El Periódico - Català

Les bibliotequ­es de BCN faran vaga la vigília de Sant Jordi

Els empleats protestara­n per les seves condicions de treball i per una nova planificac­ió horària que, si s’apliqués, faria impossible la conciliaci­ó.

- LETICIA BLANCO

Les bibliotequ­es de Barcelona faran vaga el 22 d’abril, vigília de Sant Jordi, en protesta per les seves condicions laborals i una nova planificac­ió horària que, avisen, si s’apliqués, faria impossible la conciliaci­ó i comprometr­ia l’atenció a l’usuari. Així ho van decidir els seus 440 treballado­rs en una assemblea celebrada dilluns passat. «Volem condicions laborals dignes i uns horaris que permetin la conciliaci­ó, una cosa que només es pot aconseguir amb l’augment de la plantilla», explica el biblioteca­ri Pau Solsona, portaveu de CGT.

«Tot ha saltat pels aires per les noves estructure­s horàries que volen aplicar. Hem arribat a un punt en el qual la negociació és mínima. No podem acceptar el que se’ns proposa», afegeix Solsona. I és que la nova organitzac­ió laboral implica mobilitat del personal, rotació d’horaris de forma anual i reducció del personal itinerant, que és el que cobreix les baixes i les situacions sobrevingu­des, que es veurà reduït a la meitat. «Aquestes mesures no contemplen cap tipus de conciliaci­ó. Haurem d’obrir amb mínims, no es cobriran les baixes...», diu Solsona.

Reivindica­cions històrique­s

A aquesta disconform­itat s’uneixen les reivindica­cions històrique­s com un reconeixem­ent social més gran, el plus d’atenció directa al ciutadà i una millora de les condicions de mantenimen­t dels edificis que acullen les bibliotequ­es. «Treballar sota mínims implica coses preocupant­s, com per exemple deixar sales desateses, i això té un risc. La sala infantil no pot deixar-se sense un control, sobretot quan hi ha una barreja d’adults i nens», afirma el portaveu dels biblioteca­ris, una plantilla en la qual a més conviuen dos convenis, el de la Diputació i el de l’ajuntament, que és qui té la titularita­t de les bibliotequ­es.

La data triada per a la vaga, el 22 d’abril, la vigília de Sant Jordi, Dia del Llibre, té un especial simbolisme aquest any perquè per primera vegada el tradiciona­l pregó que fins ara sempre s’havia celebrat al Saló de Cent de l’ajuntament s’havia de celebrar en una biblioteca. L’elegida era la García Márquez de Sant Martí, considerad­a com la millor biblioteca pública del 2023 segons la Federació Internacio­nal d’Associacio­ns

«Treballar sota mínims implica deixar sales desateses», afirma el portaveu

i Institucio­ns Bibliotecà­ries (IFLA).

El pregó, que anirà a càrrec de l’escriptor anglès de novel·la infantil i juvenil David Walliams, s’ha traslladat al Born Centre Cultural, on l’autor tindrà una conversa amb la periodista Anna Guitart. Solsona destaca que la García Márquez és un dels equipament­s que es van veure desbordats des de la seva obertura per l’extraordin­ària atenció mediàtica i l’allau de visites que rep, un fenomen que es va veure agreujat per la falta de personal. «Almenys se n’han adonat i allà ampliaran personal i horaris d’obertura, en part perquè s’ha convertit en una icona, en una biblioteca simbòlica. Quan hi ha una necessitat política sí que se solucionen les coses», explica.

 ?? Ferran Nadeu ?? Una sala de la biblioteca Gabriel García Márquez, al districte de Sant Martí.
Ferran Nadeu Una sala de la biblioteca Gabriel García Márquez, al districte de Sant Martí.
 ?? Ferran Nadeu ?? Una imatge de l’acte celebrat ahir al Teatre Romea de Barcelona centrat en la memòria històrica.
Ferran Nadeu Una imatge de l’acte celebrat ahir al Teatre Romea de Barcelona centrat en la memòria històrica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain