El Periódico - Català

Reaparició d’Orlando Ortega

- EMILIO PÉREZ DE ROZAS

Dos anys i un dia després de la seva última carrera, l’atleta hispanocub­à va tornar a competir amb 13.89 segons en els 110 tanques del míting d’Eivissa. Va guanyar amb 13.29 Asier Martínez, a dues centèsimes de la mínima olímpica, en el seu debut a l’aire lliure. prohibit el 2027, així com el ride height, amb què es permet baixar la part davantera o posterior de la moto, modificant la seva altura, als passos per corba per aconseguir un agafament mecànic extra que permeti sortir del gir amb més velocitat. Algunes marques ja s’havien posicionat en contra d’aquests sistemes per la seva perillosit­at i la reducció de les capacitats d’actuació dels pilots.

«Aquesta prohibició augmentarà la seguretat dels pilots, sobretot als inicis de carrera, però farà encara més imprescind­ibles les habilitats de pilotatge», afirmen des de Dorna Sports. A les sortides s’han registrat incidents molt greus a causa de l’efecte de l’aerodinàmi­ca que podrien reduir-se a l’eliminar aquesta tecnologia i la majoria de marques estan totalment a favor d’aquest canvi. Eliminar per complet els

Els nous motors de 850 cc funcionara­n amb combustibl­es 100% sostenible­s

rebaixos posteriors i davanters implicarà menys cost i el pilot tornarà al centre de l’acció.

D’altra banda, per «anivellar encara més el terreny de joc», apunten des de MotoGP, les dades de GPS de cada moto estaran disponible­s per a tots els equips immediatam­ent després de la carrera. Per a tothom. A partir del 2027, tots els equips podran utilitzar les dades dels rivals per millorar els seus projectes i així reduir costos a través de l’estudi de les dades alienes.

Tot aquest conjunt de canvis podria facilitar l’entrada de nous fabricants. De moment, les mirades estan posades sobre la firma bavaresa BMW, que s’espera que passi a formar part del Mundial el 2027 després d’haver tornat al de Superbikes com a equip de fàbrica el 2019, i presentar-se a l’actual temporada com un dels aspirants al títol gràcies al fitxatge del turc Toprak Razgatliog­lu.

Expliquem tres històries de la primera carrera (a l’esprint, 13 voltes, ¡quines 13!) del GP de França, on desenes de milers d’aficionats, tots experts, ¡som a Le Mans, carai!, van disfrutar de valent, fins i tot, sent tan francesos, del triplet espanyol amb un contundent Jorge Martín (Ducati), un impression­ant Marc Márquez (Ducati) i un pillo Maverick Viñales (Aprilia).

Com que va ser el guanyador, com que és el líder, comencem per Martinator, que va estar colossal. Va ser el més veloç poleman vertiginós i, és clar, quan es va apagar el semàfor, va volar.

Cert, el va perseguir Marco Bezzecchi (Ducati), el fill de Valentino, però des de lluny, res que el madrileny no pogués controlar en 13 voltes. Doncs això, brillantís­sim Martín. Ja treu 28 punts al segon, l’italià Enea Bastianini, la Bèstia.

Capítol II. Un altre italià, tot un bicampió, Pecco Bagnaia, que com explicava en aquest diari l’immens Randy Mamola: «Ja sap que aquest any el títol ha pujat de preu». I és que Bagnaia se’n va adonar, en la volta de formació de la graella, que la seva Desmosedic­i no anava fina. Tan espatllada estava, que no van poder esbrinar, en hores, què li havia passat. Pecco sortia segon i, després de la primera volta, era 15è. I es va retirar. «Era molt perillós continuar corrent en aquestes condicions», va assenyalar campioníss­im.

I, ¡tatxiiiiii­n! Arriba el moment cabdal, capítol III: la sortida estratosfè­rica, única («en l’època nova de MotoGP, no recordo una cosa igual, sí, és cert»), fulminant, vertiginos­a, apoteòsica ¡fins i tot per a ell!, de Marc Márquez Alentà, ¡visca la mare que el va parir!, que del lloc 13è de la graella («he fallat estrepitos­ament en la quali del matí, no tinc perdó») va tancar la primera volta en ¡quarta posició! I va començar a treballar-se un espectacul­ar, merescut i prometedor podi, fins a acabar segon.

«No, impossible preparar una sortida així. Ni tan sols imaginarla», va explicar Márquez a EL PERIÓDICO, però sí que la va explicar, sí, malgrat no imaginar-sela. el «Primer de tot convicció, creure, concentrac­ió. Això, concentrac­ió. Si fas patinar bé l’embragatge, si reacciones en mil·lèsimes de segon, si t’aferres al manillar, si ets intens d’inici, apareixen els forats. Si surts malament i et passen alguns, oblida-te’n, ja no hi ha espais».

¿I després?, no és tan fàcil. «¿Després?, instint, determinac­ió. I, no ens enganyem, que apareguin els espais també és cosa de sort. No molta sort, però sort, sí». ¡Home!, alguna cosa més caldrà fer per arrencar el 13è i, en una volta, a només 4.185 metres, ser quart. «Doncs sí, no patir contratemp­s aliens a tu. Per exemple, que no et facin un entrepà com el que he estat a punt de patir jo, quan Pecco (Bagnaia) i Enea (la Bèstia Bastianini), sense voler, és clar, ¡és una sortida!, per poc m’aixafen».

«Sense ser ciència-ficció»

Passa tot això «sense ser ciènciafic­ció ja que, de vegades, la somies, la prepares i no surt res d’això». Ja som quarts. Per davant, Aleix Espargaró (Aprilia), que serà sancionat per haver-se avançat en la sortida. Vinga, tercers. I a partir d’aquí, apareix el ritme, la velocitat, unes dècimes per volta més ràpid que Bezz, que va segon sense poder atrapar Martinator, que fa la seva.

I quan Márquez intensific­a, ¡compte! Perquè, en aquest puny, hi ha vuit títols mundials. «Sí, crec que hagués atrapat Bezz, però ha caigut i ja no he hagut d’arriscar més del compte. He de confessar que, sota el casc, no les tenia totes amb mi. ‘Tranquil, Marc, pots passar-lo, però ser tercer, havent sortit el 13è, no està gens malament’. Ho pensava i just Marco ha caigut davant meu. Crec que ho hagués intentat. Frenava millor que ell, però... Això, millor no saber-ho». ¿Si haguessis sortit des de la primera fila, hauries guanyat, et veies capaç de coronar-te a Le Mans? «¿La veritat?» Com sempre, vostè sempre diu la veritat. «Doncs no, crec que aquest cap de setmana, Jorge (Martín) i Pecco (Bagnaia) estan un pas petit per davant».

Però ¡compte!, que diuen que avui potser plou i, llavors, tornen a repartir-se les cartes.

Jorge i Marc, la parella de moda de l’imperi Ducati, van tornar a brillar a Le Mans. Un va guanyar, l’altre va impression­ar amb la seva remuntada.

 ?? Alejandro Ceresuela ?? El català Marc Márquez (Ducati) va tornar a impression­ar, ahir, en la carrera a l’esprint del GP de França.
Alejandro Ceresuela El català Marc Márquez (Ducati) va tornar a impression­ar, ahir, en la carrera a l’esprint del GP de França.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain