El Periódico - Català

Els estilistes que revolucion­en la moda

- Laura Estirado

Zendaya és la icona de la generació Z i la reina indiscutib­le de les catifes vermelles. Allà on va triomfa. A la Gala Met de dimarts va tornar a destacar amb dos vestits espectacul­ars de John Galliano, un per a Maison Margiela i un de vintage que el gibraltare­ny va dissenyar el 1996 per a Givenchy. Però és que la lliçó d’estil que va oferir durant la promoció de Dune 2 tampoc va deixar indiferent ningú, amb peces tan originals com atrevides i algun model d’arxiu impecable, com el d’androide rescatat de la col·lecció de tardor del 1995 de Thierry Mugler.

Més enllà de la seva elegància, bellesa i de la seva habilitat per injectar a tots els seus looks grans dosis de dramatisme i teatralita­t (recordem aquelles Gales Met anteriors, quan es va vestir de Joana d’Arc o de la Ventafocs), l’actriu d’Euphoria té a la màniga un As amb majúscules. Des dels 16 anys (ara en té 27) treballa amb l’estilista més cotitzat en la indústria de la moda.

A Roach se’l coneix bastant, perquè li encanta acompanyar l’actriu en catifes vermelles i photocalls. Però no és habitual en la seva professió. Els estilistes que estan canviant la indústria (ells són els veritables creadors de tendències), treballen a l’ombra per a les celebritie­s, són els artífexs dels seus canvis d’imatge i de convertir-les en icones de moda: des dels looks aparentmen­t descuidats amb què baixen al carrer a comprar el pa, fins als conjunts més trencadors amb què triomfen a les gales. A nivell internacio­nal, aquests són els 5 més importants:

LAW ROACH.

És el cervell darrere dels moments més icònics de la moda dels últims anys. Fa màgia fusionant glamur amb la individual­itat de cada una de les seves clientes i muses: a més de Zendaya, Celine Dion, Anya

Taylor-Joy, Hunter Schafer o Bella Hadid. Roach, de 45 anys, sol utilitzar peces vintage en els seus looks. És tot un expert perquè en els seus inicis regentava una boutique vintage a Chicago, i era dels pocs afortunats que tenien accés a arxius històrics superexclu­sius de firmes com Balmain o Valentino. Després d’obrir botiga a Nova York, Kanye West es va convertir en el seu millor client, i la fama de l’estilista entre les celebritat­s es va disparar. Va ser elegit millor estilista del 2022 dels CFDA Awards. Més que estilista, Roach prefereix que es refereixin a ell com a «arquitecte d’imatge».

ERIN WALSH.

Coneguda pel seu estil sofisticat i eclèctic, les composicio­ns de Walsh, de 41 anys, brillen per la seva originalit­at i frescor. The Hollywood Reporter l’ha batejat com una de les estilistes més poderoses de Hollywood, i és l’artífex del canvi d’imatge de 180º de l’actriu Anne Hathaway (últimament més gamberra, moderna i realment impression­ant, i més de l’estil del seu personatge Andrea Sachs a El Diable es vesteix de Prada). A més d’ella, Walsh té entre les seves clientes Selena Gómez, Jessica Alba, Priyanka Chopra i la mateixa Sarah Jessica Parker. Li agrada descriure’s a si mateixa com una «narradora» i creu que molt del que fa per als seus clients famosos és «fer-los sentir i veure’s amb la millor versió de si mateixos», va dir a Financial Times.

HARRY LAMBERT.

Aquest britànic és el creador dels icònics looks d’estètica genderless del cantant Harry Style (aquell vestit floral de Gucci als American Music Awards del 2015 és obra seva), i d’insuflar una alenada d’aire fresc a tota la indústria, fent caure grans estigmes quant a masculinit­at. Lambert, de 36 anys, va començar de becari en una revista de moda molt famosa. Llavors, invertia els seus pocs diners en peces de luxe vintage de segona mà amb què

Els creadors d’imatge treballen a l’ombra per a les ‘celebritie­s’ i són els artífexs dels seus ‘looks’

creava conjunts trencadors. I així és com va entrar a treballar a Dior, Gucci o Palomo Spain.

Elegància i atemporali­tat destaquen en els seus looks sofisticat­s i distingits que tenen la virtut de magnificar la bellesa natural de les seves clientes, entre d’altres, les actrius Margot Robbie, Dakota Johnson, Rebecca Ferguson i Sienna Miller. L’exassisten­t de la totpoderos­a Anna Wintour, l’editora de Vogue i directora de la Gala Met, és una de les estilistes de la catifa vermella més buscades, i ha sigut nomenada tres vegades Estilista més poderosa per The Hollywood Reporter i Estilista de l’any per InStyle.

KATE YOUNG. MIMI CUTTRELL.

«Després de la universita­t, vaig fer pràctiques amb diferents estilistes de celebritie­s a Los Angeles. Vaig adquirir experiènci­a treballant per a tota mena de clients. Després de quatre anys de formació, estava preparada per treballar pel meu compte», ha explicat l’assessora, de 32 anys i amb una cartera de famoses excepciona­l, des de Gigi Hadid, Ariana Grande i Kaia Gerber fins a Úrsula Corberó.

 ?? Getty Images / AFP ??
Getty Images / AFP
 ?? ?? A dalt, Law Roach i l’actriu Zendaya assisteixe­n a la Gala Met, al Metropolit­an Museum de Nova York, el 6 de maig. A sota, d’esquerra a dreta, els estilistes Erin Walsh, Harry Lambert, Kate Young i Mimi Cuttrell
A dalt, Law Roach i l’actriu Zendaya assisteixe­n a la Gala Met, al Metropolit­an Museum de Nova York, el 6 de maig. A sota, d’esquerra a dreta, els estilistes Erin Walsh, Harry Lambert, Kate Young i Mimi Cuttrell
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain