El Periódico - Català

Mans brutes

- Rafael Vilasanjua­n

De camí a casa després del funeral d’un familiar, el cap de l’oficina del districte de Jbeil de les Forces Libaneses, a la costa nord del Líban, una zona predominan­tment cristiana, va ser detingut per quatre homes i assassinat quan suposadame­nt intentaven robar-li l’automòbil. Després, el seu cos i el seu cotxe van ser traslladat­s a Síria, d’on són els atacants. Quan es va anunciar la seva mort, 24 hores després de la desaparici­ó, el seu partit va qüestionar immediatam­ent la versió oficial dels fets compartida per l’Exèrcit libanès.

Llavors, els seus seguidors el van seguir. Desenes d’homes a Jbeil, nom àrab de la ciutat de Biblos, en barris cristians de Beirut i en altres municipis del Mont Líban al voltant de la capital libanesa van sortir a la caça de sirians. «Les Forces Libaneses volen deixar que el seu poble carregui la ira contra alguna cosa i els sirians són un blanc fàcil a causa de la total falta de protecció que tenen de l’Estat libanès», afirma Wadih al-Asmar, president del Centre Libanès de Drets Humans. «Des del principi de la revolució a Síria, els ciutadans van fugir al Líban. El seu govern, però, no va idear cap estratègia per gestionar tot aquest flux de persones que depenia i continua depenent d’organitzac­ions internacio­nals o locals», explica aquest a diari.

Bocs expiatoris

Enmig d’una de les pitjors crisis econòmique­s del món des de 1850, segons el Banc Mundial, els sirians al Líban s’han convertit en el boc expiatori per excel·lència. Gran part de la societat libanesa prefereix culpar-los de tots els seus mals –de la pobresa, del corralito als bancs, de la devaluació de la moneda en més d’un 90%, del deterioram­ent dels serveis públics, de l’èxode de la població–, abans que assenyalar els líders polítics instal·lats en la corrupció que ells mateixos han votat i han mantingut en el càrrec des del final de la Guerra Civil. «Els partits polítics al Líban utilitzen els sirians com una arma política, a la qual culpen de tot», denuncia Al-Asmar. ¿Tan poc apreciem els valors que ens ha proporcion­at el període de prosperita­t més gran per validar els diferents apòstols del caos que es van succeint? Als EUA, far de la democràcia liberal, la defensa de Donald Trump argumenta que un president té immunitat si necessita ordenar un cop d’Estat o fins i tot si mata un rival.

Mentre el Tribunal Suprem debat en comptes de jutjar l’expresiden­t, la democràcia s’escorre en la demora dels terminis i el republicà aprofita la plataforma per anar guanyant adeptes, en comptes de posar en evidència la seva intenció d’alterar els resultats electorals i animar a l’assalt al capitoli després. Amb el missatge instal·lat que la democràcia és corrupció, les eleccions seran un referèndum a favor o contra Trump, exactament el que buscava perquè la política porqueria torni a la Casa Blanca.

No és un fenomen aïllat. Oxigenada, l’extrema dreta avança per mig món. Fixem-nos en Benjamin Netanyahu a Israel, líder del pitjor supremacis­me d’aquest segle, amb una narrativa, salvant distàncies, molt semblant a la que utilitza Putin per sotmetre Ucraïna. El pitjor és que aquestes proclames excloents ja controlen el cor d’Europa. Més que les urnes, el que avui porta els dirigents al poder és crear una narrativa plena de mitjanes veritats, de calúmnies i d’insults, com a Espanya es produeix amb Manos Limpias, l’associació feixista que reconeix que interposa demandes, encara que sigui amb mentides.

Xarxa d’espies

A Europa, l’últim escàndol ha arribat d’Alemanya, on al partit de l’extrema dreta AfD, que remena els racons de la informació porqueria, se li ha obert una bretxa per on ha començat a fer pudor. Entre els seus responsabl­es s’està descobrint una xarxa d’espies que treballen per a Rússia i la Xina, tot un senyal de l’amenaça que ens se’ns acosta i del finançamen­t que reben. L’únic consol és que això comenci a ser el començamen­t del final, abans que aquests apòstols del caos, la majoria amb les mans brutes, alguns tacades de sang, ens tornin al pitjor dels passats.

Molts libanesos culpen els sirians de tots els seus mals: de la pobresa al ‘corralito’ de la banca

 ?? AFP ?? Un grup de libanesos protesten al carrer aquest abril.
AFP Un grup de libanesos protesten al carrer aquest abril.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain