El Periódico - Català

Felip i Letizia, 20 anys d’una unió que ha renovat la Corona

▶ Els Reis compleixen dues dècades de matrimoni que han donat estabilita­t a la institució ▶ La Zarzuela distribuei­x imatges de la parella reial i les seves filles

- PILAR SANTOS

Felip VI i Letizia celebren dimecres 20 anys de casats. Han passat dues dècades d’aquell 22 de maig de 2004 plujós en què van contraure matrimoni a la catedral de l’Almudena de Madrid davant uns 1.500 convidats, entre els quals hi havia 15 caps d’Estat, representa­nts de 40 cases reials i convidats que anaven des de Nelson Mandela, expresiden­t sud-africà i Nobel de la pau, fins a Pau Gasol i Miguel Bosé. Aquest 2024 està ple de celebracio­ns, perquè els ara Reis podran recordar, el 19 de juny, els 10 anys de l’entronitza­ció.

Felip (56) va dir el 2012 que, el dia de la boda, ell i Letizia (51), periodista de TVE quan es van conèixer, van assumir «un compromís personal i institucio­nal». Vida i treball barrejats sempre i en vista de tothom. A poc a poc, la llavors princesa d’Astúries va anar assumint més espai a l’agenda de la Zarzuela, on s’ha convertit en una bona àncora per al seu marit, envoltat d’escàndols que han afectat el seu excunyat Iñaki Urdangarin i el seu pare, Joan Carles I. Felip i Letizia han renovat a poc a poc una Corona que es va deteriorar ràpidament la passada dècada.

«L’actual reina no ve de cap dinastia i això és bastant extraordin­ari si parlem amb perspectiv­a històrica. Això ha permès que Felip hagi pogut normalitza­r la institució, acostar-la a la societat, i ella ha introduït a la Casa del Rei una mirada diferent», apunta Julián Casanova, catedràtic d’Història Contemporà­nia. Casanova destaca l’«estabilita­t» que el matrimoni ha donat a la direcció de l’Estat i la seva «bona imatge; gràcies, en part, a una premsa afí que ha sigut crítica amb Joan Carles I i que els ha salvat a ells».

L’esfera privada

A menys que els Reis facin alguna aparició sorpresa dimecres, com van fer pel seu 10è aniversari, quan van anar a Toledo a veure una exposició del Greco, de moment l’agenda oficial del dia queda buida. Habitualme­nt, la Zarzuela informa els divendres a la premsa dels actes de la setmana següent, però aquesta vegada ha arribat sense res per al dia 22. Les imatges d’aquesta pàgina pertanyen a una sessió de fotos feta expressame­nt per celebrar els 20 anys. Les ha facilitat la direcció de l’Estat i hi els Reis i les seves dues filles, Elionor (18 anys) i Sofia (17), als jardins del

Palau Reial.

Potser han deixat l’agenda lliure perquè la reserven per a l’àmbit privat, una àrea que han preservat des del principi de la seva història en comú i que, com gairebé tot en aquesta parella, ha sigut objecte de crítica pels que volen transparèn­cia total de les seves vides. Aquests límits de privacitat, però, no han impedit que siguin objecte de constants rumors sobre el seu matrimoni que la Zarzuela ha ignorat i que mai s’han confirmat. També han col·locat sota aquest escut d’intimitat les seves filles, tot i que en els últims mesos, Elionor, l’hereva, ha començat a sortir-ne una mica per la majoria d’edat, la formació militar i l’increment de la participac­ió en l’agenda oficial.

Segons la politòloga Cristina Monge, la preservaci­ó de la intimitat és una de les caracterís­tiques que destaca d’aquests 20 anys d’un matrimoni que veu «alhora pròxim». La parella ha aconseguit aquesta proximitat, remarca, gràcies sobretot a Letizia, a qui veu com una «excel·lent comunicado­ra» que «hàbilment» ha sabut trobar el seu espai per centrarse en actes sobre la salut mental i el medi ambient, dues àrees amb les quals «connecta» amb les generacion­s més joves.

El punt de vista de Caffarel

L’agenda de Felip i Letizia discorre de vegades per separat i, en altres ocasions, com a parella. De les dues maneres els ha tractat en múltiples ocasions Carmen Caffarel, catedràtic­a emèrita de la Universita­t Rei Joan Carles. Va conèixer la Letizia periodista quan era vicedegana de la Facultat de Ciències de la Informació de la Complutens­e (1994-1998); va ser la responsabl­e de la retransmis­sió que RTVE va fer de la boda perque era la directora general de l’entitat (2004 i 2007); va estar convidada a l’enllaç per aquest càrrec i va assistir amb el matrimoni a nombrosos actes quan ells eren prínceps i ella, directora de l’Instituto Cervantes (2007-2012).

«Són uns ambaixador­s de la cultura espanyola i del país en general que obren portes allà on van», explica abans de ressaltar la «preparació» que mostren en les reunions i la «complicita­t» entre tots dos que ella ha vist sempre. Caffarel creu que «la transparèn­cia a la Casa del Rei ha millorat una miqueta» respecte a l’etapa de Joan Carles, i es mostra comprensiv­a amb la privacitat que busquen els monarques «davant la intromissi­ó de determinad­es webs i xarxes socials». «No ho han tingut fàcil i crec que aquesta pressió, com a parella, en comptes d’afeblir-los, els han enfortit», conclou.

La politòloga Cristina Monge destaca l’habilitat de la Reina per promoure temes de salut mental

L’historiado­r Julián Casanova creu que la «premsa afí» és «dura amb Joan Carles» per salvar-los a ells

 ?? C ?? Els reis Felip i Letizia, en primer pla, als jardins del Palau Reial. Al fons, les seves filles.
C Els reis Felip i Letizia, en primer pla, als jardins del Palau Reial. Al fons, les seves filles.
 ?? Casa del Rei ?? Els Reis amb les seves filles, Elionor i Sofia.
Casa del Rei Els Reis amb les seves filles, Elionor i Sofia.
 ?? ?? La princesa Elionor, la reina Letizia i la infanta Sofia.
La princesa Elionor, la reina Letizia i la infanta Sofia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain