El Periódico - Català

Ione Belarra

- SECRETÀRIA GENERAL DE PODEM I DIPUTADA D’AQUEST PARTIT AL CONGRÉS

Amb Irene Montero de poli dolenta, semblava la bona. És la més radical. Ione Belarra, la dona més atenta a les ofertes de Mercadona d’Espanya, és partidària de jutjar la gent pel que té. Ara vol (a més que l’entrevisti­n) que els presentado­rs i periodiste­s més importants o notoris d’Espanya, com Ferreras i Ana Rosa, publiquin el seu patrimoni perquè així sapiguem, segons ella, a quins interessos obeeixen.

A mi, la veritat, de les coses que més m’agraden d’Ana Rosa és apagar la tele. De Ferreras ja sé que va ser cap de premsa del Madrid i que li agrada dinar amb Inda, cosa que no el fa ni millor ni pitjor als meus ulls. Hauria de pensar una estona en ell per saber què en penso. Quan el veig m’entreté i els seus contertuli­ans són prou variats perquè pugui prolongar una estoneta, no gaire, l’impuls d’obrir un llibre.

Crec que Belarra vol incloure en tot això també Pablo Motos, Espanya està dividida, també, entre motistes i detractors de l’amic de Juan del Val. Totes aquestes opinions que emeto poden ser la contrària si el dia ve d’una altra manera. No acabarà amb ells, Ione Belarra. Sí que potser ho farà l’audiència.

És gairebé una llei física amb enunciat lògic: tot governant que proposa una mesura, llei o norma que està relacionad­a amb els mitjans de comunicaci­ó està en realitat tendint perillosam­ent cap a la censura. Ara Podem pressiona Sánchez per establir una norma amb què assenyalar directors i presentado­rs de mitjans. Diuen que això contribuir­à a combatre les notícies falses.

És una notícia falsa que a Ione Belarra la preocupi la desinforma­ció. Més aviat el que vol és apaivagar crítiques i fer callar boques, per molt, que, certament, l’emissió de fastigosa porqueria per part de libels digitals emparats majoritàri­ament per la Comunitat de Madrid sigui d’enormes proporcion­s. Aquests mitjans irradien pol·lució periodísti­ca, i crispació, a la resta d’Espanya. Com si a les províncies no en tinguessin prou amb les emissions del seu propi mal periodisme que han de respirar també el que ve del formiguer de l’M-30, on sembla –ho desmenteix­o des d’ara mateix– que ja només hi ha pamflets, apartament­s turístics, canyes, passejants de la Gran Vía i un sindicat clandestí d’ex que no volen trobar-se amb ningú.

Podem aprofita el cabreig de Sánchez amb el periodisme, amb un cert periodisme, també amb el que legítimame­nt investiga i li fa pujar els colors,

Ens ha sortit una mica redactora en cap o guardiana de la veritat. De la seva veritat. El seu propòsit es vehicula amb una proposició no de llei per «democratit­zar els mitjans» (ara és quan cal posar-se a tremolar). I establir que elèctrique­s, bancs i fons d’inversió no puguin tenir més del 10% d’un mitjà de comunicaci­ó. La llei tindria, a més, un «règim sancionado­r» per reparar el «perjudici causat» per la difusió de notícies falses.

Suposem que s’ofereix per dirigir el Ministeri de la Veritat i establir què és mentida i què no, de què es pot informar i què és notícia falsa i què no. Es convertiri­a en una bulòcrata. Van camí de legió els teòrics de la informació i el periodisme. Cosa que, més que notícia, és una preocupaci­ó.

 ?? Gustavo Valiente / Europa Press ??
Gustavo Valiente / Europa Press
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain