El Periódico - Català

Truculenta ‘Fiesta’ a Telecinco sobre el crim de Tailàndia

- FERRAN MONEGAL

No tenen aturador. El que sigui. Sense el més mínim respecte per a un ésser humà mort i esquartera­t, ni per a l’acusat que s’enfronta a judici per assassinat o homicidi, ni per a les famílies de tots dos dos. ¡A totes i sense manies! Tot s’hi val si hi ha negoci.

Telecinco, en el programa anomenat Fiesta, va fer el cap de setmana passat l’esgarrifós exercici de la reconstruc­ció del crim de Tailàndia. Van decidir muntar una ridícula i tètrica escenifica­ció inventant-se el que podria haver passat, o no, en aquella habitació.

Van contractar dos actors. Un, perquè fes una imitació de Daniel Sancho; l’altre, perquè imités la víctima, el cirurgià Edwin Arrieta. Per al paper de Daniel van buscar un jove actor de cutis blanc, estilitzat, i de cabellera llarga. Per al de víctima, van selecciona­r un actor de cutis fosc, aspecte tosc i gairebé energumen en el seu tarannà. A les ordres d’un director escènic van procedir a la representa­ció. En van ser dues. Amb una no en van tenir prou.

Primer, el programa Fiesta va imaginar el que va passar segons la versió de l’acusació. Després, van escenifica­r els fets segons la versió de la defensa. Els actors van aconseguir fer un teatre entre gore, esgarrifós i ronyós. Baralla, cops, mossegades al braç per part de la víctima quan encara estava viva, el seu crani colpejat contra el vàter dues vegades... I l’actor que feia de Daniel, acariciant després un ganivet carnisser de grans dimensions, envoltat de bosses d’escombrari­es per dipositar-hi les restes esquartera­des del mort.

Va ser un espectacle canalla, a més de vergonyós. No importa que el cas s’estigui jutjant en una cort de justícia, i que mentre estigui sub iudice no es conceben els xous. Van passar per sobre del respecte que s’ha de professar a la víctima. Van passar per sobre del respecte a l’acusat, que s’enfronta a pena de mort o cadena perpètua. Van passar per sobre del respecte a les famílies de tots dos, i per sobre del dret de l’audiència a rebre informació i no macabra truculènci­a. El Ministeri d’Igualtat s’hauria de prendre la molèstia de veure aquest programa.

Al final, la presentado­ra i conductora de l’espai, Emma García, va advertir: «Se m’encongeix l’estómac, ¿eh?, veient aquestes reconstruc­cions, cal dir-ho, ¡tan ben fetes!». ¡Ah! L’estómac. En efecte cal tenir un estómac molt particular per digerir aquesta Fiesta. Potser no en té.

 ?? ?? Una imatge de la reconstruc­ció (Telecinco).
Una imatge de la reconstruc­ció (Telecinco).
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain