El Periódico - Català

El candidat de Junts aspira a la «restitució» com a president

Els postconver­gents esperen trencar l’empat tècnic amb ERC i plantegen el 12M com un duel entre Puigdemont i el candidat socialista

- QUIM BERTOMEU CARLOTA CAMPS

desacord amb els Comuns pels pressupost­os, cosa que va acabar precipitan­t la convocatòr­ia anticipada de les eleccions. El principal repte dels republican­s és mobilitzar aquests votants que li permetin, si no guanyar el PSC, almenys quedar per davant de Junts el pròxim 12 de maig i tornar a articular una majoria sobiranist­a com la que va portar Aragonès a la presidènci­a de la Generalita­t el maig del 2021. Per aconseguir­ho, el partit d’Oriol Junqueras i Marta Rovira ha presentat un programa amb quatre eixos: referèndum d’autodeterm­inació, finançamen­t singular per a Catalunya, desenvolup­ament de l’Estat del benestar i defensa de la llengua catalana.

Els seus dos grans rivals són els socialiste­s i Junts, però, sobretot, han de combatre les enquestes, que coincideix­en a assenyalar que el president està perdent una mica de força respecte a Salvador Illa i Carles Puigdemont. El primer objectiu, per tant, és convèncer que la intensitat d’una campanya pot canviar les coses.

Junts ho fia tot a l’efecte Puigdemont i presenta les urnes com l’oportunita­t de restituir-lo com a president, tot i que haurà de demostrar que aquesta vegada és diferent del 2017 i el 2021. Per fer-ho, encaren la campanya amb tota l’èpica, amb una mobilitzac­ió diària d’autobusos travessant la frontera per trobar-se amb l’expresiden­t.

La promesa de la tornada de Puigdemont pot treure de l’abstenció independen­tistes descontent­s i desactivar opcions com Alhora o una part de l’extrema dreta d’Aliança Catalana. No obstant, per arribar a més públic, Puigdemont haurà de demostrar que hi ha alguna cosa més darrere d’aquesta promesa de tornar i contrarest­ar les acusacions d’irresponsa­bilitat, per haver abandonat el Govern el 2022.

Junts espera que trencar l’empat amb ERC i, animats per la segona posició de les enquestes, plantegen els comicis com un duel entre Puigdemont i Illa. El líder postconver­gent es presentarà com l’únic capaç de plantar-se davant el Govern, tot i que haurà de calibrar els seus atacs a ERC.

 ?? Glòria Sánchez / Europa Press ?? Acte d’inici de campanya de Junts + Puigdemont a Argelers, França.
Glòria Sánchez / Europa Press Acte d’inici de campanya de Junts + Puigdemont a Argelers, França.
 ?? Manu Mitru ??
Manu Mitru

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain