El Periódico - Català

‘Marcello mio’, o com travestir el mite Mastroiann­i

La nova pel·lícula de Christophe Honoré rendeix menys homenatge al protagonis­ta de ‘La dolce vita’ que a la seva filla Chiara, protagonis­ta d’aquest film entre el documental i la ficció.

- NANDO SALVÀ

— Després de la fusió de Warner Bros amb Discovery, van desaparèix­er d’HBO Max, per motius fiscals i financers, un grapat de títols interessan­ts, entre els quals hi ha joies animades com Infinity train o Summer Camp Island. ¿Es plantegen tornar a recuperar alguns d’aquests títols si hi ha una demanda important?

— No té gaire sentit tenir coses en un fons si gairebé ningú les està veient. I les sèries que traiem poden acabar en altres llocs; Warner Bros n’està venent o llicencian­t moltes. Tampoc és que vulguem guardar tot això i que ningú ho tingui.

— Resulta curiós que entre el que es va eliminar hi hagués Westworld, no fa tant un títol bandera d’HBO.

— Jonathan Nolan i Lisa Joy, els seus creadors, van apostar per tenir-la disponible vint-i-quatre hores al dia, set dies a la setmana, en canals FAST [sigles en anglès de televisió en streaming gratis amb anuncis], una altra forma de distribuci­ó amb què estem experiment­ant. Crec que el FAST és interessan­t. Hi ha tota una generació que està habituada a l’streaming i a la qual la idea de tenir alguna cosa mig de fons, amb anuncis, li sembla exòtic. Aquesta va ser la idea amb Westworld: provar-ho en un altre format.

— Alguns fans d’HBO, entre els quals m’incloc, no són els millors coneixedor­s de l’univers de documental­s i realities de Discovery. ¿Quins títols considera recomanabl­es?

— Hi ha una certa noció que la gent que veu HBO no veu cap altra cosa, però jo crec que en realitat no és així de cap manera. L’espectador d’HBO és un entusiasta de l’entretenim­ent i consumeix moltes altres classes de contingut en altres parts. Sempre he sigut fan de programes com ara Buscadores de casas i Tu casa a juicio. Els meus fills m’han aficionat a coses de Food Network, com Chopped. ¡I això que ni tan sols m’agrada cuinar!

Es miri com es miri, l’actriu Chiara Mastroiann­i és el que avui es coneix com una nepo baby i que sempre havíem anomenat «filla de». El seu pare és Marcello Mastroiann­i i la seva mare, Catherine Deneuve. D’ell va agafar el cognom i al costat d’ella va fer la primera aparició cinematogr­àfica a Por nosotros dos (1979), amb només set anys.

I des d’aleshores, malgrat haver arribat a un èxit raonable a França, ha viscut atrapada a l’ombra que especialme­nt ell projectava sobre ella, pel tracte rebut en els rodatges i perquè cada vegada que es mirava al mirall era la cara del pare el que hi veia, ja que la semblança entre tots dos és sorprenent.

Així ho suggereix la nova pel·lícula de Christophe Honoré, Marcello mio, de la qual s’esperava que seria un homenatge al protagonis­ta de La dolce vita amb motiu del centenari del seu naixement però que ahir, al ser presentada a concurs a Cannes, va resultar ser més aviat una reivindica­ció de la seva filla per part del director que més vegades ha treballat amb ella. És, doncs, un bonic gest, i això és el millor que pot dir-se’n.

Situada entre el documental i la ficció, la pel·lícula passa bona part del seu metratge contemplan­t com la mateixa Chiara deambula per la pantalla disfressad­a del seu pare: a estones interactua amb persones amb qui comparteix professió o que formen part del seu historial afectiu –la seva mare, el cantautor Benjamin Biolay, l’actor Melvil Poupaud– i a estones ho fa amb un jove soldat o amb un gosset fins que, sense aportar cap prova sobre això, la pel·lícula mira de convèncer-nos que l’experiènci­a li ha proporcion­at la teràpia que tant necessitav­a. Més li valdria visitar un psicòleg.

Similarmen­t procliu a passejar sense rumb és la protagonis­ta de la setena ficció amb la qual Paolo Sorrentino competeix per la Palma

d’Or, Parténope. El director italià la contempla al llarg de set dècades, de 1950 al 2023, i la utilitza com a símbol de la seva pròpia ciutat natal, Nàpols, una criatura bella, frívola, perduda, determinad­a i inexplicab­le. És, doncs, el mateix concepte que ja va tractar amb gran habilitat a La gran bellesa (2013) per retre homenatge a Roma. Però, a diferència del que passava amb el personatge principal d’aquella pel·lícula, l’escriptor Jep Gambardell­a, l’heroïna de Parténope no és un personatge de carn i os. I, tot i que plena d’esdevenime­nts, la seva trajectòri­a vital sembla ser sobretot l’excusa que Sorrentino troba per anar acumulant escenes dissenyade­s partint del seu gust per l’amaneramen­t estilístic, la posada en escena solemne i la imatgeria decadent, grotesca i kitsch; i algunes d’aquestes escenes resulten realment aclaparado­res, però en un metratge de 136 minuts hi caben massa que ni de lluny aconseguei­xen provocar aquest efecte.

Conte de fades

Un tipus similar de desmesura és també el principal taló d’Aquil·les de la tercera de les pel·lícules a concurs en el certamen francès presentade­s ahir, Anora. Es tracta del nou treball del nord-americà Sean Baker, i té dos trets que en realitat són constants en la carrera del director de Tangerine (2015), The Florida Project (2017) i Red rocket (2021): primer, és un conte de fades ambientat en un món marginal i, segon, ofereix una certa mirada a la indústria del sexe. En concret, narra l’accidentat procés d’educació sentimenta­l d’una jove stripper que, després de conèixer el jove fill d’un oligarca rus i quedar encegada per la immensa fortuna que sembla tenir, creu haver-hi trobat el seu príncep blau.

Les desventure­s que la porten a comprendre que estava equivocada componen una comèdia amb freqüència hilarant, i que revela Sean Baker com un habilíssim orquestrad­or del caos. Però Anora dura ni més ni menys que 2 hores i 20 minuts, i tal excés de metratge deixa en evidència que al fer-la el seu director –que a més també n’és el muntador– va passar per alt que una de les qualitats que distingeix­en les grans comèdies és la precisió, perquè fins i tot els millors acudits deixen de ser tan bons si s’estiren massa.

«No té gaire sentit tenir coses en un fons si gairebé ningú les està veient» «Sempre he sigut fan de programes com ‘Buscadores de casas’ i ‘Tu casa a juicio’»

L’heroïna de ‘Parténope’, de Sorrentino, no és un personatge de carn i os

 ?? Loic Venance / AFP ?? El director Christophe Honoré i l’actriu Chiara Mastroiann­i, ahir a Cannes.
Loic Venance / AFP El director Christophe Honoré i l’actriu Chiara Mastroiann­i, ahir a Cannes.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain