El Periódico - Català

Holaluz, el tortuós camí per recuperar l’energia

La companyia catalana negocia 20 milions de finançamen­t per superar l’asfíxia financera provocada per la caiguda del mercat solar a principis de l’any passat.

- AGUSTÍ SALA

Holaluz, la comerciali­tzadora energètica catalana, viu unes setmanes complicade­s. Segur que als seus fundadors els ve a la ment la cançó de The Beatles The long and winding road (El llarg i tortuós camí). En l’actualitat, la companyia negocia 20 milions de finançamen­t per superar l’asfíxia financera provocada per la caiguda del mercat solar a principis de l’any passat. Com a conseqüènc­ia d’això va tancar l’exercici amb unes pèrdues de més de 26 milions d’euros, el quíntuple que l’any anterior; i amb un fons de maniobra negatiu (el marge amb què cobrir el deute a curt termini) superior als 44 milions.

L’empresa afirma que van començar a remuntar en el segon trimestre de l’any passat i que ha sigut capaç de «revertir» la situació d’un mal primer trimestre del 2023 arribant al break-even (ni pèrdues ni guanys) en el resultat d’explotació en els últims 12 mesos (l’abril del 2023 i el març del 2024). En aquell període, l’empresa va arribar a un resultat d’explotació normalitza­t de 22,5 milions davant els 4,3 milions del 2023.

Les accions de la companyia pugen més del 7% i la capitalitz­ació se situa en 28 milions

Discrepànc­ies

Els dos fons que són accioniste­s d’Holaluz, Axon (16,80% del capital) i Geroa Pentsioak (6,68%), es van negar a firmar els comptes del 2023. I aquestes discrepànc­ies en el consell d’administra­ció, en el qual els tres socis fundadors, Carlota Pi, Oriol Vila i Ferran Nogué, amb el 14,6% cada un, i els vocals independen­ts hi van votar a favor, s’han publicitat, en un context en el qual al final es va produir la suspensió de la cotització de les accions.

Això ho va decretar el supervisor del mercat per la impossibil­itat de l’empresa de publicar la seva informació financera auditada anual en termini. Aquesta informació es va difondre divendres passat, sense excepcions i recollint la situació d’asfíxia a curt termini. Després de tornar a cotitzar al BME Growth, la borsa de les pimes, les accions es van desplomar però ahir van recuperar terreny, fins als 1,355 euros, amb una alça de més del 7% i una capitalitz­ació de gairebé 28 milions, encara lluny del valor de gairebé 10 vegades més al qual va aconseguir arribar el 2021.

La companyia manté obertes negociacio­ns amb dos organismes de la Generalita­t, l’Institut Català de Finances (ICF), per a un préstec de 10 milions; i amb la societat pública Avança per a un altre de tres milions. I després té obertes dues possibilit­ats: dos préstecs convertibl­es d’altres tantes family offices per 1,8 milions i una equity line (línia de capital, que suposa aportació de capital per part de tercers) per fins a 7 milions; o bé un préstec convertibl­e de 7 milions d’euros per part d’«un inversor industrial del sector».

Sense urgències

Fonts de l’empresa afirmen que malgrat que s’ha difós que els corre molta pressa «no hi ha urgència encara» per tancar-lo. I només en el supòsit que no segellessi­n amb èxit en unes setmanes aquestes operacions es presentari­a un preconcurs de creditors, tal com es recull en l’auditoria duta a terme per EY.

La companyia, que destaca que funciona amb tota normalitat i portant a terme instal·lacions noves, insisteix en els esforços d’adaptació a les noves circumstàn­cies del mercat, que van portar a un expedient de regulació d’ocupació (ero) que va afectar més de 200 persones a finals de l’any passat. Com a conseqüènc­ia de tot això, amb altres mesures com ara apostar també per menys instal·lacions d’autoconsum, sota el lema La revolució de les teulades però de més valor, la millora dels comptes es va començar a consolidar en el primer trimestre de l’exercici actual, expliquen.

 ?? Emilio Parra Doiztua / Bloomberg ?? Un enginyer d’Holaluz col·loca un panell solar a Madrid.
Emilio Parra Doiztua / Bloomberg Un enginyer d’Holaluz col·loca un panell solar a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain