El Periódico - Català

Israel ordena a la població del sud i el nord de Gaza que se’n vagi

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

El Iemen és un estat devastat per dècades de guerres que han sembrat el país de mort i destrucció. Durant tots aquests anys, des d’aquest racó acomodat del món, s’ha vist com un d’aquells conflictes regionals llunyans que amb prou feines mereixia atenció mediàtica, malgrat que l’ONU ha qualificat la tragèdia iemenita com una de les pitjors crisis humanitàri­es del planeta. L’apagada informativ­a s’ha trencat quan les potències occidental­s han irromput en l’escena bèl·lica. Els raids aeris dels EUA i el Regne Unit contra els rebels houthis han posat el focus al país més poblat i pobre del golf Pèrsic.

Els bombardejo­s són la resposta als atacs que els houthis fa mesos que llancen contra mercants suposadame­nt vinculats a Israel al mar Roig com a mostra de suport a Gaza. «Déu és gran. Mort als Estats Units. Mort a Israel. Maledicció als jueus i victòria per a l’islam» és el lema d’aquest grup armat que defensa els interessos de la minoria xiïta del Iemen i que manté llaços ben estrets amb l’Iran, Hezbol·là i Hamàs.

D’ençà que el sud del Iemen, prosovièti­c, i el nord es van unir per formar l’actual Estat del Iemen el 1990, la inestabili­tat política ha sigut una constant al país àrab, amb guerres civils intermiten­ts protagonit­zades per l’Exèrcit governamen­tal, els milicians houthis, que actuen sota el nom d’Ansar Allah (Partidaris de Déu), i les forces separatist­es del Consell de Transició del Sud, nostàlgic del Iemen del Sud. Un altre actor del conflicte és AlQaida a la Península Aràbiga (AQPA). Una llarga crisi conseqüènc­ia, en gran part, de les més de tres dècades de dictadura del president Ali Abdullah Saleh, un dels quatre líders escombrats per la Primavera Àrab el 2011.

Xiïtes contra sunnites

La caiguda Al-Saleh i la posterior derrota militar del seu successor, Abd Rabbuh Mansur Hadi , davant els houthis va ser el punt de partida de l’actual guerra. El 2014, la milícia xiïta va prendre la capital, Sanà, i àmplies zones del nord-oest, les més poblades. Per frenar el seu avenç va entrar en guerra una coalició militar sunnita liderada per l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units (EAU) en suport al Govern iemenita, reconegut com el poder legítim per l’ONU. La missió: recuperar el territori perdut, imposar un president afí i minvar les aliances de l’Iran a la regió.

«Presa fàcil», devien pensar Riad i els seus aliats, dotats amb armament nord-americà d’última generació. Mal càlcul. Els houthis, el nom dels quals deriva del fundador d’aquest moviment politicore­ligiós, l’assassinat Hussein Badreddin alHouthi, han demostrat tenir una gran capacitat militar i de resistènci­a. Ni els indiscrimi­nats atacs aeris saudites ni el bloqueig del port de Hodeida i l’aeroport de Sanà –en mans dels houthis i principals vies d’accés de subministr­aments– han aconseguit doblegar-los. Al contrari, la milícia xiïta ha atacat en diverses ocasions amb drons i míssils de creuer refineries en territori saudita i objectius dels Emirats, principals aliats dels separatist­es del sud. La coalició acusa l’Iran de subministr­ar armes als rebels, un extrem que Teheran nega.

L’ONU i aglunes organitzac­ions de drets humans han documentat centenars de presumptes crims de guerra comesos per totes les parts. El nombre de morts com a conseqüènc­ia directa i indirecta de la guerra (fam, malalties) balla segons les fonts, però s’estima en més de 380.000. L’ACNUR xifra en 4,5 milions els desplaçats interns, que formen part dels més de 18 milions les persones que necessiten ajuda humanitàri­a i protecció, d’una població de més de 33 milions. La ingent despesa en armament contrasta amb la reducció en els fons d’ajuda internacio­nal. En els últims cinc anys, l’OMS, per exemple, ha vist disminuït en un 45% el seu pressupost per al Iemen, malgrat el brot de còlera que afecta el país des del 2017.

Suport popular

El desgast i el fracàs militar han forçat l’Aràbia Saudita a buscar la manera d’escapar-se del vesper iemenita. Des de mitjans del 2022, després d’una breu treva, s’ha reduït la intensitat dels combats, i el desembre del 2023, aprofitant el restablime­nt de les relacions diplomàtiq­ues entre l’Aràbia Saudita i l’Iran, es va obrir un procés de negociació auspiciat per l’ONU que ha aconseguit flexibilit­zar el bloqueig als houthis, però que avui dia sembla descarrila­r per la crisi al mar Roig.

La intervenci­ó militar de Washington i Londres ha donat ales al Govern iemenita, en mans ara de l’anomenat Consell de Lideratge Presidenci­al (CLP), amb seu a Riad i del que formen part les fraccions enemigues dels rebels.

Els atacs al mar Roig són accions d’alt risc per als houthis, tot i que més que un salt al buit sembla un cop propagandí­stic. La població àrab i musulmana, sempre agermanada amb la causa palestina, es mostra molt crítica amb els seus dirigents perquè són incapaços de frenar la matança indiscrimi­nada de civils a Gaza. Els houthis, sempre subestimat­s, han guanyat suport popular dins i fora del seu país.

L’amuntegada Rafah es buida gradualmen­t. «Uns 300.000 palestins» han abandonat els barris de l’est de la ciutat gaziana de la frontera amb Egipte, segons ha informat l’Exèrcit israelià, després de l’ordre d’evacuació donada dilluns. Els seus militars també van ordenar ahir als desplaçats palestins instal·lats en altres zones més cèntriques de Rafah que tornin a desplaçar-se fins a la «zona humanitàri­a» d’Al-Masawi. Les crides al desallotja­ment han arribat al seu torn al nord de l’enclavamen­t palestí, on les tropes israeliane­s intenten sufocar el ressorgime­nt de Hamàs. En les últimes hores, almenys una trentena de palestins han mort al nord i el centre de la Franja, que se sumen a les 34.971 víctimes mortals.

«A tot arreu on miris, aquest matí a l’oest de Rafah, les famílies estan fent les maletes; els carrers són significat­ivament més buits», constata Louise Wateridge, portaveu a Gaza de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA). L’agència estima que ja han fugit unes 150.000 persones, no només a l’est del a ciutat, on s’ha ordenat l’evacuació, ja que les noves ordres afecten barris més cèntrics. Els que van fugir dels combats a principis d’aquesta setmana han aixecat nous campaments de tendes de campanya a les ciutats de Khan Yunis, que va quedar mig destruïda en una ofensiva israeliana anterior, i de Deir al-Balah, sobrecarre­gant la infraestru­ctura.

Mentrestan­t, al nord, Hamàs sembla haver renovat la seva presència després que les tropes israeliane­s es retiressin al considerar que els contingent­s de la milícia islamista havien sigut neutralitz­ats. «Hamàs intenta reconstrui­r les capacitats que té a la regió –va informar ahir el portaveu de l’Exèrcit, Avichay Adraee, a la xarxa social X– i, per tant, les Forces de Defensa d’Israel treballara­n amb gran força contra les organitzac­ions terroriste­s que hi ha a la zona on us trobeu».

 ?? Yahya Arhab / Efe ?? Rebels houthis i els seus simpatitza­nts protesten contra els Estats Units i Israel durant una manifestac­ió a Sanà.
Yahya Arhab / Efe Rebels houthis i els seus simpatitza­nts protesten contra els Estats Units i Israel durant una manifestac­ió a Sanà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain