El Periódico - Català

El pla de seguretat prioritza reduir la reincidènc­ia i les ocupacions

L’Ajuntament de BCN vol preparar la ciutat per als «reptes que l’amenaça terrorista planteja». Hi haurà restriccio­ns de mobilitat a la Barcelonet­a i la Vila Olímpica durant la Copa Amèrica.

- GERMÁN GONZÁLEZ

A partir de 280 accions, el nou pla local de seguretat de Barcelona 2024-2027 preveu incrementa­r els nivells de convivènci­a i prevenció de la ciutat. Aquest és l’objectiu marcat per l’Ajuntament de Barcelona en aquest document, presentat ahir en la reunió extraordin­ària de la Junta Local de Seguretat de Barcelona i que l’equip de govern portarà al ple municipal al juny.

La Junta va estar presidida per l’alcalde Jaume Collboni i hi van participar el conseller d’Interior en funcions, Joan Ignasi Elena; el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto; el tinent d’alcaldia Albert Batlle, i el cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, entre altres autoritats i comandamen­ts.

Es constata un increment de recursos en la Guàrdia Urbana per fer front a la multireinc­idència, com va assegurar l’intendent major Pedro Velázquez. També hi haurà aquest estiu restriccio­ns de mobilitat a la Barcelonet­a i la Vila Olímpica, tant a residents com visitants, per la celebració de la Copa Amèrica.

El document s’adapta a les noves realitats socials de la ciutat i es fonamenta a garantir la seguretat a l’espai públic. A més, es pretén rebaixar l’índex de victimitza­ció i millorar la percepció de seguretat per part de la ciutadania, així com anticipar-se als conflictes. Per això, el pla aborda elements objectius i subjectius que han d’incidir en les sensacions de la població, ja que a Barcelona la insegureta­t és el problema més gran per als seus habitants segons els últims baròmetres municipals. També es remarca que es millora l’estratègia de prevenció i ràpida resposta a les emergèncie­s.

28 objectius estratègic­s

Des del punt de vista operatiu, el pla s’ha dissenyat per seguir objectius estratègic­s en prevenció i seguretat juntament amb línies d’intervenci­ó concretes i accions específiqu­es en àmbits com la proximitat amb les persones i el territori, en els quals la Guàrdia Urbana té un paper clau per aquesta proximitat; la igualtat i la coordinaci­ó institucio­nal entre administra­cions amb més implicació del Servei de Protecció, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament al carrer per fer tasques preventive­s i divulgativ­es.

A més, es pretén fomentar la participac­ió ciutadana, l’eficiència de les anàlisis sobre la situació a partir dels recursos propis, la cohesió social per abordar de manera integral fenòmens que generen insegureta­t amb respostes policials i preventive­s i la transversa­litat de gènere per acabar amb la violència masclista i discrimina­ció de col·lectius com l’LGTBIQ+. També es vol regular l’ús intensiu de l’espai públic, especialme­nt en l’oci nocturn.

Es fixen 28 objectius estratègic­s en polítiques de seguretat, prevenció i convivènci­a a Barcelona a partir de 280 accions concretes. D’aquesta manera, es pretén garantir el nivell de seguretat per a la ciutadania, disminuir la multireinc­idència delictiva en delictes de furt i robatori, reduir les activitats delictives i conflictes socials derivats del mercat de la droga, reduir les ocupacions i rebaixar els problemes de convivènci­a que generen, fer baixar la sinistrali­tat viària més greu i el seu impacte en les víctimes, posar la víctima de violència masclista i domèstica en el centre de l’atenció policial o prevenir i detectar situacions de violència masclista des de la proximitat territoria­l, amb especial èmfasi en els incidents sense denúncia.

A més, el pla estableix una millor atenció a les víctimes així com la resposta davant delictes i infraccion­s administra­tives causades per raó d’odi i discrimina­ció i d’altres incidents vinculats, reforçar la seguretat de les persones grans, millorar la convivènci­a i el civisme als espais públics, desenvolup­ar el model de convivènci­a a la ciutat de nit, fomentar les mesures alternativ­es en la sanció administra­tiva i potenciar les intervenci­ons educatives i de mediació en les comunitats de veïns amb problemàti­ques greus a fi de reduir el conflicte.

 ?? Manu Mitru ?? Dispositiu policial per desallotja­r La Tancada, a l’antiga escola Massana, dijous passat.
Manu Mitru Dispositiu policial per desallotja­r La Tancada, a l’antiga escola Massana, dijous passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain