El Periódico - Català

La guerra de l’streaming muta

Els esdevenime­nts en viu, sobretot esportius, són el següent horitzó en un moment en què moltes plataforme­s estrenyen llaços per créixer o continuar buscant la rendibilit­at.

- JUAN MANUEL FREIRE

El 3 de juliol del 2023, una cosa estranya va passar a Netflix: sortia al seu catàleg Insecure, sèrie emblemàtic­a dels últims anys d’HBO, i amb l’icònic logo de la cadena de culte ben a la vista. Després arribarien també Hermanos de sangre, A dos metros bajo terra o Sexe a Nova York, sèries que represente­n l’ADN més pur d’HBO. «¿Adeu, guerres de l’streaming?», es van preguntar alguns. Potser és massa dir, però en aquesta època de reordenaci­ó de la indústria, de retallada de costos i reducció de continguts, antics rivals han decidit ser pràctics i compartir material o estratègie­s.

«Durant anys, les companyies de televisió i les plataforme­s havien estat mirant de fer-se jardins emmurallat­s», comenta a aquest diari Scott Bryan, crític de televisió que presenta el pòdcast Must watch a BBC Ràdio. «Creien que alguna cosa així seria sostenible a llarg termini, però al final ha quedat clar que han de treballar juntes per aconseguir que funcioni. Per això estem veient més col·laboració».

Que HBO llicenciï sèries a Netflix és significat­iu, però tampoc és la primera vegada que veiem títols seus fora del seu ecosistema natural. Més rellevant sembla una altra classe d’aliança: la que veurà dos gegants de l’entretenim­ent, Disney i Warner Bros. Discovery, ofereix als Estats Units un paquet conjunt amb Disney+, Hulu (les dues plataforme­s de la Casa del Ratón) i Max, a priori amb un preu que suposaria un estalvi en les subscripci­ons. Així explica la decisió a aquest diari Alessandro Araimo, vicepresid­ent executiu i director general de Max per a Iberia i Itàlia: «Oferir el nostre contingut conjuntame­nt amb el d’una altra gran companyia d’entretenim­ent com Disney, i així donar als clients més opcions i un preu avantatjós a l’hora de consumir el nostre contingut, és un pas endavant lògic, creatiu i estratègic. Des d’un punt de vista empresaria­l, aquest paquet ajudarà a incrementa­r els subscripto­rs i a enfortir la retenció, que com ha de saber són dues prioritats per a nosaltres».

Segons l’expert en la indústria audiovisua­l Matthew Belloni, ex editor de The Hollywood Reporter autor de la famosa newsletter What I’m hearing i presentado­r del pòdcast The Town aquesta serà la primera de «moltes, moltes versions d’aquests paquets». Fa una precisió: «Jo no els definiria exactament com paquets a l’estil dels que veiem a la televisió per cable, sinó com relacions de màrqueting.

Amb els paquets de cable has d’emportar-te coses que no vols per tenir el que vols. En aquest cas, en teoria, t’emportes només coses que realment vols amb un descompte grupal».

Per la seva banda, Comcast, el conglomera­t mediàtic que controla NBCUnivers­al, oferirà des de la setmana vinent la seva plataforma Peacock en un paquet amb Netflix (estàndard amb anuncis) i Apple TV+. Es dirà StreamSave­r i costarà 15 dòlars al mes, cosa que suposa un estalvi del 30% en el preu de les subscripci­ons, tot i que per beneficiar-te’n hauràs de tenir un contracte de televisió o internet amb Xfinity, filial de Comcast. Netflix no ha respost a les consultes d’aquest diari sobre els seus plans en aquest sentit. Apple TV+ ha declinat fer comentaris al respecte.

A Espanya, el més semblant a StreamSave­r seria la versió més completa de Ficció Total de Movistar, que integra els catàlegs de cine i sèries de Movistar Plus+, Netflix, Disney+, Max (fins fa poc només integrada a Vodafone) i SkyShowtim­e (en exclusiva) i que implica lleugers estalvis en les seves diverses modalitats.

En la seva promoció del rebranding d’HBO Max com Max, a seques, Warner Bros. Discovery no ha deixat de parlar de l’«estiu de l’esport», com resumeix les 5.000 hores d’esdevenime­nts en directe que podran veure en els pròxims mesos els que contractin el complement Esports de la plataforma; 3.600 d’aquestes hores, les dedicades als Jocs Olímpics de París, estaran a disposició de tots els subscripto­rs, tinguin o no aquest servei Premium d’Eurosport.

Des de dimarts passat i fins al 9 de juny, Max ofereix als subscrits a Esports tot el Roland Garros que es pot consumir: cadascun dels 886 partits disputats en les 16 pistes del torneig de pista de terra batuda. A Espanya, l’alineació de comentaris­tes inclou noms importants del món del tennis com Àlex Corretja, Carla Suárez Navarro, Nicolás Almagro i Anabel Medina-Garrigues.

«En l’àmbit europeu, vam escollir esports que fossin complement­aris del futbol i resultessi­n rellevants per al públic, com ara el ciclisme i el tennis», assenyala Alessandro Araimo sobre l’estratègia de Max en aquest camp. «D’altra banda, tenim alguna cosa com els Jocs Olímpics, que són atractius per a tota classe de pú

Els paquets són un estalvi per als subscripto­rs i busquen retenir-los Max es bolcarà en els Jocs de París amb 5.ooo h de retransmis­sions en directe

 ?? ?? Un comandamen­t amb accés directe a Netflx i, de fons, una escena de l’exitosa sèrie sud-coreana ‘El joc del Calamar’ a la pantalla.
Un comandamen­t amb accés directe a Netflx i, de fons, una escena de l’exitosa sèrie sud-coreana ‘El joc del Calamar’ a la pantalla.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain