser el primer programa de la desconnexi­ó a Catalunya que ha recollit aquest premi.

Tot i que Aki Kaursmäki té un germà, Mika, també cineasta, i ja són diverses les cinematogr­afies escandinav­es que en els últims anys han demostrat la seva importànci­a, cas del cine islandès i el noruec, trencant l’hegemonia de Suècia i Dinamarca, ningú representa millor el cine finlandès –i per extensió el nòrdic– com el director de Fallen leaves.

D’estil insubornab­le, que ha desenvolup­at des dels seus inicis en els 80, impertèrri­t als canvis, fluxos i reflexos del gust, als corrents i marees que han assolat el cine modern, Kaurismäki, Aki, recala a Filmin a partir del divendres 19 d’abril. La plataforma ofereix un complet Univers Aki Kaurismäki amb 17 llargmetra­tges i set curts, un repàs selecte i joiós de l’obra d’aquest autor que ha fet de la melancolia, el fado finlandès, el rock’n’roll dels Leningrad Cowboys, la ironia, l’observació de la classe treballado­ra i el cine social ben entès, autèntica matèria d’estil.

Les més conegudes

A Filmin poden veure’s les pel·lícules més conegudes del director en la seva última etapa, aquelles que han aconseguit un millor rendiment a les sales i han obtingut, en general, el beneplàcit i els premis als festivals més importants. Però el cine de Kaurismäki no es defineix només per aquestes pel·lícules, per Fallen leaves, Nubes pasajeras, El Havre, Un hombre sin pasado, Luces al atardecer o El otro lado de la esperanza, films alhora dolençosos i lluminosos sobre personatge­s en situació precària, siguin representa­nts de la classe treballado­ra, exiliats, migrants, refugiats o sense sostre.

El cicle inclou els seus curts i llargs protagonit­zats pels Leningrad Cowboys, un grup de rock inventat pel mateix director els membres del qual porten proteínics tupès i botes amb punteres, i que han arribat a actuar amb el Cor de l’Exèrcit Roig. En aquestes pel·lícules surt tot el sentit de l’humor absurd del qual sempre ha sigut capaç Kaurismäki, de vegades anacrònic, fruit de la seva contemplac­ió desencisad­a del món en què viu.

Pel·lícules inclassifi­cables

S’inclouen també pel·lícules tan inclassifi­cables com Contraté a un asesino a sueldo (1990), un drama distanciat en què JeanPierre Léaud encarna un home gris que contracta un assassí perquè acabi amb la seva vida. En la permanent vinculació del director amb el rock, el film inclou una actuació en solitari del finat Joe Strummer, líder de The Clash. I Hamlet va de negocios (1987), particular relectura de la tragèdia shakesperi­ana ambientada a Hèlsinki en els 80 i amb Hamlet convertit en principal accionista d’un important grup empresaria­l; va ser un dels seus primers films a aconseguir reconeixem­ent internacio­nal.

No falten a la cita Ariel (1988), segona part de la denominada trilogia del proletaria­t, tot i que gairebé tot el cine de Kaurismäki gira entorn de la classe obrera; La vida de bohemia (1992), sobre la vida quotidiana de tres artistes sense diners ni feina al París bohemi, amb participac­ió com a actors dels cineastes Sam Fuller i Louis Malle, i Juha (1999), adaptació d’un clàssic de la literatura finlandesa rodat en blanc i negre i sense diàlegs ni so, una bonica restitució de la puresa del cinema mut.

I, per descomptat­La chica de la fábrica de cerillas (1990), potser la seva pel·lícula més pe rfecta, tancament de l’anomenada trilogia del proletaria­t i connectada directamen­t amb l’esperit d’autors que, com Robert Bresson i Yasujiro Ozu, van ser sempre a l’essència de les coses en els seus relats cinematogr­àfics. Protagonit­zada per una de les seves actrius habituals, Kati Outlinen, un rostre en aparença inexpressi­u però alhora enormement expressiu, narra la rutinària existència d’una noia que treballa maquinalme­nt en una fàbrica de llumins, no s’entén amb els seus pares i busca en va l’amor, o una mica d’afecte, a les sales nocturnes de ball. Kaurismäki en estat pur, entre la melancolia i l’esperança.

 ?? ?? A dalt, una imatge de ‘Fallen leaves’ i una altra de ‘Nubes pasajeras’. A sota, el director finlandès Aki Kaurismäki.
A dalt, una imatge de ‘Fallen leaves’ i una altra de ‘Nubes pasajeras’. A sota, el director finlandès Aki Kaurismäki.
 ?? Filmin ??
Filmin
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain