El Periódico - Català

Pactar per governar

És el moment d’acordar i aplicar polítiques públiques que es focalitzin en el bé comú, i no en una visió ideologitz­ada que adulteri l’interès general

- Joan Roca Sagarra Joan Roca Sagarra és advocat

Cada any l’Edelman Trust publica un baròmetre sobre el nivell de confiança dels ciutadans en la competènci­a de les institucio­ns de diversa índole per resoldre els problemes relatius a la sostenibil­itat, els drets humans, la sequera o el nivell de qualitat democràtic­a. L’enquesta mesura la capacitat tècnica i l’actuació pel que fa a ètica o transparèn­cia (se’n poden llegir les conclusion­s a l’Edelman Trust Barometer, a www.edelman.com).

La conclusió quan es fa referència a Espanya és preocupant: el desequilib­ri entre institucio­ns és patent i les empreses són les úniques percebudes tant competents com ètiques. La percepció de la ciutadania és que, a l’hora de llançar i promoure polítiques públiques, les empreses estan més preparades i són més competents, alhora que actuen de manera més ètica i honesta. De fet, la qualificac­ió que es fa de la capacitat tècnica i competènci­a dels governs i administra­cions no només està molt per sota d’empreses i ONG, sinó que obté una nota per sota de 2 sobre 10.

I no sorprèn que així es percebi quan acabem de celebrar unes eleccions perquè el Parlament ha estat incapaç de pactar uns pressupost­os generals amb l’excusa que el projecte del Hard Rock només beneficiav­a uns quants: el discurs antiempres­a ha comportat que no fossin aprovats els pressupost­s que contenien partides per fer front a la sequera, per lluitar contra el fracàs de Pisa o per promoure habitatge públic davant la crisi de la vivenda. Una demostraci­ó més que, davant dels grans reptes, compta més la posició minoritàri­a contra un projecte empresaria­l que les necessitat­s dels més vulnerable­s. Davant la necessitat de promoure polítiques públiques, el Govern i els grups parlamenta­ris no van tenir la competènci­a ni la capacitat d’arribar a un acord sobre els pressupost­os que les fessin possibles.

És moment de constituir govern, segons els resultats d’unes eleccions en què la gent de Catalunya, un cop més, va mostrar criteri i sentit comú. Els missatges són clars, i sembla que un és per sobre de tots: La gent vol un govern que governi. La gent vol un govern que es mostri competent i capacitat per guanyar estabilita­t i oferir al seu país les polítiques públiques que promoguin el bé comú.

I el bé comú, davant un problema de sequera, és decidir sobre si les piscines es poden omplir o no. I aquesta decisió no pot veure’s corregida pel mer fet que hagi plogut dos dies i mig. És poc seriós. I molt menys que el veritable cavall de batalla de la norma acabi sent l’ús de les piscines, en una decisió de col•lectivitza­ció dels béns privats, en lloc de focalitzar la problemàti­ca en l’aigua en si mateixa. Es poden omplir o no es poden omplir, aquesta hauria de ser la problemàti­ca davant la sequera.

És el moment de pactar per governar, i no per ser al Govern. Pactar per acordar i aplicar polítiques públiques que es focalitzin en el bé comú, i no en una visió ideologitz­ada que adulteri l’interès general. No podem acceptar més retard en els acords per fer govern

Leonard Beard

Segons el baròmetre Edelman Trust, la percepció de la ciutadania és que les empreses són més competents que els governs també davant reptes col·lectius

o aprovar uns pressupost­os, perquè tant en l’àmbit geopolític com en el local la polaritzac­ió pot acabar castigant aquelles regions que no sàpiguen superar les diferèncie­s per promoure les polítiques comunes de sostenibil­itat, davant la sequera i el canvi climàtic, que ens permetin lluitar conjuntame­nt perquè la solució al problema de l’habitatge no es carregui únicament a la promoció privada (per acabar limitant els lloguers) o que es facin grans proclames per a una millor educació sense dotar-la de més pressupost. Ara, toca fer país i cal deixar-se de fer grans debats ideològics si amb aquests no es pot arribar a acords pragmàtics i concrets.

Catalunya ha perdut uns mesos per manca d’acord en els pressupost­os. Catalunya no mereix més retards ni aquesta incapacita­t de trobar vies d’entesa. Fem que el baròmetre de l’Edelman Trust s’equivoqui i que, des dels governs i les administra­cions, es llancin les polítiques per guanyar-hi tots.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain