El Periódico - Català

Garreta desperta del coma

-

El jugador català de l’Amorebieta, de 20 anys i cedit pel Betis, es troba a l’uci d’un hospital de Barcelona a causa d’un traumatism­e cranioence­fàlic, fruit d’una caiguda en l’àmbit domèstic. Segons Radio Sevilla, ha pogut reconèixer els seus familiars. d’euros va ser al voltant del 2% anual, cosa que deixava una mitjana de 124.000 euros per directiu. L’aval es va formalitza­r i es va presentar hores abans que expirés el termini reglamenta­ri, aquell mateix dia 17 de març abans de les 21.00 hores. És a dir, hi va haver un risc latent que es repetissin les eleccions a la presidènci­a.

De fet, alguns juristes dubten sobre la legalitat d’aquesta presa de possessió, ja que més de la meitat dels diners que es van aportar com a aval van arribar a través de persones que no van formar part de la candidatur­a ni eren membres de la junta. Per exemple, Jaume Roures, a través de la seva empresa Orpheus Media SL, va garantir 30 milions d’euros al Banc Sabadell amb una pòlissa i l’empresari José Elías en va avalar 40 milions més. Segons aquestes mateixes opinions, les eleccions s’haurien pogut repetir si les hagués impugnat algun dels dos contrincan­ts electorals de Laporta en els comicis del 2021, Víctor Font i Toni Freixa.

És vox populi en el si del FC Barcelona que la gestió d’aquest compte i del pagament dels interessos de l’aval ha generat moltíssim malestar i controvèrs­ia entre els directius. De fet, ha sigut un dels poquíssims temes que han provocat serioses discrepànc­ies en les juntes directives, sobretot perquè, al final, hi ha hagut greuges econòmics molt grans. Hi ha directius que han hagut de pagar molts diners entre el cost de la campanya electoral i els interessos dels avals, i altres que han aportat molt poc o gairebé res.

Enuig per la tardança

El primer a mostrar el seu enuig per la tardança a abonar aquests diners va ser el mateix president Joan Laporta, cansat d’anar darrere d’alguns dels seus companys de junta directiva perquè fessin front al pagament de les despeses. Laporta va designar el directiu Ferran Olivé, tresorer de l’entitat i de facto CEO de l’entitat des de la sortida de Ferran Reverter, el 8 de febrer del 2022, perquè gestionés aquest compte corrent del Banc Sabadell i es coordinés amb els seus companys de junta perquè complissin les seves obligacion­s. Al final, la quantitat a pagar l’entitat bancària ascendia a gairebé dos milions i mig d’euros. En teoria, només en teoria, aquests diners havien de dividir-se entre 20 directius, és a dir, uns 124.000 euros per directiu. És evident que si alguns d’ells no han aportat aquesta quantitat, d’algun lloc ha hagut de sortir.

Canvi en la llei de l’esport

En l’actualitat, i malgrat haver desaparegu­t l’obligació d’avalar després de la modificaci­ó de la llei de l’esport del 10 de gener del 2023 (queda subjecte al que decideixin els socis dels clubs que no són societat anònima esportiva), l’Agència Tributària ha iniciat un procés d’investigac­ió d’aquest aval. Entre altres qüestions, Hisenda vol saber la identitat de totes les persones que van avalar i l’import que van aportar. L’empresari José Elías, que va ser qui més va avalar, ja ha acudit a Hisenda a donar el seu testimoni.

En el moment de realitzar ISL Futbol LLC aquesta transferèn­cia de 350.000 euros, l’esmentada empresa nord-americana era llicenciat­ària del FC Barcelona. ISL, així com ISL Agency, treballen amb el club blaugrana des del 2015, ja sota la presidènci­a de Josep Maria Bartomeu. Aquell any, ISL va obrir les primeres escoles i campus del FC Barcelona als EUA, concretame­nt a Raleigh, Charlotte, Richmond Cincinnati i Louisville.

ISL admet que va ser un préstec i el desvincula de la gira del Barça l’estiu del 2022 El pagament de l’aval investigat per l’Agència Tributària ha creat malestar en els directius

Des d’aleshores, i també amb l’arribada a la presidènci­a de Joan Laporta, el seu negoci no ha deixat de créixer. ISL compta actualment amb escoles a Charlotte, Austin, Northern Virginia, San Diego, Chicago, Columbus, als EUA, i la de San José a Costa Rica. A més, cada estiu organitza l’anomenat soccer camp a nombroses ciutats del país nord-americà. L’últim estiu del 2023, es van celebrar a 35 emplaçamen­ts diferents.

La gira estiuenca

Només sis mesos després d’aquest ingrés de 350.000 euros, el maig del 2022, el FC Barcelona va anunciar de manera oficial que ISL LLC seria l’empresa encarregad­a d’organitzar dos partits amistosos del primer equip blaugrana als Estats Units aquell estiu. ISL va ser responsabl­e d’una part de la gira blaugrana, concretame­nt de dos enfrontame­nts; el primer, el 19 de juliol contra l’Inter Miami al DRV PNK Stadium i el segon, el 30 d’aquell mateix mes, contra el New York Red Bulls al seu estadi. Aquell estiu el Barça va disputar dos partits més als Estats Units, enfrontant-se al Reial Madrid a Las Vegas el dia 24 i a la Juventus a Dallas el dia 27, si bé aquests dos amistosos els va organitzar una altra empresa nord-americana. La gira, els quatre partits, va resultar un gran èxit de públic.

Al capdavant d’ISL LLC i ISL Agency hi ha dos joves empresaris catalans, Àlex Isern (cofundador i CEO) i Marc Segarra (managing partner), que van començar des de zero als Estats Units el 2015 amb les escoles del FC Barcelona i avui gestionen una pròspera empresa. No només dirigeixen escoles de futbol, també organitzen campus, gires i partits amistosos, han obert una oficina de representa­ció de jugadors i són especialis­tes en patrocinis. A més, són presents a Barcelona amb una oficina ubicada al passeig de Gràcia.

EL PERIÓDICO ha pogut contactar amb els representa­nts d’ISL i admeten que aquests 350.000 euros van ser «un préstec», al mateix temps que volen recalcar que l’organitzac­ió d’aquests dos partits amistosos no va ser cap contrapres­tació i sí el resultat del seu ardu treball de tots aquests anys als Estats Units i de l’ampli coneixemen­t del mercat d’aquest país, per això desvincule­n una cosa de l’altra.

A aquest diari li consta també que el FC Barcelona, més ben dit els directius de l’entitat blaugrana, no han tornat encara aquests 350.000 euros a l’empresa ISL en tot el temps que fa que el compte corrent és obert, una mica més de tres anys, una cosa que sí que ha fet, per exemple, amb el germà de Joan Laporta.

 ?? ?? Pagament fet per ISL al compte de directius del Barça a través de Bank of America.
Pagament fet per ISL al compte de directius del Barça a través de Bank of America.
 ?? ?? Jordi Alba, Marc Segarra, Àlex Isern i Sergi Roberto, a la gira del 2022.
Jordi Alba, Marc Segarra, Àlex Isern i Sergi Roberto, a la gira del 2022.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain